Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Εργοθεραπευτικές Προτάσεις για τα παιδιά το καλοκαίρι

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ*

Οι διακοπές του καλοκαιριού έχουν σαν στόχο την ανάπαυλα και την ξεκούραση των παιδιών. Αυτή η περίοδος τους δίνει την δυνατότητα να ασχοληθούν με άλλες πιο ξέγνοιαστες και ευχάριστες δραστηριότητες, να μείνουν περισσότερες ώρες με την οικογένεια τους χωρίς πίεση, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα της επιστροφής στο σχολείο να έχουν περισσότερα εφόδια για να ανταπεξέλθουν στην σχολική τους περίοδο.
Οι παρακάτω οδηγίες έχουν σαν στόχο την δημιουργική ενασχόληση του παιδιού με ευχάριστες και σημαντικές δραστηριότητες όταν αυτά απέχουν από το θεραπευτικό τους πρόγραμμα.
Η πραγματοποίηση αυτών απαιτεί την σωστή επιλογή της δραστηριότητας χρονολογικά με το παιδί και την ίδια την θέληση του για συμμετοχή. Εάν υπάρχει κόπωση προτείνεται να απλοποιήσετε την δραστηριότητα ή να μεταβείτε σε κάποια άλλη.
Δραστηριότητες για την θάλασσα
• Τρέξιμο εντός της θάλασσας ενάντια στην αντίσταση του νερού ή τις απογευματινές ώρες τρέξιμο στην στεγνή άμμο με στόχο την ενδυνάμωση των κάτω άκρων.
• Μεταφορά αντικειμένων με τα δυο χέρια (κουβαδάκια με άμμο ή με νερό) για ενίσχυση του αμφίπλευρου συντονισμού και την ενδυνάμωση των άνω άκρων.
• Πηδηματάκια μέσα στην θάλασσα, όπου το παιδί θα πηδάει τα κύματα ή έξω από την θάλασσα όπου το παιδί θα πηδάει βουναλάκια από υγρή άμμο.
Ενισχύει την κινητικότητα του και την ισορροπία του.
• Γραφή σχημάτων, αριθμών, μορφών, γραμμάτων με την χρήση κάποιου ξύλου πάνω στην υγρή άμμο, πάντα με τριποδική σύλληψη μολυβιού. Επίσης μπορείτε να σχεδιάσετε κάτι εσείς και να βάλετε το παιδί σας να το αντιγράψει.
Ενισχύει την σωστή τριποδική σύλληψη, την γραφή, την αναγνώριση γραμμάτων, αριθμών και σχημάτων και γενικά την οπτική αντίληψη του παιδιού.
• Δημιουργία σχεδιαγράμματος για κουτσό στην άμμο με στόχο την ενίσχυση της μονοποδικής στήριξης.
Δραστηριότητες για το σπίτι
• Γραφή γραμμάτων, σχημάτων, αριθμών στον αέρα με στόχο το παιδί να αναγνωρίσει τι γράψατε.
• Ζωγραφική με νερομπογιές ή κηρομπογιές των δραστηριοτήτων που συμμετείχε κατά την διάρκεια μιας μέρας. Ενισχύει την βραχυπρόθεσμη μνήμη του παιδιού και τα βοηθάει στην συγκέντρωση τους.
• Δραστηριότητες χαρτοκοπτικής (κολάζ). Ενισχύει την φαντασία, την χρήση του ψαλιδιού, την συνεργασία με άλλα άτομα και την συγκέντρωση του
• Δραστηριότητες με αρχή – μέση – τέλος όπου το παιδί θα ακολουθεί κανόνες. Μπορεί να είναι είτε κινητικά παιχνίδια είτε επιτραπέζια.

*Εργοθεραπεύτρια


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα