Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Κρητικά προϊόντα σε διεθνή έκθεση

Θετικά μηνύματα για τα κρητικά προϊόντα έφτασαν από τη διεθνή έκθεση Summer Fancy Food Show 2011, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.
Στην έκθεση συμμετείχαν επτά κρητικές επιχειρήσεις σε σύνολο 24 ελληνικών.
Την παρουσία των κρητικών επιχειρήσεων, σε ενιαίο περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση οργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης με τη χρηματοδότηση και τη συνεργασία της Περιφέρειας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει με σκοπό την προώθηση των κρητικών προϊόντων στην πολλά υποσχόμενη αγορά των Η.Π.Α.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, η Δ.Ε. SUMMER FANCY FOOD SHOW είναι η κορυφαία διοργάνωση του κλάδου Τροφίμων – Ποτών στην Αμερική. Στη φετινή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον κατά το διάστημα 10 – 12 Ιουλίου, και παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, συμμετείχαν πάνω από 2.400 εκθέτες από σχεδόν 80 χώρες. Το κρητικό περίπτερο και η παρουσία της Κρήτης, κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας Κρήτης, έκανε θετική εντύπωση και συνέβαλε ακόμα μια φορά στην ενίσχυση της εικόνας των κρητικών προϊόντων και την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του νησιού, όπως διαπίστωσαν και οι ίδιοι οι Κρήτες εκθέτες.
Τα κύρια προϊόντα που παρουσίασαν οι Κρήτες εξαγωγείς ήταν ελαιόλαδο, παραδοσιακά αρτοποιήματα, κρασί κ.ά., προβάλλοντας συντεταγμένα την υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων της Κρήτης. Παράλληλα, από το stand της Περιφέρειας Κρήτης, όπου παρευρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, κα Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη, καθώς και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, κα Ελβίτα Βολικού, διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για την Κρητική Διατροφή και την αξία της, το ελαιόλαδο, τα κρητικά τυριά και γενικά τα ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης.
Στη διάρκεια του τριημέρου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, σε συνεργασία με την κα Βρέντζου – Σκορδαλάκη, πραγματοποίησαν διάφορες συναντήσεις και διερευνητικές επαφές με εισαγωγικές εταιρείες, εταιρείες marketing και υποστήριξης, για μια ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης των προϊόντων της Περιφέρειας Κρήτης, στην ιδιαίτερα δύσκολη αλλά υποσχόμενη αμερικανική αγορά.
Τα πρώτα μηνύματα από τη φετινή έκθεση, παρά τη δυσμενή κατάσταση της αγοράς, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά καθώς πραγματοποιήθηκαν αρκετές επαφές τόσο με εταιρείες και με αγοραστές μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού όσο και με εμπορικούς ακολούθους ξένων Πρεσβειών και με δημοσιογράφους. Η παρουσία της κρητικής αποστολής αναγνωρίστηκε, μιας και η Κρητική Διατροφή και τα πλεονεκτήματά της είναι ευρέως γνωστά.
Η προβολή αυτή αποτέλεσε ένα επιπλέον βήμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των κρητικών προϊόντων, τονίζοντας για μία ακόμη φορά γιατί τα τρόφιμα και τα ποτά μας αξίζουν να γίνουν η επιλογή των καταναλωτών παγκοσμίως. Στη διοργάνωση του 2012 αναμένεται να είναι αυξημένη η ελληνική συμμετοχή περίπου κατά 40%, με παράλληλη και συνολική αναβάθμιση της παρουσίας και της χωροθέτησης του ελληνικού περιπτέρου.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ
Επόμενη δράση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια του νησιού, το Δίκτυο Ελαιολάδου και την Περιφέρεια Κρήτης -η οποία χρηματοδοτεί την ενέργεια- είναι η ενιαία συμμετοχή των κρητικών επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων – ποτών ANUGA 2011, κατά το διάστημα 8 – 12 Οκτωβρίου στην Κολωνία. Η φετινή παρουσία θα αποτελείται από 22 επιχειρήσεις, οι οποίες ειδικεύονται στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και ελιών, αρτοποιημάτων και παξιμαδιών, κρασιού, εμφιαλωμένου νερού, μελιού και παστελιού, βιολογικών ειδών και λοιπών κρητικών παραδοσιακών προϊόντων. Έχουν γίνει εντατικότατες προσπάθειες και προγραμματίζεται πλήθος παράλληλων ενεργειών για την εξασφάλιση της επιτυχίας του αποτελέσματος, προς όφελος όλων των Κρητών εξαγωγέων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα