Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΤΟ ΚΑΜ
Εκθεση και εκδηλώσεις για ´Το Νησί´


Ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 24 Ιουλίου η έκθεση ´Το Νησί´ που πραγματοποιείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.
Την έκθεση έχουν ήδη επισκεφθεί πάνω από 15.000 χιλιάδες άτομα ενώ αναμένεται να υπάρξει μεγάλη προσέλευση στις εκδηλώσεις που οργανώνονται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή
Σήμερα Σάββατο 23 Ιουλίου, στις 7:30μ.μ., θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ ´Το Νησί – Η αληθινή ιστορία´ και ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές της σειράς: Θοδωρή Παπαδουλάκη – σκηνοθέτη, Αντώνη Χαλκιά – σκηνογράφο, Ξανθή Κόντου – ενδυματολόγο, Βαγγέλη Κατριτζιδάκη – διευθυντή φωτογραφίας, Μίνω Μάτσα – Μουσικοσυνθέτη.
Αύριο Κυριακή 24 Ιουλίου, στις 8:30 μ.μ., θα γίνει αναπαράσταση της παράστασης Καραγκιόζη που έδωσε ο Νίκος Μπλαζάκης στην Σπιναλόγκα για τις ανάγκες της σειράς. Η παράσταση θα δοθεί στην προβλήτα έξω από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.
Η έκθεση αποτελεί αυτό που θεωρείται ως η ´φυσική´ συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας και των διθυραμβικών κριτικών που απέσπασε η τηλεοπτική σειρά ´ΤΟ ΝΗΣΙ´. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια να έρθουν στο φως τόσο η τεράστια προεργασία που απαιτήθηκε όσο και το εύρος και η ένταση της προσπάθειας από τους επαγγελματίες του χώρου για το τελικό άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, που κατά γενική ομολογία ανέβασε τον πήχη της τηλεοπτικής παραγωγής στην Ελλάδα .
Η είσοδος στις εκδηλώσεις και στην έκθεση είναι ελεύθερη.
Ωρες λειτουργίας έκθεσης:10 π.μ. – 2 μ.μ. και 7 μ.μ. – 11μ.μ..
Την έκθεση διοργανώνουν το MEGA και οι εταιρείες παραγωγής TVE και Indigo View.

ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ “ΓΙΑΛΙ ΤΖΑΜΙΣΙ”
´Κατοικίδια σε καμβά´


Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται για 5η ημέρα η Εκθεση Ζωγραφικής στο Γιαλί Τζαμισί με τίτλο ´Κατοικίδια σε Καμβά´ που διοργάνωσε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων ´Η Προστασία των Ζώων´
υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων και σε συνεργασία
με την εκλεκτή ομάδα διακεκριμένων Ρώσων και Ουκρανών Ζωγράφων.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, ´Μέλη του Συλλόγου μας συζητούν με τον κόσμο δίνοντας του πληροφορίες για θέματα που αφορούν στα ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα, τους τονίζουν τη μεγάλη σημασία της πράξης υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου αντί της αγοράς κατοικιδίου, τους δίνουν ενημερωτικά φυλλάδια που πληροφορούν όποιον τα διαβάσει για πλείστα θέματα που αφορούν στα ζώα.
Εννέα από τους εκτιθέμενους πίνακες απεικονίζουν σκυλάκια που προς το παρόν διαβιούν σε κυνοκομείο της πόλης μας και αναζητούν ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι να τα δεχτεί. Εντυπωσιακή και ευρηματική είναι και η μεγάλων διαστάσεων αφίσα που κοσμεί την είσοδο της Εκθεσης και καλωσορίζει τον επισκέπτη, αφού ´φιλοξενεί´ δεκάδες ζευγάρια θλιμμένα μάτια σκύλων που διαβιούν στα κυνοκομεία της πόλης μας και αναζητούν έναν καλό άνθρωπο, τα οποία τελικά συνθέτουν τη μορφή ενός και μόνο σκύλου που καταλαμβάνει όλη την αφίσα”. Η έκθεση ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή και λειτουργεί 10 π.μ.- 2:30 μ.μ. και 6 μ.μ. – 12 τα μεσάνυχτα.

ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ
Συναυλία με τον Μάριο Φραγκούλη και την Αλκηστη Πρωτοψάλτη


Μια μοναδική συναυλία από δύο σπουδαίους ερμηνευτές, την Αλκηστη Πρωτοψάλτη και το Μάριο Φραγκούλη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου στο Δημοτικό Στάδιο Περιβολίων, στα Χανιά.  
Οι δύο καλλιτέχνες, με τη σπάνια χημεία που τους ενώνει, υπόσχονται να παρουσιάσουν στο κοινό της Κρήτης ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στο ελληνικό τραγούδι.
Αγαπημένες μελωδίες, τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή αλλά και απρόσμενες μουσικές διαδρομές συνθέτουν το ύφος της συναυλίας, σ? ένα μουσικό πάντρεμα δύο ξεχωριστών φωνών που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Μάριος Φραγκούλης δεν χρειάζονται συστάσεις. Ξεχωριστοί ερμηνευτές και οι δύο, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ελληνικό και παγκόσμιο πεντάγραμμο.
Αυτή τη φορά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους απολαύσει να τραγουδούν για την αγάπη με συναίσθημα, ευαισθησία αλλά και πάθος και να ξετυλίγουν το ταλέντο τους επί σκηνής για να μας χαρίσουν μια αγκαλιά τραγούδια.
Μια τρυφερή συνεργασία δύο εξαιρετικών ερμηνευτών, σε μία σκληρή εποχή, και ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα επί σκηνής σε μία καλοκαιρινή συναυλία που θα κλέψει τις εντυπώσεις.
Προπώληση εισιτηρίων στο δισκοπωλείο ´LA SI DO´ 28210 95167.
Είσοδος: 25 – 20 – 15 ευρώ.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ
Εκδήλωση για την προώθηση της διαπολιτισμικής αγωγής


Εκδήλωση για την προώθηση της διαπολιτισμικής αγωγής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουλίου στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Κήπο, στο πλαίσιο της εκστρατείας ´Piccolingo´. Θα συμμετάσχουν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί αρμοδιότητας Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., όσοι ανήκουν στην αρμοδιότητα της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Χανίων, ο Σύλλογος Καθηγητών Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Χανίων και η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής. Στη διάρκειά της εκδήλωσης τα παιδιά θα πουν τραγούδια και νανουρίσματα, θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς, θεατρικά δρώμενα, συνταγές παραδοσιακών φαγητών, κατασκευές και ζωγραφιές τους ενώ η Σχολική Σύμβουλος θα μιλήσει για τη διαπολιτισμική αγωγή.
Η εκστρατεία ´Piccolingo´ έχει στόχο την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την προώθηση της διαπολιτισμικής αγωγής, και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Χανίων επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής.

ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΗΦΑΠ
Ημέρα χαράς και παιχνιδιού


Μιά ημέρα χαράς και παιχνιδιού με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για το Κέντρο Ημερίσιας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών (ΚΗΦΑΠ) ´Μεγαλόχαρη´ θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο στη ´Λιμνούπολη´.
Από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, μικροί και μεγάλοι μπορούν να διασκεδάσουν στις νεροτσουλήθρες και να συνεισφέρουν με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση του Κέντρου.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες στην Κύπρο


Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και αγνοούμενους κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, θα πραγματοποιηθούν αύριο Κυριακή 24 Ιουλίου.
Το Α´ μέρος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 7:30μ.μ. στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων, και κατάθεση στεφάνων.
Το Β´ μέρος των εκδηλώσεων θα γίνει στον προαύλειο χώρο της λέσχης αξιωματικών φρουράς Χανίων και περιλαμβάνει χαιρετισμούς των διοργανωτών ομιλία από τον Πέτρο Παπαπολυβίου, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα ´Κυπριακή τραγωδία 1974: αναψηλαφώντας μια ανοιχτή πληγή´ και απαγγελία Ποιήματος από τον Γιάννη Ροζάκη.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Χανίων και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Πολεμιστών Κύπρου 1974.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
´Οδοιπορικό στην κατεχόμενη και ελεύθερη Κύπρο´


Ενα οδοιπορικό στην κατεχόμενη και ελεύθερη Κύπρο με τον φακό του Χανιώτη φωτογράφου Γιώργου Μπαλαδάκη (AFIAR) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουλίου στις 9μ.μ. στη συνεδριακή αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι.
Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Εκδηλώσειων μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και αγνοούμενους κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και διοργανώνεται από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, τον Σύλλογο Κυπρίων Χανίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΕ Χανίων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 11 π.μ. και στις 12:30 μ.μ. και από τη ´Λιμνούπολη´ στις 6 το απόγευμα.
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 28210 54717.

