Χωρίς… ποδήλατο άφησαν άγνωστοι τον 61χρονο Βέλγο Christian Van Limbergen, που πραγματοποιεί το γύρο της Ευρώπης με το πετάλι προκειμένου να μπει στο βιβλίο Γκίνες!
Το ποδήλατο του Βέλγου κλάπηκε ενώ βρισκόταν στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων και μαζί του σφραγίδες και αποδεικτικά στοιχεία από πάνω από 30.000 δήμους, κοινότητες, σημεία σε όλη την Ευρώπη που τα είχε συγκεντρώνει με τη μορφή σφραγίδων και υπογραφών από δημάρχους, περιφέρειες, τοπικές αρχές.
“Κλέβοντας μου τα τετράδια με τις υπογραφές μου έκλεψαν τη ζωή μου. Παρακαλώ αυτόν που έκανε αυτήν την πράξη να κρατήσει το ποδήλατο, τα ρούχα μου, το σλιπινγκ μπαγκ, αλλά να μου επιστρέψει τα τετράδια” λέει στα “Χανιώτικα Νέα” ο κ. Christian, εμφανώς στεναχωρημένος που οι κόποι 22 ετών χάθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Ο ίδιος είχε ξεκινήσει το γύρο της Ευρώπης με ποδήλατο το 1989, με στόχο να βρεθεί σε κάθε χώρα της γηραιάς ηπείρου, σε κάθε πόλη – δήμο – χωριό – περιφέρεια. Με στάσεις 2-3 μηνών κάθε χρόνο είχε φτάσει κοντά στο στόχο του και έλπιζε σε ένα χρόνο, φτάνοντας στην Ελβετία, να ολοκλήρωνε το ταξίδι του και να κέρδιζε μια θέση στο βιβλίο Γκίνες.
“Σταμάτησα να ξεκουραστώ σε ένα παγκάκι στο λιμάνι, με πήρε ύπνος και κάποιος έσπασε προφανώς με κόφτη το λουκέτο του ποδηλάτου και το πήρε. Ενημέρωσα την αστυνομία αλλά δυστυχώς τίποτα. Κάτι ανάλογο μου είχε συμβεί στην Ιταλία.
Πάλι μου τα είχαν κλέψει όλα, αλλά οι “Καραμπινιέροι” μου τα βρήκαν μέσα σε λίγα λεπτά” τονίζει.
Ο τοπικός ποδηλατικός σύλλογος των Χανίων “Τάλως” ευαισθητοποιήθηκε από την είδηση της κλοπής και χάρισε στον κ. Limbergen ένα δικό του ποδήλατο που είναι σε πολύ καλή κατάταση καθώς και ρούχα, ενώ άλλοι πολίτες συνεισέφεραν χρήματα και κάποια αντικείμενα.
“Τους ευχαριστώ όλους πολύ για την στήριξή τους και όσα έχουν κάνει για μένα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να βρω τα τετράδια με τις σφραγίδες καθώς κατ´ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται όντως ότι έχουν ταξιδέψει σε όλους αυτούς τους προορισμούς όλα αυτά χρόνια” αναφέρει ο Βέλγος.
Οταν ξεκίνησε την προσπάθεια του το 1989, υπήρχε ακόμα η ΕΣΣΔ και η Ενωμένη Γιουγκοσλαβία, το ευρώ ήταν στο μυαλό μόνο ορισμένων τεχνοκρατών των Βρυξελλών και η κίνηση από χώρα σε χώρα με τα προβλήματα της λόγω των συνοριακών ελέγχων. Πλέον βρισκόμενος λίγο πριν το τέλος της προσπάθειας του, ο κ. Limbergen δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που του συνέβει.
Διαμένει σε πανσιόν στην περιοχή της Σπλάντζιας και για οποιονδήποτε έχει κάποια πληροφορία που μπορεί να του φέρει πίσω τα τετράδια με τις σφραγίδες τον καλεί να βρεθεί στο καφέ “Πλάτανος” επί της πλατείας και να τον ζητήσει.