Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΠΡΟ.Τ.Α: Σύλλογος ΠΡΟληψης Τροχαίων Ατυχημάτων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ Α. ΔΡΑΚΑΚΗ
mariadrakaki1@yahoo.com

Σε προτεραιότητα η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση. Για να επιτευχθεί η πρόληψη. Ευρηματικό το όνομα του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων δίνει εύγλωττα ταυτόχρονα   με λεκτικό τρόπο αλλά και με οπτική απεικόνιση,  το στίγμα του στόχου και της δύσκολης αποστολής του.
Με αφορμή την επιτυχημένη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου την Τετάρτη 13 Ιουλίου με θέμα «ΑΛΚΟΟΛ – ΜΕΘΗ – ΟΔΗΓΗΣΗ: Μια επικίνδυνη σχέση» με πρωτοβουλία του Συλλόγου πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, λίγες σκέψεις από τη γράφουσα για τις άξιες επαίνου παρεμβάσεις της συγκεκριμένης εθελοντικής ομάδας, που έχει συσταθεί από τον Νοέμβριο του 2009 και επιχειρεί  να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την οργάνωση της κοινωνικής άμυνας απέναντι στον ύπουλο εχθρό της απειλής της ασφάλτου: «Είμαστε πολίτες με αυξημένη ευαισθησία γύρω από τα τροχαία δυστυχήματα. Στόχος μας ο περιορισμός των τροχαίων δυστυχημάτων, ιδιαίτερα των θανατηφόρων. Να περιορίσουμε τον πόνο που συνεπάγεται η σφαγή στους δρόμους ως συνέπεια ενός ακήρυχτου πολέμου με δεκάδες θύματα κάθε φορά. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις επιμέρους πρωτοβουλίες, να τις εντάξουμε σε ένα ενιαίο σχέδιο στρατηγικής δράσης. Θέλουμε τα επιμέρους ρυάκια ευαισθητοποίησης να τα κάνουμε έναν μεγάλο ποταμό κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης γύρω από τα τροχαία δυστυχήματα και τις συνέπειές τους. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλους. Στην Πολιτεία, στους φορείς, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά, σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Απευθυνόμαστε σε αυτούς που έχουν νιώσει στο πετσί τους  τον πόνο και έχουν χάσει έναν δικό τους άνθρωπο σ’ αυτό τον ακήρυχτο πόλεμο. Να γίνουμε φωνές απόγνωσης και κινητοποίησης ενάντια στην αδιαφορία, στον εφησυχασμό και στην αποδοχή του μοιραίου. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την ιδέα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Να οργανώσουμε την κοινωνική μας άμυνα απέναντι στον Μολώχ της ασφάλτου», επισημαίνει το Δ.Σ σε σχετικό έντυπο με τίτλο: «Τα πρό.τ.α. Νέα μας».
Εντυπωσιάζει θετικά η αμεσότητα με την οποία επιλέγει η ομάδα εθελοντών να δηλώσει την αναγκαιότητα συστράτευσης ΟΛΩΝ για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Εντυπωσιάζει, δυστυχώς, αρνητικά η πρωτιά του Ν. Χανίων στα τροχαία ατυχήματα γεγονός που προφανώς αποτέλεσε και την αιτία σύστασης της ομάδας αυτής. Ίσως σκεφτούν κάποιοι  ότι οι ημερίδες δεν αρκούν για την πρόληψη. Η απάντηση δίδεται από τον Σύλλογο με δράσεις που στοχεύουν πρώτιστα στη διαμόρφωση στάσεων λ.χ. με δεντροφύτευση με τα δέντρα της ζωής για κάθε ψυχή που χάθηκε στην άσφαλτο, με έξυπνα σκίτσα και αφίσες, με εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία κ.λπ. Και αν αυτές σκεφτούν πάλι κάποιοι ότι δεν αρκούν για να άρουν το θλιβερό ποσοστό μας, αναζητείται η σκέψη που θα ωθήσει στη συνειδητοποίηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης: «Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:
• Με τα άρθρα σας  
• Με τις σκέψεις σας και τη συμπόρευση στις δράσεις μας
• Με γελοιογραφίες, σκίτσα και αφίσες, με φωτογραφίες και ό,τι άλλο εσείς νομίζετε ότι βοηθάει στην υλοποίηση των στόχων μας και φυσικά με τα χρήματά σας. Διότι «δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων»
• Με τον εντόπιση σημείων των δρόμων που είναι επικίνδυνα.
Το οδυνηρό βίωμα είτε από την απώλεια της ζωής είτε από τον κίνδυνο της απώλειας, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την ευαισθητοποίηση στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα και οι μαρτυρίες συμπολιτών μας. Άνθρωποι που έφτασαν οριακά στον θάνατο με αφορμή ένα τροχαίο δυστύχημα (μεταξύ αυτών και η γράφουσα) μετατρέπονται συνήθως σε ενεργούς πομπούς στη συνέχεια για την αποφυγή του ίδιου λάθους και τη διάσωση συνανθρώπων τους. Όμως, η ενεργοποίηση πρέπει να επιτυγχάνεται όχι μετά τον κίνδυνο και το σοκ, αλλά με τη συστηματική ενημέρωση που μεταγγίζεται με δράσεις ζωής. Δράσεις που φυσικά δεν προσβλέπουν να αντισταθμίσουν την απώλεια ή τη συνέπεια σε καμία περίπτωση, αλλά είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μεταδώσουν θετικά και αποτελεσματικά το μήνυμα της πρόληψης σε μακροπρόθεσμη βάση. Αυτό είναι το όραμα του ΠΡΟ.Τ.Α.
Η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη της θεραπείας, είναι γενικά παραδεκτό. Στην περίπτωση των τροχαίων ατυχημάτων η πρόληψη είναι επιτακτική ανάγκη και αποτελεσματικότερη της διαχείρισης των τροχαίων όταν γίνεται συνείδηση και στάση ζωής. Η στάση ζωής διαμορφώνεται όταν υπάρχουν παρεμβάσεις με στρατηγική και όχι μόνο διάθεση προσφοράς και συνεργασίας, αλλά και πνεύμα δεκτικότητας από τα μέλη της κοινωνίας. Ας σκεφτούμε όλοι λοιπόν  και ας προβληματιστούμε για το «πρό.τ.α.» πριν συμβεί το οδυνηρό «μετά»…. Ο Σύλλογος ΠΡΟ.Τ.Α. είναι δίπλα μας για να αγκαλιάσει και να κάνει πράξη αυτές τις σκέψεις μας και κυρίως τις προτάσεις μας.

