“Ολο και περισσότεροι Ρώσοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Κρήτη και τα Χανιά, τόσο για τα ιδιαίτερα φυσικά μνημεία τους, όσο και για την ιστορία τους”. Η κα Αλεξάνδρα Πέτροβα, καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο της Μόσχας, έρχεται φέτος για δεύτερη φορά στα Χανιά.
Είναι μια από τις χιλιάδες Ρώσους τουρίστες που επιλέγουν τη μεγαλόνησο για τις διακοπές τους, επιθυμώντας να γνωρίσουν ακόμα περισσότερο τον τόπο και τους ανθρώπους τους.
Σύμφωνα με την ίδια το ρεύμα από τη Ρωσία προς τα μέρη μας δεν είναι τυχαίο. “Γενικά νιώθουμε πιο άνετα στην Ελλάδα και την Κρήτη. Στην Ρωσία εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι μαθητές διδάσκονται για την Ελληνική ιστορία και μυθολογία, γνωρίζουν πάρα πολλά πράγματα και αυτό τους παρακινεί όταν ενηλικιωθούν να επισκεφθούν αυτόν τον τόπο” αναφέρει η κa Πέτροβα, που διαπιστώνει μια στροφή των Ρώσων από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
“Μπορεί η Τουρκία να είναι πιο φτηνή αλλά η Ελλάδα έχει καλύτερο επίπεδο, μια κουλτούρα πιο κοντά στη δική μας. Εχω έλθει δύο φορές στην Κρήτη, μια στη Χαλκιδική και μάλλον θα ξαναέλθω” τονίζει.
Τα πρόσφατα γεγονότα στη Βόρειο Αφρική την Αίγυπτο και την Τυνησία επηρέασαν επίσης το τουριστικό ρεύμα. “Πολλοί συμπατριώτες μου επέλεγαν αυτές τις χώρες γιατί είναι πιο φτηνές αλλά λόγω των γεγονότων δεν τις επισκέφθηκαν φέτος. Και εγώ όταν έλεγα ότι θα ερχόμουν Κρήτη, πολλοί μου είπαν να το σκεφτώ ξανά, γιατί έβλεπαν στο χάρτη ότι η Λιβύη, που ο πόλεμος συνεχίζεται, είναι κοντά, αλλά όπως διαπιστώνω και εγώ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα” αναφέρει.
´ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ´
“Το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια παραμένει ποσοστιαία σταθερό. Αυτό σημαίνει ότι το υψηλό βιοτικό επίπεδο αυτών που έφταναν στην Κρήτη πριν 5 χρόνια σε συνολικές αφίξεις των 10.000, παραμένει ίδιο με το σημερινό που οι φετινές αφίξεις έχουν ξεπεράσει τις 50.000.
Θέλω απλά να σας πω ότι όσο αυξάνεται η μαζικότητα των τουριστών, τόσο το υψηλό βιοτικο επίπεδο δεν αυξάνεται, αλλά παραμένει ικανοποιητικά καλό.” λέει ο κ. Μιλτιάδης Δεσποτάκης, του Kalamaki Travel, που δουλεύει με τη Ρωσία και φέρνει ετησίως μεγάλο αριθμό τουριστών από αυτή τη χώρα και στα Χανιά.
Ερχόμενος σε επαφή με τους Ρώσους τουρίστες, ακούει πολλά και διάφορα σχόλια. “Στις μέχρι τώρα επαφές μου λαμβάνω θετικά σχόλια για την όμορφη Παλιά Πόλη των Χανίων, για τη βλάστηση και τις όμορφες παραλίες που διαθέτει ο νομός μας. Τα αρνητικά που αναφέρουν είναι ότι αποτελεί ακριβό προορισμό, όχι τόσο για το κόστος διαμονής όσο για τις περαιτέρω δραστηριότητες και το κόστος διαβίωσης” τονίζει. Στο πλαίσιο της περαιτέρω διείσδυσης στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ όπως μας ενημερώνει ο κ. Δεσποτάκης πέρα από τη Ρωσία “υπάρχει ενδιαφέρον -στα πρώτα στάδια- από Αρμενία και Καζακστάν. Πρόκειται για 2 αγορές που ενδιαφέρονται γενικότερα να επισκεπτούν την Ελλάδα ως ένα Ευρωπαικό προορισμό”.