ΣΤΑ ΔΕΛΙΑΝΑ
´Mπαλαντίνεια 2011´
Ο καθιερωμένος εορτασμός των ´Μπαλαντίνειων´, αφιερωμένων στον Οπλαρχηγό του Μετσόβου Εμμανουήλ Μπαλαντίνο, που διοργανώνει ο Δήμος Πλατανιά και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δελιανών θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά αυτό το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουλίου στα Δελιανά Κισάμου.
Η εκδήλωση του Σαββάτου αρχίζει στις 7:30 μ.μ. και περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς, ομιλία από το Δήμαρχο Πλατανιά κ. Μαλανδράκη και κατάθεση στεφάνων.
Θα ακολουθήσει παραδοσιακό κέρασμα και κρητική βραδιά με το μουσικό συγκρότημα του Ηλία Χορευτάκη.
Θα χορέψουν τα κρητικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Ομίλου και οι Πελασγοί.
Επίσης, αύριο Κυριακή 24 Ιουλίου στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί γιορτή αλόγου, με παγκρήτια προσέλευση αλόγων στην πλατεία Δελιανών. Αναχώρηση αλόγων για τη διαδρομή στο πανέμορφο φαράγγι Δελιανών και Μεσαυλίων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσίαση αλόγων και απονομή επαίνων στους αναβάτες στην είσοδο του φαραγγιού, κλήρωση αλόγου και παραδοσιακό κέρασμα στην είσοδο του φαραγγιού από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δελιανών.

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Συναυλία με παραδοσιακά και μικρασιάτικα τραγούδια
Μεγάλη συναυλία με παραδοσιακά και μικρασιάτικα τραγούδια θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 24 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στην αυλή του νηπιαγωγείου Πλατανιά. Θα συμμετάσχει η χορωδία και ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Ωδείου Χανίων ´Ιωάννης Μανιουδάκης´, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Ιωάννη Καστρινάκη.
Είσοδος 5 ευρώ.

ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΝΤΟΥΡΑΚΗ
Βραδιά τζαζ με τον Christophe Delvalle
Βραδιά τζαζ με τον Christophe Delvalle θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 24 Ιουλίου στις 9:30μ.μ. στο Οινοποιείο Ντουράκη στον Αλίκαμπο, στο πλαίσιο της έκθεσης ´Εικόνες με φύλο´.
Θα προηγηθεί στις 9μ.μ. ξενάγηση στην Εκθεση απο τον Κ.Β. Πρώιμο.
Ο Christophe Delvalle είναι ένας μουσικός της jazz που αξίζει να ανακαλύψετε. Εχει κυκλοφορήσει 5 δισκογραφικές δουλειές όπου στην τελευταία ´Shared Moments´ συνεργάστηκε με δύο διάσημους αμερικανούς τον Eric Marienthal (γνωστό μουσικό που έπαιξε μεταξύ άλλων με τον Stevie Wonder και τον Al Jarreau) και τον John Robinson (συνεργάτη των Quincy Jones και Michael Jackson).
Εκτός από μουσικός είναι και βραβευμένος δημιουργός κόμικς.
Η αγάπη του για την Ελλάδα τον ώθησε να μάθει την ελληνική γλώσσα και να εμπνευστεί τόσο στη μουσική όσο και στα σχέδια του από την ελληνική πραγματικότητα. Το ταλέντο του στη σύνθεση και η ικανότητα του στις μελωδικές παραλλαγές πάνω σε γνωστά μουσικά έργα εντυπωσιάζουν το κοινό.
Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ
´Εργα των χειρών μας´
Η ετήσια έκθεση του Συλλόγου Παραδοσιακής και Λαϊκής Τέχνης ´Η Χρυσοπηγή´ με χειροτεχνίες, κοσμήματα, αγιογραφίες, γλυκίσματα κ.ά. εγκαινιάζεται σήμερα, Σάββατο 23 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στο παλιό Τελωνείο.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, στον χώρο του Τελωνείου θα πραγματοποιούνται εργαστήρια κατασκευών, κρητικές βραδιές, διαγωνισμοί, Καραγκιόζης κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 έως τις 11 μ.μ.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ
Στις 8.30 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης. Θα ακολουθήσει παραδοσιακή βραδιά με κρητική μουσική από τους αδελφούς Βαγγέλη και Γιώργο Νικολουδάκη.
Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα:
Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Ο Ψηλορείτης» του Κώστα Μπούτζουκα, Χορευτικός Σύλλογος «Μετερίζι» του Λευτέρη Νταγκουνάκη και της Πόπης Φραγκιαδάκη, Παραδοσιακή Παρέα Μουρνιών «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Στέλιου Τσιτσιριδάκη, Χορευτικός Σύλλογος «Ο Γηγενής» της Γεωργίας Πολυχρονάκη και του Νίκου Ρουπάκη.
Μέλη του Συλλόγου θα προσφέρουν παραδοσιακό κέρασμα.    

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ  
Μικρασιάτικους Χορούς θα παρουσιάσει στις 8.30 μ.μ. η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Αγιος Πολύκαρπος» σε συνεργασία με τον χορευτικό Σύλλογο «Αροδαμός» της Άννας Πατεράκη, ενώ στις 9 μ.μ. οι κυρίες του Συλλόγου θα παρασκευάσουν και θα κερνούν παραδοσιακούς λουκουμάδες.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ
Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι με κατασκευές από πηλό για τους μικρούς μας φίλους με την κεραμίστρια Μαρία Μουντογιαννάκη, με θέμα: «Ταξίδι στο Καλοκαίρι και στις καταγάλανες θάλασσες».

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ
Παράσταση Καραγκιόζη για μικρούς και μεγάλους στις 8.30 μ.μ. με τον Νίκο Μπλαζάκη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ (Τελευταία μέρα)
Παρουσίαση latin και παραδοσιακών ανατολίτικων χορών στις 8.30 μ.μ. από τη Σχολή χορού «Εν Χορώ», του Κώστα Μαντζαράπη.
Στην έκθεση συμμετέχουν η Εταιρεία Alzheimer Ινστιτούτο Ερευνας – Εκπαίδευσης Ψυχιατρικών Ανοϊκών Ασθενών Αlzheimer και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΗΦΑΑμΕΑ). Με την ευγενική υποστήριξη της ΚΕΔΗΧ. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΕ ΛΑΚΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
´Συμπέθεροι από τα Τίρανα´


Την κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» θα παρουσιάσει το Πανελλήνιο Μεταναστευτικό Θέατρο» αύριο, Κυριακή 24 Ιουλίου στην πλατία Σελί Λάκκων στις 8.30 μ.μ. Την εκδήλωση διοργανώνει η Ενωση απανταχού Λακκιωτών και η είσοδος θα είναι 5 ευρώ. Επίσης, το έργο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στο ανοιχτό θέατρο ´Κρεμαστός´ στον Εμπρόσνερο και την Τετάρτη 27 Ιουλίου στο θέατρο Μαχαιρών, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Αποκορώνου. Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.15 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καλογεράκης.

ΣΤΑ ΚΑΠΗ
Θεατρικές παραστάσεις από τον ´Θεατρικό Κύκλο´
Παράσταση με τίτλο ´Από τη Δύση στην Ανατολή´ θα παρουσιάσει η αστική μη κερδοσκοπική θεατρική εταιρεία «Θεατρικός Κύκλος» σήμερα, Σάββατο 23 Ιουλίου στο ΚΑΠΗ Ακρωτηρίου στα Κουνουπιδιανά στις 8 μ.μ. Παραστάσεις θα δοθούν σε όλα τα ΚΑΠΗ του ΔΟΚΟΙΠΠ του Δήμου Χανίων.
Η παράσταση περιλαμβάνει δύο μονόπρακτα με τίτλο: «Ένα ηλιόλουστο πρωινό» και «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος».
Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο ΔΟΚΟΙΠΠ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗΣ
Κάλεσμα από τον ´Πλανήτη Κρήτη´
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων τη Δευτέρα  25 Ιουλίου  και ώρα 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα και ανοικτός διάλογος με θέμα την οργάνωση της ετήσιας εκδήλωσης του ´χορού της συναδέλφωσης´, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 7 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ. στον ΒΟΑΚ και σε επιλεγμένες τοποθεσίες με κριτήριο την προβολή της πατρίδας μας πολιτισμικά και τουριστικά. Καλούνται να παρευρίσκονται οι υπεύθυνοι των πολιτιστικών εκδηλώσεων των Δήμων του Νομού Χανίων, ξενοδόχοι, χοροδιδάσκαλοι, καλλιτέχνες , εθελοντές κ.ά.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
´Ειρήνη´ του Αριστοφάνη


Η ´Ειρήνη´ του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
Ο Τρυγαίος είναι ένας αμπελουργός, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ´ ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον θεό Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να ελευθερώσουν μαζί την Ειρήνη γιατί η γη και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο.
Ο Πόλεμος παρουσιάζεται φοβερός και τρομερός! Έχει μαζέψει μέσα σ´ ένα τεράστιο γουδί όλες τις πόλεις – κράτη της Ελλάδας και τις κοπανάει με το γουδοχέρι για να τις λειώσει. Ο Τρυγαίος πρέπει να προλάβει το κακό προτού να είναι πολύ αργά?
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης, Δραματουργική επεξεργασία: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Γαλίτης, Γιώργος Λέφας
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά: Γιάννης Κόττης
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Χορογραφία: Ελπίδα Νίνου
Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γαλίτης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Τάκης Παπαματθαίου, Χρήστος Σιμαρδάνης, Λευτέρης Ελευθερίου, Γιάννης Δεγαΐτης, Σταύρος Σβήγκος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Τάσος Ιορδανίδης κ.ά.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
´Αλαντίν´


Τον ´Αλαντίν´, ένα παραμύθι από τις χίλιες και μία νύχτες, θα παρουσιάσει το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν την Τετάρτη 27 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
Βαγδάτη, πολλά – πολλά χρόνια πριν? Ο φτωχός, κατεργάρης αλλά καλόκαρδος Αλαντίν, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από δύο φρουρούς που τον κυνηγούν, συναντά στο δρόμο του έναν άγνωστο άντρα που του παρουσιάζεται σαν θείος του, αδελφός του μακαρίτη του πατέρα του. Αυτός όμως είναι ένας κακός μάγος, που σκοπό έχει να εκμεταλλευτεί την καλοσύνη του Αλαντίν για να αποκτήσει ένα μαγικό λυχνάρι, που διαθέτει απίστευτη δύναμη. Όμως, το σχέδιό του αποτυγχάνει.
Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης, Σκηνικά – Κοστούμια: Πάρις Μέξης – Εύη Καλογηροπούλου, Μουσική: Νίκος Τσέκος, Χορογραφία: Λία Τσολάκη, Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης.
Παίζουν: Κώστας Βελέντζας, Άνδρη Θεοδότου, Βασίλης Λέμπερος, Σαμψών Φύτρος, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Πάρις Θωμόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αλκηστις Πολυχρόνη, Μαρία Τζάνη.
Είσοδος: 15 ευρώ.

ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΑΦΡΟ
´Ευτυχώς επτωχεύσαμεν´


´Ευτυχώς επτωχεύσαμεν´ είναι ο τίτλος της κωμωδίας που θα παρουσιαστεί αύριο, Κυριακή στις 9.30 μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
´Ένας θίασος της συμφοράς, χωρίς μέσα, αλλά με όρεξη και φαντασία “προσπαθεί” να δώσει μια παράσταση “κωμωδίας”, αλλά απόψε όλα θα πάνε στραβά. Δεν χάνουν το θάρρος και το χιούμορ τους, τίποτα δεν τους σταματά. Με τη βοήθεια του κοινού, θα συνεχίσουν. Έτσι, η κάθε παράσταση εξελίσσεται σε ξεχωριστή εμπειρία, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και όλο το παρασκήνιό της´.  
Σκηνοθεσία: Φώτης Σπύρος, Ιδέα – Διασκευή κειμένων: Παύλος Μάτεσης – Φώτης Σπύρος, Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, Στίχοι: Παναγιώτης Μπρατάκος, Σκηνικά: Βλάσης Βαλεντίνος Βαλάσης, Κουστούμια: Ελένη Ψύρρα, Χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Ζωγραφάκης.
Παίζουν: Σοφία Βογιατζάκη, Φώτης Σπύρος, Κάτια Νικολαΐδου, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Πατρίκιος Κωστής, Σόλωνας Τσούνης, Μπίλιω Κωνσταντοπούλου, Διονύσης Κλαδής, Βαγγέλης Δαλλές.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
´Ο μικρός πρίγκιπας´
Παιδική παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του Αντουάν ντε Σαιντ – Εξυπερύ´Ο μικρός πρίγκιπας´ θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο στις 9.30 μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
Ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του, που έχει πάθει βλάβη στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί ´Το Μικρό Πρίγκιπα´. Γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Κάνει πολλές ερωτήσεις και αυτός δίνει ελάχιστες απαντήσεις. Η περιπλάνησή του συμβολίζει το μοναχικό – μακρινό ταξίδι της αυτογνωσίας και της αναζήτησης συντρόφων και φίλων.
Σκηνοθεσία: Φώτης Σπύρος, Ιδέα – Διασκευή κειμένων: Παύλος Μάτεσης – Φώτης Σπύρος, Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, Στίχοι: Παναγιώτης Μπρατάκος, Σκηνικά: Βλάσης Βαλεντίνος Βαλάσης, Κουστούμια: Ελένη Ψύρρα, Χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου, Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Ζωγραφάκης.
Ηθοποιοί: Σοφία Βογιατζάκη, Φώτης Σπύρος, Κάτια Νικολαΐδου, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Πατρίκιος Κωστής, Σόλωνας Τσούνης, Μπίλιω Κωνσταντοπούλου, Διονύσης Κλαδής, Βαγγέλης Δαλλές.
Είσοδος: 10 ευρώ.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ
Ζωγραφίζοντας στα Ανάκτορα της Κνωσσού


Τη μοναδική καλλιτεχνική διαδρομή του Γιάννη Πολίτη, ο οποίος επί χρόνια εργάζεται για την αναστήλωση του Ανακτόρου της Κνωσσού έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το κοινό των Χανίων στην έκθεση – παρουσίαση που εγκαινιάστηκε στο ´Μοναστήρι του Καρόλου´.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του χώρου και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου, περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δουλειά του Γιάννη Πολίτη στα φημισμένα Ανάκτορα, ενώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει φέρει τα εργαλεία του παρουσιάζοντας στο κοινό δείγματα της ξεχωριστής τέχνης του.  
Να σημειώσουμε ότι η έκθεση -εκτός από το εικαστικό μέρος που περιλαμβάνει αναπαράσταση αρχιτεκτονικών μελών του Ανακτόρου και φωτογραφικών ντοκουμέντων- θα παρουσιάζει επίσης τα υλικά, τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης στο υπεύθυνο και επίπονο έργο του. Ο επισκέπτης της έκθεσης – παρουσίασης θα έχει την ευκαιρία να δει τις πρώτες ύλες, φυτά, κοχύλια και χρωστικές ουσίες από τις οποίες παράγονται ακόμη και σήμερα τα υπέροχα λαμπερά χρώματα των Μινωιτών.

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Γιορτή κρασιού και παραδοσιακών προϊόντων


Η καθιερωμένη ´Γιορτή κρασιού και παραδοσιακών προϊόντων´ του Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 28 Ιουλίου στον Δημοτικό Κήπο της πόλης. Οι ενη?λικοι επισκε?πτες των εκδηλώσεων, Ελληνες και ξε?νοι, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν δωρεα?ν εξαιρετικη?ς ποιο?τητας κρητικο? κρασι? και να δοκιμα?σουν ντο?πια προι?ο?ντα, να ενημερωθούν για τους τρο?πους παραγωγη?ς και να διασκεδα?σουν με τα μουσικοχορευτικα? συγκροτη?ματα που συμμετε?χουν στη Γιορτη,? ενω? τα μικρα? παιδια? με?σα απο? διαδραστικα? παιχνι?δια και κατα?λληλα ψυχαγωγικα? προγρα?μματα θα μπορέσουν να μάθουν για τον πλου?το του διατροφικου? πολιτισμου? της Κρη?της.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλίες, κουκλοθέατρο και αφήγηση παραμυθιών, σεμινάρια μαγειρικής, κρητικές βραδιές κ.ά. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν εκθέσεις εικαστικών. Περισσότερες πληροφορίες στο www.rethymno.gr

ΣΤΑ ΡΟΥΣΤΙΚΑ
Παρουσίαση θεατρικού μονόλογου
Ο θεατρικός μονόλογος ´Ο ουρανός κατακόκκινος´ της θεατρικής συγγραφέως και αδελφής του ποιητή, Λούλας Αναγνωστάκη, θα παρουσιαστεί το επόμενο Σάββατο 30 Ιουλίου και ώρα 8.30 μ.μ., σε μορφή θεατρικού αναλογίου, στο Νευς Αμάρι και την Κυριακή 31 Ιουλίου και ώρα 8.30 μ.μ., στα Ρούστικα Ρεθύμνης, σε θεατρική παράσταση.
Τον μονόλογο ερμηνεύει η ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Περικλής Χούρσογλου σε συνεργασία με μια πλειάδα σημαντικών συντελεστών.
Την εισαγωγή στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη θα κάνει η θεατρολόγος και επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Δηώ Καγγελάρη, ενώ αποσπάσματα από άλλα έργα της Αναγνωστάκη θα διαβάσει ο ηθοποιός Αντώνης Παλιεράκης.
Την Κυριακή, επίσης, το ´Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Ρουστίκων Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης´ θα έχει ´ανοικτές πόρτες´ από 11 π.μ. – 8 μ.μ. για το κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να δει, εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις του Κέντρου, έκθεση προγραμμάτων και αφισών και προβολές βίντεο από παλιές παραστάσεις έργων της Αναγνωστάκη.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του Ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, την Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμαρίου – Οψιγιά ´η Σάμιτος´, τον Δήμο Αμαρίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων, το Κτήμα ´Ρούστικα´ και τον Δήμο Ρεθύμνου.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Παζάρι αλληλεγγύης
Παζάρι αλληλεγγύης για την αγορά ενός απινιδωτή για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Κισάμου, οργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή στην παραλία του Καστελλιού αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ντόπιοι.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία προκειμένου να αγοραστεί ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, τον οποίο έχει ανάγκη το Κ.Υ.
Εμπνευστές της προσπάθειας η Avril Tallett και ο σύζυγός της Michael, που εδώ και μερικά χρόνια ζουν μόνιμα στον οικισμό Μεράδα, στις Λουσακιές Κισάμου.
Στα 30 περίπτερα, που θα στηθούν στον παραλιακό δρόμο της Κισάμου από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και μετά, ο επισκέπτης θα μπορεί να βρίσκει τοπικά προϊόντα, μικρά χειροποίητα δώρα, αντικείμενα προσφοράς των καταστημάτων της Κισάμου αλλά και είδη που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα έχουν ανάγκη πια αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν κάλλιστα από κάποιους άλλους.
Σημειώνεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία είχαν πάρει πριν από 6 χρόνια οι ξένοι κάτοικοι του Αποκόρωνα συγκεντρώνοντας χρήματα, τα οποία και διέθεσαν για την αγορά απινιδωτή για τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στην περιοχή.

ΣΤΟ ΦΟΔΕΛΕ
Γιορτή μαντινάδας
Γιορτή μαντινάδας διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύλλογος στιχουργών ´Μ. Καυκαλάς´ σήμερα, Σάββατο 23 Ιουλίου στο Φόδελε Μαλεβιζίου και ώρα 8.30 μ.μ.
Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση των μαντιναδολόγων από όλη την Κρήτη, κατά την οποία θα απονεμηθούν τα βραβεία της χρονιάς.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ζωντανός διαγωνισμός, ενώ θα γίνει επίσκεψη στο Μουσείο του Φόδελε, τιμώντας τον μεγάλο ζωγράφο Δομίνικο Θεοτοκόπουλο.
Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με το συγκρότημα   Παντερή – Παπουτσάκη.
Είσοδος ελεύθερη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα