Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΒΙΒΛΙΑ

Η αιώνια ζωή της Henrietta Lakcs
Rebecca Skloot
Την έλεγαν Χενριέττα Λακς αλλά οι επιστήμονες την ξέρουν ως HeLa. Ήταν μια φτωχή αγρότισσα απ΄ τον Νότο που καλλιεργούσε καπνό όπως και οι σκλάβοι πρόγονοί της, τα κύτταρά της όμως -που της πήραν χωρίς να το γνωρίζει- έγιναν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην ιατρική. Είναι τα πρώτα ´αθάνατα´ ανθρώπινα κύτταρα που αναπτύχθηκαν σε καλλιέργεια και είναι ακόμη ζωντανά, αν κι εκείνη έχει πεθάνει εδώ και εξήντα χρόνια. Τα κύτταρα HeLa ήταν ζωτικής σημασίας για την εύρεση του εμβολίου της πολιομυελίτιδας, αποκάλυψαν μυστικά για τον καρκίνο, για ιούς και για τις παρενέργειες των ατομικών βομβών. Βοήθησαν να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος πάνω στην τεχνητή γονιμοποίηση και τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Παρ’ όλα αυτά η Χενριέττα Λακς παραμένει άγνωστη, θαμμένη σ’ έναν ανώνυμο τάφο.
Εκδότης: zoobus publications


Η πόλη που μας πλήγωνε
Alex Preston
Ο Τσαρλς σπουδάζει λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και κάνει όνειρα για το μέλλον. Έπειτα από έξι μήνες τον βρίσκουμε στο Λονδίνο, άνεργο, να συγκατοικεί υποχρεωτικά με την πρώην του, την οποία αγαπάει ακόμα…
Καταφέρνει τελικά να βρει δουλειά σε μια επενδυτική εταιρεία και μπαίνει στον σκληρό κόσμο της υψηλής κερδοσκοπίας, ενός golden boy με τον βασικό μισθό.
Πετυχαίνει στη δουλειά του και γίνεται απαραίτητος στην εταιρεία του, αλλά η ακριβή ζωή τον γοητεύει, και ο μισθός ποτέ δεν φτάνει για να βγάλει το μήνα.
Όταν η οικονομία καταρρέει, ο Τσαρλς θεωρεί οτι του δίνεται η ευκαιρία να ξεφύγει απ όλα αυτά.
Όμως έχει βουτήξει ήδη στα βαθιά. Θα μπορέσει να τα καταφέρει;
Ο Άλεξ Πρέστον, τριαντάρης πρώην trader ο ίδιος, έγραψε ένα βιβλίο για το πώς η μανία του κέρδους διαβρώνει ακόμα και τους καλύτερους ανθρώπους, μια διεισδυτική ματιά στα χρόνια της υπερβολής, που είναι παράλληλα και μια συγκινητική ιστορία αγάπης.
Εκδότης: Παπαδόπουλος


Το φως στο σκοτάδι
Μαρίνα Κουλούρη
Γαλλία, δεκαετία του 1940.
Στη σκιά της ναζιστικής Κατοχής, ένα εκρηκτικό ερωτικό τρίγωνο αψηφά τη ζοφερή αλήθεια του πολέμου.
Γουίντερ Πέιλ: μια Αγγλίδα στο Παρίσι, τόσος χειμώνας σ’ ένα όνομα, τόσες μνήμες – ανοιχτές πληγές να χαρακώνουν την εύθραυστη νιότη της, διχασμένη ανάμεσα σε δύο άνδρες, με το πάθος να πυρπολεί βεβαιότητες και επιθυμίες.
Ρενέ Μαρτέν: ο μαχητής της γαλλικής Αντίστασης, φλογερός ιδεολόγος, παράτολμος επαναστάτης, το αίνιγμα του ανθρώπου που επιλέγει να ζήσει στα άκρα.
Φρίντριχ φον Στίλεν: ο ταγματάρχης των Ες – Ες, ο κατακτητής με το ανθρώπινο πρόσωπο, μετέωρος ανάμεσα στο στρατιωτικό καθήκον και στο μυστικό κάλεσμα της καρδιάς.
Η χίμαιρα του έρωτα, η σαγήνη της εξουσίας, το παιχνίδι της διεκδίκησης, η μάχη της κατάκτησης, η αναπόφευκτη σύγκρουση. Τρεις άνθρωποι δέσμιοι μιας απαγορευμένης ιστορίας, στις παρυφές του φόβου και της ελευθερίας. Εκεί, στην Πόλη του Φωτός, ψηλαφούν τα όριά τους αναζητώντας λίγο φως μέσα στο σκοτάδι…
Εκδότης: Κέδρος


Κρύπτω
Stel Pavlou
Από τα βάθη της Ανταρκτικής εκπέμπεται ένα σήμα.
Η Ατλαντίδα έχει ξυπνήσει. Αρχαία μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο, από τις πυραμίδες της Γκίζας μέχρι το Μεξικό και πανάρχαιες τοποθεσίες της Κίνας, αντιδρούν… σε μια επερχόμενη κρίση, η οποία όμως δε θα προέλθει από τον πλανήτη, αλλά από κάποιο σημείο του ηλιακού συστήματος. Επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των ωκεανών. Χρησιμοποιούν ηχητικά κύματα χαμηλών συχνοτήτων προκειμένου να ενεργοποιήσουν ένα αρχαίο παγκόσμιο δίκτυο.
Στη γη αρχίζει να επικρατεί πανικός.
Τη λύση καλούνται να δώσουν έξι άνθρωποι: ο Ρίτσαρντ Σκοτ, γλωσσικός ανθρωπολόγος, ο Τζον Χάκετ, φυσικός ειδικευμένος στη θεωρία της πολυπλοκότητας, η Σάρα Κέλσεϊ, γεωλόγος, ο Ραλφ Μάθεσον, μηχανικός, ο Μπομπ Πιρς, πράκτορας της CIA και ειδικός στην τηλεπαθητική παρακολούθηση εξ αποστάσεως καθώς και ο ταγματάρχης Λόρενς Γκαντ, του σώματος των πεζοναυτών. Μαζί θα πραγματοποιήσουν ένα μοναδικό ταξίδι.
Η μοίρα της γης βρίσκεται στα χέρια τους…
Εκδότης: Λιβάνης – Νέα Σύνορα


Το όνειρο του Κέλτη
Μάριο Βάργκας Γιόσα
Η ιστορία ξεκινά στο Κογκό το 1903 και καταλήγει σε μια φυλακή του Λονδίνου, ένα πρωινό του 1916. Πρόκειται για την περιπέτεια της ζωής ενός θρύλου: του Ιρλανδού Ρότζερ Κέιζμεντ. Ήρωας και προδότης, ηθικός και ανήθικος, o Κέιζμεντ ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που κατήγγειλαν τη φρίκη της αποικιοκρατίας. Όσα είδε στα δύο ταξίδια του, στο Βελγικό Κογκό και στην Αμαζονία της Νότιας Αμερικής, σημάδεψαν τον Κέιζμεντ για πάντα, ωθώντας τον να αλλάξει πλεύση. Έτσι, ήρθε αντιμέτωπος με την Αγγλία που θαύμαζε και στρατεύτηκε ενεργά στην υπόθεση του ιρλανδικού εθνικισμού. Όμως και στην προσωπική του ζωή ο Κέιζμεντ ήταν μια σύνθετη προσωπικότητα: η δημοσίευση αποσπασμάτων από ημερολόγια αμφίβολης γνησιότητας έφεραν στο φως σκανδαλώδεις σεξουαλικές περιπέτειες. Το πρώτο μυθιστόρημα του Μάριο Βάργκας Λιόσα μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, περιγράφει μια υπαρξιακή περιπέτεια, στην οποία το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής εμφανίζεται στην πιο καθαρή και, κατά συνέπεια, στην πιο βρόμικη μορφή του.
Εκδότης: Καστανιώτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα