Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Για τα αδέσποτα

Κύριε διευθυντά,
είναι απαραίτητο να δοθούν κάποιες επεξηγήσεις για την τριμελή επιτροπή, που προβλέπεται να υπάρχει, όταν λειτουργεί πρόγραμμα στείρωσης αδέσποτων ζώων σε ένα Δήμο.
Με την Υπουργική Απόφαση 280239 σε κάθε Δήμο που έχει καταφύγιο αδέσποτων ζώων ή εφαρμόζει πρόγραμμα στείρωσης και περιθαλψής τους δημιουργείται μια ελεγκτικού χαρακτήρα τριμελής επιτροπή η οποία μοναδικό σκοπό έχει την παρακολούθηση του προγράμματος στείρωσης και περίθαλψης.
Παρακολουθεί αν όλα βαίνουν καλώς σε σχέση με το πρόγραμμα.
Δεν είναι επιτροπή διαχείρισης καταφυγίων ή κτηνιατρείων δημοτικών ούτε βέβαια τη διαχείρηση την έχει το φιλοζωικό σωματείο αλλά ο Δήμος, ο οποίος προσλαμβάνει υπαλλήλους καθαριότητας και δημοτικό κτηνίατρο
Στον Δήμο Χανίων δεν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα ακόμη, επομένως προς το παρόν η επιτροπή αυτή είναι κενού γράμματος.
Την επιτροπή αυτή το σχέδιο νόμου -αν ψηφιστεί- την τροποποιεί, καθιστώντας την 5μελή συμβουλευτική επιτροπή.
Με τα όσα μέχρι τώρα όμως ισχύουν η τριμελής αυτή επιτροπή αποτελείται από ένα άτομο από τον Δήμο, που το ορίζει ο Δήμος, από ένα άτομο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής που το ορίζει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και από ένα άτομο από τα σωματεία που το εκλέγουν πλειοψηφικά τα υπάρχοντα νόμιμα σωματεία της περιοχής.
Να θυμίσουμε ότι τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης των Χανίων είναι 3: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ και η Μικρή Κιβωτός του Νώε.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2008, όταν υπήρχε το πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων ζώων από την ΤΕΔΚ με κονδύλια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την τριμελή επιτροπή παρακολούθησης του Προγράμματος από τους 3 φορείς αποτελούσαν ο κ. Γιάννης Κοτσιφάκης από την ΤΕΔΚ, ο αείμνηστος Μανώλης Βερναδάκης από την Κτηνιατρική και η υπογράφουσα από τον Σύλλογο Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.
Επομένως, ας φτιαχτεί πρώτα το πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων ζώων και μετά ας μεριμνήσουν για τη δημιουργία επιτροπής.
Τα εθελοντικά καταφύγια που λειτουργούν στον νομό πρέπει να παραμείνουν και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και όχι να κλείσουν όπως ελπίζουν κάποιοι.
Τα αδέσποτα είναι χιλιάδες στον νομό μας, το εξωτερικό έχει κορεσθεί σε μεγάλο βαθμό από χιλιάδες χιλιάδων αδέσποτα από πάρα πολλές χώρες και οι υιοθεσίες γίνονται όλο και πιο δύσκολα.
Υπάρχουν δε πάρα πολλοί χώροι, περιουσία ανεκμετάλλευτη του Δήμου και του Δημοσίου όπου πρέπει να φταχτεί το δημοτικό κτηνιατρείο.
Αυτό έχει ανάγκη κυρίως και πάνω από όλα ο νομός σε αυτή την φάση, όπου καμία απολύτως υποδομή εκ μέρους των Δήμων δεν υπάρχει ακόμη.
Ας φτιαχτεί πρώτα το δημοτικό κτηνιατρείο ή η δημοτική κλινική και μετά ας περάσουμε σε άλλου τύπου σχεδιασμούς.
Να ενημερώσουμε επίσης, ότι το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σύντομα, προβλέπει τη χρησιμοποίηση των κτηνιατρείων των Κτηνιατρικών Διευθύνσεων ως ένα από τους χώρους όπου θα μπορούν να γίνονται στειρώσεις αδέσποτων ζώων.
Αναστασία Μπομπολάκη

Απάντηση σε δημοσίευμα
Κύριε Κιαγιά,
διαβάζοντας τις επιστολές σας στα Χανιώτικα Νέα στις 18 και 19 Ιουλίου 2011, αρχικά θα ήθελα να αγνοήσω τις εκφράσεις γηπέδου που χρησιμοποιήσατε (έτσουξε κ.τ.λ.) και να ασκήσω κριτική σε διάφορα θέματα που θίγετε. Γράφετε λοιπόν πως «Η άμεση δημοκρατία είναι μία ψευδαίσθηση πραγματικής δημοκρατίας. Στη χειρότερη περίπτωση, είναι η δημοκρατία του όχλου.» Η άποψη αυτή είχε διατυπωθεί από τον αρχαίο φιλόσοφο Πλάτωνα κατά τον οποίο: ´η δημοκρατία ανήκει στα τέσσερα αμαρτωλά -«ημαρτημένα»- πολιτεύματα,´ επειδή εφάρμοζε την αρχή της ελευθερίας και της ισοτιμίας των πολιτών. Τα άλλα τρία ήταν η τιμοκρατία, η ολιγαρχία και η τυραννία. Την αριστοκρατία αποκαλεί «επώνυμον», με καλό όνομα!
Παντού στα έργα του λοιδορεί τη δημοκρατία. Είναι, γράφει, τέλεια αναρχία, αφού μοιράζει ισότητα σε ίσους και άνισους. Δεν δέχεται την ισότητα αρχόντων και αρχομένων, θεωρεί τη γενίκευση της ελευθερίας στην πόλη επικίνδυνη.´ Τα συμπεράσματα για τα πολιτικά πιστεύω του Πλάτωνα είναι ευδιάκριτα.
Μας λέτε πως η πλειοψηφία δεν ξέρει πάντα τι είναι εφικτό ή/και σωστό. Θα συμφωνήσω μαζί σας για το ´πάντα´… Η πλειοψηφία όμως γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν από πρώτο χέρι και όπως είπατε κι εσείς αυτή είναι η δημοκρατία! Αν δεν σας αρέσει λυπάμαι… Δίνετε το αλάθητο στο κοινοβούλιο και συγχρόνως δημιουργείτε κλίμα εναντίον της άμεσης δημοκρατίας για το πώς παίρνονται οι αποφάσεις και ποιοι αποφασίζουν… Θέλω να σας υπενθυμίσω το ιστορικό ´Λεφτά υπάρχουν´ που ειπώθηκε πρόσφατα από αυτούς που είναι στο κοινοβούλιο. Οπως εσείς δεν γνωρίζετε Χανιώτη που να μην ενοχλείται από την εικόνα της Αγοράς, εγώ δεν γνωρίζω Χανιώτη που να ενοχλείται από αυτήν, ενώ δεν είναι λίγο περίεργο που πολλοί μαγαζάτορες από τους οποίους αναφέρεστε ενισχύουν ενεργά τους Αγανακτισμένους…; Εσείς τους ρωτήσατε και εκφράζετε αυτήν την άποψη; Το κίνημα κύριε Κιαγιά, προσωπική μου άποψη, είναι Αντί-πολιτικό με την σημερινή έννοια της πολιτικής, και η φιλανθρωπία δεν είναι ξένη προς την στάση του κινήματος… Εμπίπτει και αυτός ο παράγοντας στο κράτος δικαίου…
Τέλος γράφετε ότι «Ο τουρισμός στα Χανιά, μας δίνει ψωμί να τρώμε. Δεν παίζουμε με αυτόν. Δεν είναι καλαμπουράκια αυτά.»
Η άποψή σας μου θυμίζει τα τσίρκο με τα ζώα, όπου όταν λείπει το κοινό, τα ζώα υφίστανται κακομεταχείριση ενώ στην σκηνή κάνουν όλα τα χατίρια των θηριοδαμαστών και μοιάζουν χαρούμενα… Θα πρέπει όμως να σας αναφέρω πως ακριβώς επειδή το ´ψωμί´ εμένα μου λείπει πλέον, γι’ αυτό τάσσομαι υπέρ του κινήματος των αγανακτισμένων με την παρουσία μου στην αγορά.
Ελπίζω να μου εκφράσετε τις απόψεις και την επιχειρηματολογία σας κατ’ ιδίαν στον χώρο της Αγοράς.

Γεωργιάδης Παναγιώτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα