Εντονότερο γίνεται μήνα με τον μήνα το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Παράρτημα Χανίων της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ).
Ηδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού, κυρίως ως συνέπεια των πολύμηνων καθυστερήσεων πληρωμής από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι δωρεές ιδιωτών έχουν μειωθεί αισθητά. Ο υπεύθυνος του Παραρτήματος Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ Γιώργος Μανουσέλης, μιλώντας στα «Χ.Ν.» επεσήμανε ότι η γενικευμένη οικονομική κρίση έχει ήδη επηρεάσει την ΕΛΕΠΑΠ με συνέπεια να επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον του Κέντρου: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι δωρεές έχουν πέσει πράγμα το οποίο βεβαίως είναι απολύτως κατανοητό και έχει να κάνει με την κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος. Επομένως, εμείς είμαστε σε μια μόνιμη αβεβαιότητα για τον αν θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές υποχρεώσεις του Παραρτήματος, μήνα με τον μήνα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «έχουν υπάρξει ήδη αρκετές φορές καθυστερήσεις για τις πληρωμές του προσωπικού και αυτή τη στιγμή που μιλάμε -που πρόκειται να κλείσουμε για την ετήσια άδειά μας τον Αύγουστο- δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε το επίδομα αδείας, αν θα πάρουμε τον μισθό ή μέρος του μισθού και τι θα κάνουμε βέβαια όταν ανοίξουμε που θα εκκρεμεί άλλος ένας μήνας στη μισθοδοσία».
Συνεχίζοντας ο κ. Μανουσέλης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρώσει όλη την προσοχή μας στο οικονομικό γιατί το οικονομικό απειλεί την ύπαρξη της ΕΛΕΠΑΠ», ωστόσο, ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται, η κοινωνία των Χανίων εξακολουθεί να στέκει στο πλευρό των προνοιακών Κέντρων.
«Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες τα Χανιά είναι μια πολύ καλή πόλη γενικά με τα Κέντρα και όχι μόνο με την ΕΛΕΠΑΠ. Οι Χανιώτες έχουν δείξει φοβερή ευαισθησία και κινητοποίηση όποτε τους ζητήθηκε. Απλά αυτό το πράγμα σε βάθος χρόνου παρουσιάζει δυσκολίες. Δηλαδή, τα Χανιά είναι μια πόλη μικρή, επομένως, καταλήγεις να ζητάς από τους ίδιους ανθρώπους συνέχεια για να βοηθήσουν ξανά και ξανά, πράγμα που είναι κουραστικό και οικονομικά εξοντωτικό για τους ανθρώπους αυτούς. Κάποια στιγμή λοιπόν δεν επαρκεί η ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας όσο μεγάλη και όσο συγκινητική κι αν είναι», επεσήμανε ο κ. Μανουσέλης.
Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Ερωτηθείς ο κ. Μανουσέλης για την κρατική βοήθεια που λαμβάνει το Κέντρο και για το αν μπορεί να στηριχθεί περισσότερο αυτή την περίοδο που διανύουμε απάντησε: «Το να μιλήσουμε για κρατική βοήθεια αυτό το χρονικό διάστημα είναι άτοπο τελείως. Η κρατική βοήθεια είναι συγκεκριμένη αλλά το να βοηθήσει τώρα η πολιτεία με τα δικά της προβλήματα που έχει, είναι μια συζήτηση που δεν ανοίγει καν. Εμείς επιχορηγούμαστε ως Παράρτημα με ένα ποσό της τάξεως των 75.000 ευρώ ετησίως. Είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό που αν μας έλειπε θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Παρόλα αυτά, πρέπει να αναφέρω ότι μόνο οι εργοδοτικές μας εισφορές, για τα 22 άτομα προσωπικό που έχουμε, είναι 203.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν είναι μια σημαντική βοήθεια αλλά δεν παύει να υπάρχει πρόβλημα».
Ο κ. Μανουσέλης πρόσθεσε ακόμα ότι η κρατική επιχορήγηση λαμβάνεται χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις ωστόσο μέσα στα τελευταία 8 χρόνια το συνολικό ετήσιο ύψος της βοήθειας έχει μειωθεί από τις περίπου 100.000 ευρώ στις 75.000 ευρώ.
Ειδικότερα δε για το θέμα του προσωπικού, που εργάζεται βοηθώντας τα 180 παιδιά που παρακολουθούν τα προγράμματα του Παραρτήματος σε εβδομαδιαία βάση, υπογράμμισε σχετικά: «Πρέπει να πω ότι το προσωπικό των 22 ατόμων δεν επαρκεί στην
ΕΛΕΠΑΠ για να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει λίστα αναμονής σε όλα τα τμήματά μας για τα παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει μία κοινωνική λειτουργός και μία ψυχολόγος για 180 ή 200 οικογένειες, πράγμα το οποίο αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι δυσλειτουργικό. Παρόλα αυτά, το μέγιστο άγχος στην παρούσα φάση είναι να πληρώνουμε το υπάρχον προσωπικό και όχι να προσλάβουμε νέο, πράγμα που θα μας οδηγούσε στην ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή».
ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Μιλώντας ο κ. Μανουσέλης για το οικονομικό πρόβλημα της ΕΛΕΠΑΠ σημείωσε ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ασυνέπεια που επιδεικνύουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στις πληρωμές τους προς το Κέντρο.
«Οι καθυστερήσεις είναι ανάλογα με το Ταμείο άλλες φορές μικρότερες άλλες φορές πολύ μεγαλύτερες. Υπάρχουν καθυστερήσεις από 1-2 μήνες έως και 8-9 μήνες», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Παλαιότερα βέβαια υπήρχαν Ταμεία που μας είχαν καθυστερήσει και 2 χρόνια αλλά ευτυχώς αυτό δεν υπάρχει πια. Ωστόσο, η καθυστέρηση αυτή μας στερεί από τον μοναδικό σταθερό πόρο που έχουμε γιατί τα χρήματα που παίρνουμε από τις θεραπείες που κάνουν τα παιδιά μέσω των Ταμείων τους, είναι τα μόνα σίγουρα χρήματα που έχει η ΕΛΕΠΑΠ στα χέρια της».
Ο κ. Μανουσέλης τόνισε σχετικά ότι η ΕΛΕΠΑΠ είναι σε διαρκή επαφή με τους υπεύθυνους των Ασφαλιστικών Ταμείων και διευκρίνισε ότι οι καθυστερήσεις «δεν έχουν να κάνουν με τη βούλησή τους αλλά με το δικό τους φόρτο εργασίας και με τους ανθρώπους που απασχολούνται ανά τομέα στα ίδια τα Ταμεία».
«Επομένως, δεν ξέρω αν υπάρχει λύση. Εμείς με τους ανθρώπους των Ταμείων είμαστε σε συνεχή συνεννόηση, έχουμε επαφή για να δούμε τι καλύτερο μπορούν να κάνουν», πρόσθεσε ο υπεύθυνος του Παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ.
Στο πλευρό της ΕΛΕΠΑΠ η Χανιώτικη κοινωνία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μανουσέλης στη βοήθεια της χανιώτικης κοινωνίας προς την ΕΛΕΠΑΠ ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς.
«Από τη στιγμή που με διάφορους τρόπους δημοσιοποιήσαμε και πάλι το οικονομικό πρόβλημα της ΕΛΕΠΑΠ θα ήθελα να πω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση από Χανιώτες -κυρίως επιχειρηματίες- που διοργανώνουν εκδηλώσεις υπέρ της ΕΛΕΠΑΠ. Αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό και πάρα πολύ παρήγορο γιατί βλέπουμε ότι ακόμα και εκεί που δεν μπορεί κάποιος να συνεισφέρει οικονομικά, διευρύνει τον κύκλο αυτών που βοηθούν την ΕΛΕΠΑΠ.
Αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, ελπίζω να συνεχιστεί και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ», επεσήμανε.