Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποικίλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Αθήνα
Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.
Ομολογία αποτυχίας του Μνηνονίου χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμάρας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΝΔ το μεσημέρι της Παρασκευής. Προέβλεψε ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα φέρει νέα μέτρα για τον ελληνικό λαό, ενώ μετατίθεται προς τα πίσω η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Ακόμη, χαρακτήρισε «ρετσινιά» για την Ελλάδα τον υποβιβασμό από τους οίκους αξιολόγησης σε κατηγορία «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και συμπλήρωσε ότι η μείωση του χρέους είναι μόλις 26 δισ. ευρώ.
Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου έχει μεγάλες ασάφειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη και ότι προσφέρει μόνο μικρή ανακούφιση και τίποτα παραπάνω.
«Ο ελληνικός λαός απαιτεί σήμερα αλήθειες. Ούτε πανηγυρισμούς, ούτε βέβαια πανικό», είπε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας ότι η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε πλήρως. «Η χθεσινή απόφαση είναι ακριβώς αυτό: Ομολογία αυτής της αποτυχίας».
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ έκανε κάποιες σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, μεταξύ άλλων βελτίωσε τους όρους δανεισμού για την Ελλάδα. «Αλλά η λύση αυτή είναι ακόμα ασαφής, έχει ελλείψεις και δημιουργεί νέα προβλήματα», ανέφερε.
Συμπλήρωσε ότι η βελτίωση των όρων δανεισμού είναι θετικό βήμα και παρέχει ανακούφιση, ωστόσο η απόφαση αυτή δεν επαρκεί, γιατί αν δεν ξεπεραστεί η βαθιά ύφεση, η βελτίωση των όρων δανεισμού δεν θα αρκέσει.
Για τη στήριξη της ρευστότητας είπε ότι φαίνεται να καλύπτεται από τη συμφωνία, «αλλά δεν γνωρίζουμε ούτε πόσο θα κρατήσει ούτε πώς θα αντιδράσει η ελληνική οικονομία ούτε πώς θα αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας». Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ενεργοποιείται ο μηχανισμός στήριξης (EFSF) στη δευτερογενή αγορά, και μάλιστα προληπτικά και για όλες τις χώρες που ίσως εμφανίσουν πρόβλημα, αλλά είναι αδύνατο να γίνει αυτό, αν δεν αυξηθεί σημαντικά το συνολικό ποσό που έχει το ταμείο στη διάθεσή του, κάτι για το οποίο δεν προβλέπεται τίποτε.
«Πρόκειται για ελεγχόμενη χρεοκοπία με κούρεμα, τουλάχιστον 20 – 21%, με επιμήκυνση, παράταση και με αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις είτε με τη μορφή του ψευδεπίγραφου σχεδίου Μάρσαλ είτε με άλλες μορφές που αλυσοδένουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει χρέη, χρέη, χρέη για πάρα πολλά χρόνια», σχολιάζει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, τόνισε: «Κανείς νοήμων δεν μπορεί να χειροκροτήσει, όπως και δεν μπορεί να μουτζώσει τα αποτελέσματα της Συνόδου. Διατηρούμε σαν χώρα τη ζωντάνια μας, αλλά ως επί, εν τόκοις, χρήμασι εκδιδομένη».
«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αποτελούν παραδοχή της χρεοκοπίας της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή και αποσπασματική» απάντηση, που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.
«Βαθιά ανάσα για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει την απόφαση της Ευρώπης η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «δημιουργείται ένα πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία».
Ζητά, ωστόσο, από την κυβέρνηση «να μην ακολουθήσει την πολιτική που ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο, του εφησυχασμού και της αδράνειας». «Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup συνιστούν έναν συμβιβασμό που δίνει μία ανάσα στη χώρα», δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα