Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Γιορτάστηκαν τα Μπαλαντίνεια

Ρεπορτάζ:
Γιάννης H. Κάκανος
www.yanniskakanos.gr
ghk@otenet.gr  

Γιορτάστηκαν και φέτος τα ´Μπαλαντίνεια´ στα Δελιανά. Οι εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στη μνήμη του ήρωα οπλαρχηγού Εμμανουήλ Μπαλαντίνου που γεννήθηκε στα Δελιανά, πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο με πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δελιανών σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά.
Το Σάββατο έγινε επιμνημόσυνη δέηση όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δελιανών κ. Ελευθέριο Κατσουλάκη, τον κ. Στέλιο Μπαλαντίνο ανιψιό του αείμνηστου ήρωα και ομιλία από τον δήμαρχο, κ. Ιωάννη Μαλανδράκη. Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, τον εθνικό ύμνο και κέρασμα από το Δήμο στην πλατεία για να συνεχιστεί στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου με κρητική βραδιά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και καλεσμένο τον καλλιτέχνη της κρητικής μουσικής Ηλία Χορευτάκη με το συγκρότημά του. Χθες, Κυριακή, προσήλθαν δεκάδες φίλοι – ιδιοκτήτες αλόγων από Συλλόγους όλης της Κρήτης οι οποίοι μαζί με τους ντόπιους ιδιοκτήτες διάνυσαν το πανέμορφο φαράγγι της περιοχής και δόθηκαν έπαινοι στους αναβάτες τους.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, κ. Ελευθέριος Κατσουλάκης αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον μητροπολίτη και τον κλήρο, τις πολιτικές Αρχές, τους εκπροσώπους των Φορέων και τους λοιπούς παρισταμένους που τίμησαν με την παρουσία τους το χωριό και τη μνήμη του ήρωα οπλαρχηγού και αξιόλογου πολιτικού εκείνης της περιόδου, επεσήμανε ότι: ´Πριν από λίγα χρόνια και συγκεκριμένα το 2007 καθιερώσαμε τα «Μπαλαντίνεια» και έρχεται στο χωριό αρκετός κόσμος στις εκδηλώσεις μα και όλον τον άλλο χρόνο. Ο αείμνηστος Εμμανουήλ Στυλ. Μπαλαντίνος, γεννήθηκε εδώ και υπήρξε ο ελευθερωτής του Μετσόβου ενώ διετέλεσε και βουλευτής. Η προτομή του κοσμεί την πλατεία μας στην είσοδο του χωριού κάτω από το κλειστό τώρα και πολλά χρόνια Δημοτικό Σχολείο´.
Συγκινημένος μίλησε ο κ. Στέλιος Μπαλαντίνος, λέγοντας ακόμα: ´Ως βουλευτής στην Κρητική Βουλή ζήτησε και έλαβε άδεια συγκρότησης εθελοντικού σώματος. Επικεφαλής 107 συνεπαρχιωτών, φίλων και συγγενών, ορκισθέντες σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, όδευσαν προς το Μέτσοβο…
Ηταν το τρίτο παιδί του Καπετάν Στυλιανού Μπαλαντίνου, οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων 1866-1898. Διετέλεσε επί 18 συναπτά έτη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χανίων´. Τέλος, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε ιστορικά γεγονότα και εξελίξεις της περιόδου που έδρασε ο αείμνηστος τιμώμενος ήρωας οπλαρχηγός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα