Παρίσι
Μήνυμα αυτοπεποίθησης εκπέμπει η Ευρωζώνη μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κήρυξης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» επισήμανε: «Οι οίκοι ας κάνουν ό,τι θέλουν. Η ΕΚΤ θα συνεχίζει να διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο του δανειοδότη και το EFSF είναι περισσότερο ευέλικτο και μπορεί να επέμβει προληπτικά για να εμποδίσει κάθε επίθεση επενδυτών ή κερδοσκόπων». Ο Φ. Μπαρουάν χαρακτήρισε «εξαιρετική», «εις βάθος» και «ισχυρή» τη συμφωνία των Βρυξελλών για την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας και την μετάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και υπογράμμισε: «Βρεθήκαμε στην άκρη του γκρεμού».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε στο RTL ότι η ΕKT θα συνεχίσει να διαδραματίζει «τον κεντρικό της ρόλο» του δανειοδότη, ακόμη και αν οι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Ο ΟΙΚΟΣ FITCH
Το σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» («restricted default»), δήλωσε στο μεταξύ ο επικεφαλής αξιολογήσεων κρατικών ομολόγων του οίκου Fitch Ratings, Ντέιβιντ Ρίλεϊ.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters o κ. Ρίλεϊ είπε ότι η αξιολόγηση αυτή μπορεί να αρθεί σύντομα έαν υπάρξει ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Μερικές ημέρες είναι μια ρεαλιστική προσδοκία», σημείωσε. «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα μπορούν να προχωρήσουν στη συναλλαγή […] η προσδοκία μας είναι ότι θα προσπαθήσουν να το κάνουν με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί την περίοδο που η αξιολόγηση θα παραμένει στην κατηγορία χρεοκοπία», προσέθεσε. Η «περιορισμένη χρεοκοπία» θα ισχύσει από τη στιγμή που θα υπάρξει η απαραίτητη συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων και θα αρθεί όταν θα εκδοθούν τα νέα ομόλογα και παραδοθούν στους επενδυτές. Τα νέα ομόλογα αναμένεται να αξιολογηθούν με «Β» ή «CCC».
Ο κ. Ρίλεϊ είπε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα «είναι σημαντικό και θετικό βήμα στην κατεύθυνση της σταθερότητας της Ευρωζώνης».
Ο ΟΙΚΟΣ MOODY´S
Ο οίκος Moody´s ανακοίνωσε από την πλευρά του την Παρασκευή ότι εξετάζει τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και θα ανακοινώσει «εν ευθέτω χρόνω» τις αποφάσεις της για τυχόν αλλαγές στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο οίκος είπε σε ανακοίνωσή του ότι «θα σχολιάσουμε για τον αντίκτυπο των χθεσινών γεγονότων στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εν ευθέτω χρόνω». Η Moody´s βαθμολογεί την Ελλάδα με «Caa1» με αρνητικές προοπτικές (κλίμακα «junk»). Σε ορίζοντα πενταετίας, αναφέρει η Moody´s, οι μισοί φορείς που αξιολογούνται με Caa1 εκπληρώνουν εγκαίρως την αποπληρωμή των χρεών τους και οι υπόλοιποι κηρύσσουν στάση πληρωμών. Πιο κάτω στη βαθμολογία της Moody´s είναι οι αξιολογήσεις «Caa2» και «Caa3» («ζώνη υψηλού κινδύνου»), «Ca» («υψηλός κίνδυνος χρεοκοπίας» και «C» («χρεοκοπία»).