Μέλη Δ.Σ. ΠΡΟ.Τ.Α.
Αρχοντάκης Γιώργος,
νευροχειρουργός
Δρουμπάκης Νίκος, ιατρικός επισκέπτης, droympakis@yahoo.gr
Θεοδωράκη Ιωάννα, δημ. υπάλληλος, neraidasmooth@gmail.com
Κουκλινός Ανδρέας, εκπαιδευτικός, kouklinos@gmail.com
Κουνδουράκης Νίκος, υπηρεσίες προβολής / διαφήμισης, info@ipress.gr
Λιμπινάκης Γιώργος, αξιωματικός Αστυνομίας, libinakisgiorgos@gmail.com
Μαυρογένης Ευτύχης, δικηγόρος, info@e-lawnet.gr
Μουδάκης Νίκος, ιδιωτικός υπάλληλος, moudakisn@gmail.com
Χουρδάκης Μανόλης, μηχανικός Πληροφορικής και Η/Υ, mxourdakis@yahoo.gr

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΠΡΟ.Τ.Α
Ζαχαριουδάκη Μαριάννα,
νηπιοβρεφοκόμος
Σταγκουράκης Μιχάλης, παιδίατρος    
Ανδρουλάκης Μανόλης, πίστα καρτ – έμπορος, pistapark@hotmail.com
Γαβριλάκης Γιάννης, δ. υπάλληλος ΥΕΘΑ, gavrilakis@yahoo.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Pistevo oti imouna symathitis tou iatrou Mihali Stagouraki (Apo to Drapania -Kissamou) tin periodo 1968-1969 ; An ginete na dothi afto to minima ston Mihali tha itan efhis ergo . An ginete na mou stali I ilectroniki diefthinsi tou Mihali tha heromouna poli. Vasika tha ithela na epikinoniso me ton Iatro MIhali Stagkouraki.
    Me Patriotikous heretismous apo to Sydney Australia – Harilaos Fantakis

  2. Η υποχρεωτική μάθηση οδήγησης απο σχολές οδηγησης ειναι η μοναδική αιτια του κακου ! Στο εξωτερικό τα παιδια τα μαθαινουν να οδηγουν οι γονεις τους η οι συγγενεις τους που εχουν κινητρα και “μετοχές” στη σωστη μαθηση οδηγησης, οδικης συμπεριφορας και αντίληψης των αποτελεσμάτων παραβατικης συμπεριφορας και κινδυνων που συνοδεύουν και παραμονευουν τους οδηγους κάθε φορα πού μπαίνουν στο αυτοκίνητο και την ευθύνη που εχουν απεναντι στους αλλους οδηγούς ! Οι δάσκαλοι που μαθαινουν τα παιδια στην Ελλάδα να οδηγουν εχουν μόνο οικονομικο κίνητρο !
    Είμαι πεπεισμένος για την αιτια αυτή του κακού και επειδη ηθελα να προστατεψω τα ανηψια μου στην Κρητη τα έμαθα εγω προσωπικα να οδηγούν όλα (και τα εφτά), τους εξηγουσα το ρολο του αυτοκινητου σαν μεταφορικο μεσο, σε τι ταχυτητα σε σκοτωνει, τις συνεπεις του ατυχηματος στους αλλους και στην οικογενεια τους, πόσο ευκολα και γρηγορα έρχεται το κακο και τι ημαινει να εισαι καλος οδηγος (να φτάνεις πάντα στον προορισμό σου ζωντανος), τα πήγα σε νοσοκοσομειο και είδαν τραυματιες και συζητήσαμε τις διαφορες πιεσεις που θα δεχθουν απο φιλους και παρεες για κοντρες και μαγκιες τιμονιου κλπ. Αποτέλεσμα: εφτά νεοι, ασφαλείς, υπευθοινοι και ικανοι οδηγοι με γνώση και αυτοπεποίθηση και γονείς ( και θείος), χωρις άγχος και φόβο για την ζωη των παιδιών τους οταν οδηγούν !
    Δείτε πόσο ίδιες ειναιπ οι αιτίες του κακου πάντοτε : “λογω υπερβολικης ταχυτητας ξέφυγε της πορείας και ανατράπηκε, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, μετωπική σε αντίθετο ρεύμα, έπεσε πανω σε κολώνα, κλπ. Ας σταματήσουμε να
    δαιμονοποιούμε του δρομους και τα αυτοκινητα, κανένα όχημα δεν σκοτωσε ποτε κανενα μεχριπου μπηκε μεσα ο αδηγος! Αλαξτε την νομοθεσια να μην ειναι οι σχολες ο μονος νομιμος τροπος μάθησης οδηγησης, πληρωνετε για να στείλετε τα παιδιαπ σας να παρουν σειρα για να θυσιαστουν στην ασφαλτο.
    ευχαριστώ !

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα