Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΠ’ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ μορφές της ελληνικής Ορθοδοξίας η Αγία Μαρίνα, που γιορτάζει αύριο. ´Οι 16 τοιχογραφημένοι ναοί της που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Κρήτη πριν από τον 16ο αιώνα, τα μικρά και τα μεγάλα προσκυνήματα, τα αγιάσματα και τα μεγάλα πανηγύρια αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της λατρείας της´, επισημαίνει ο Νίκος Ψιλάκης στο βιβλίο του ´Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη´ (εκδ. ´Καρμάνωρ´).
ΜΑ ΚΑΙ ΑΠ’ ΤΑ ΠΙΟ όμορφα, όχι τόσο διαδεδομένα πάντως, γυναικεία ονόματα, συμπληρώνω. Το… γκαρδιώθηκα στα 20 μου χρόνια, όταν διάβασα για πρώτη φορά το ποίημα του
Οδυσσέα Ελύτη ´Η Μαρίνα των Βράχων´ που αρχίζει με τον στίχο ´Εχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη´. Εν πάση περιπτώσει ´χρόνια πολλά´ στις εορτάζουσες.
Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΚΟΒΓΕΙ απίδια κι η Μαρίνα κόβγει σύκα/ και ο Παντελής σταφύλι να γεμίσει το μαντήλι. Το πρώτο σταφύλι θυμούμαι της Αγίας Μαρίνας το τρώγαμε. Αλλο αν η παροιμία κάνει αντιφατικές προσεγγίσεις.
ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ, λέει ο λαός μας, τα μαραίνει (προφανώς λόγω ονόματος) η Αγία Μαρίνα. Ολα! Τις αρρώστιες, τα ερπετά, τα ζωύφια, που χαλάνε τα σπαρτά και βεβαίως τους κακούς ανθρώπους. Τι καλά να μάραινε και τους οικονομικούς οίκους! Τι να μάραινε, να τους εξαφάνιζε από το πρόσωπο τής γης!
ΕΙΠΑ ΝΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΩ… λαογραφικά το πράμα σήμερα, αρκετά το προχώρησα, αλλά να που ξεστράτισε. Και να θέλεις ν’ αγιάσεις πού να σ’ αφήσει η τρέχουσα καυτή, τι καυτή, ζεματιστή, πείτε την καλύτερα, τρέχουσα επικαιότητα!
ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΑ οι επόμενες ημέρες για την ελληνική οικονομία; Πάλι στο ´βόηθα Παναγιά μας´, είμαστε!
ΚΑΝΕΙ ΚΡΥΟ, ΚΑΝΕΙ τσίφι, για το δόλιο το κοτσίφι. Τον χειμώνα. Κάνει ζέστη, έχει λάβρα/ δεν αντέχει η κολισαύρα! Το καλοκαίρι. Αλλο πάλι και τούτο.
Ο ΣΤΡΟΣ ΕΓΙΝΗΚΕ ξε – Στρος με τα καμώματά του/ και ξανά – Στρος τον κάμανε σάικα τα λεφτά του. Μαντινάδα… άποψης από την φίλη μαντιναδολόγο Αντωνία Μηλογιαννάκη.
ΓΙΑΚΟΥΠΟΒΙΤΣ, ΤΟΜΑΣ, Αλβάρες, Σανκαρέ, Ρόκας, Σέλεσι, Μόνχε (Ακόστα), Μητρόπουλος, Μάρτιν (Νταρμπιόν), Ούμπιντες, Μπρέσκα (Σκέμπρι). Από τους 14 ποδοσφαιριστές που χρησιμοποίησε ο Ολυμπιακός Βόλου εναντίον της Ραντ Βελιγραδίου για τα προκριματικά του Europa League, ο ένας μόνο ήταν Ελληνας. Πάλι καλά. Υπήρχε περίπτωση να μην ήταν και κανένας.
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ στη θέση αυτή και σήμερα. Εχουν ζήτηση: α) Ο Κουστώ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας αλλά που δεν κατοικούσε στην Ιθάκη και για το λόγο αυτό, οι περιπέτειές του δεν λέγονται Οδύσσειες, αλλά Κουστωδίες. β) Η βαρύτητα είναι πιο δυνατή το φθινόπωρο. Τότε βλέπουμε τα μήλα να πέφτουν ομαδικά. γ) Η μάνα του Ρασπούτιν ήταν η ρασπουτάνα, τεραστίων διαστάσεων Ρωσίδα της Σιβηρίας.
´Ακουσε, ο λόγος είναι των στερνών η φρόνηση/ κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος/ κι ο ήλιος στέκεται από πάνω του θηρίο ελπίδας/ κι εσύ πιο κοντά του σφίγγεις έναν έρωτα/ έχοντας μια πικρή γεύση τρικυμίας στα χείλη.´
Από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη ´Η Μαρίνα των βράχων´
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)