Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Να δοθεί τέλος στη ρύπανση πινακίδων – τοίχων

Από αρκετά χρόνια στον τοπικό Τύπο έχουν εκφρασθεί διαμαρτυρίες, σχόλια και επισημάνσεις, χωρίς ποτέ να γίνει κατορθωτό να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη εικόνα σε τοίχους, πολλές φορές πετρόκτιστους που δεν καθαρίζουν, σε πινακίδες οδικές και άλλες που στην πραγματικότητα όχι μόνο προσφέρουν μιαν εικόνα απαράδεκτης βρωμιάς αλλά και καθίστανται άχρηστες σε βάρος της ασφάλειας των οδηγών.
Μια πηγή ρύπανσης είναι η «υψηλή Τέχνη» του γκράφιτι που μπορεί σε κάποιες συγκεκριμένες εκφράσεις να είναι Τέχνη αλλά όχι και σε κάθε μουτζούρωμα και μάλιστα εκεί που δεν πρέπει, όπως συνήθως γίνεται.
Η άλλη πηγή είναι οι χούλιγκανς της ρύπανσης έξω από τα γήπεδα και αυτή είναι η χειρότερη. Αφότου, μικρός, έτυχα σε κάποια επεισόδια σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, έπαψα να είμαι λάτρης του αλλά δεν καταλαβαίνω ποια ανωμαλία εξυπηρετούν οι νεαροί ή μη, «φίλαθλοι», αναγράφοντας σε πινακίδες, ακόμη και σε απομακρυσμένους δρόμους, συνθήματα για θύρες 7 ή 13 ή άλλες και τι θέλουν να δηλώσουν, και ούτε με ενδιαφέρει.
Με πονεί το γεγονός πως αυτός ο πανέμορφος τόπος ρυπαίνεται από ανθρώπους που δεν φαίνεται να τον αγαπούν.
Μετά και από την επισήμανση του προβλήματος αυτού και από τους ξένους των κρουαζιερόπλοιων, μήπως θα πρέπει να συνεργασθούν δήμοι και άλλες αρχές για κάποιο αποτέλεσμα;
Δεν γνωρίζω πώς. Με τσουχτερά πρόστιμα; Σε συνεργασία με τις λέσχες των «φιλάθλων»;
Με την αστυνομία, Δημοτική και άλλη; Πάντως αυτό πρέπει να λήξει κάποτε.
Από την εφημερίδα Αθηνών ΤΟ ΒΗΜΑ, πληροφορήθηκα ότι, με τον ραδιοσταθμό της, έχει ξεκινήσει μια εθελοντική εργασία καθαρισμού των πινακίδων.
Ασφαλώς θα υπάρχει κάποιο υγρό που καθαρίζει χωρίς να καταστρέφει.
Μήπως και εδώ μπορεί να ξεκινήσει μια όμοια εθελοντική εκστρατεία.
Μήπως θα πρέπει κάθε Δήμος να έχει υπεύθυνο ένα άτομο που να ασπρίζει ή καθαρίζει άμεσα αυτή την ρύπανση, όπως σε μερικές περιπτώσεις έγινε στον Δήμο Χανίων (τοίχος δημοτικού κήπου κ.λπ.).
Αντώνης Πλυμάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα