Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

Λέτε να την… πάθουμε;
Ο λόγος και η αιτιολογία για τον τίτλο του θέματος, είναι το στρατόπεδο «Μαρκoπο;yλου» για το οποίο δεν ακούγεται τίποτα. Δείτε τι ακολουθεί για να με δικαιώσετε, γιατί είμαι λίγο καχύποπτος, τους τελευταίους μήνες:
Τι γράφει λοιπόν, η εβδομαδιαία οικονομική «Κεφάλαιο» (αρ. φυλ. 85, Σάββατο 2 Ιουλίου 2011):
«Σπίτια για στρατιωτικούς. Σε τοποθεσία 96 χλμ. από την Αθήνα και 100 μέτρων από παραλία με μπλε σημαία του ΕΟΤ, το military club αναπτύσει 177 μονοκατοικίες των 133 τ.μ. σε δύο επίπεδα, με φωτοβολταϊκά στη στέγη και σε οικόπεδο περίπου 200 τ.μ. η καθεμία, με ιδιωτικό δρόμο.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το πλεονέκτημα στον εν λόγω οικισμό είναι ότι με τη χρήση των φωτοβολταϊκών, κάθε ιδιοκτήτης αποκτά ένα ετήσιο έσοδο που του αποπληρώνει σχεδόν το σύνολο της δόσης του στεγαστικού δανείου, που απαιτείται για την αγορά της κατοικίας, συμμετέχοντας ουσιαστικά μόνο με το ποσό των περίπου 40.000 ευρώ που θα απαιτηθεί για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.
Μέλη του military club μπορούν να γίνουν δωρεάν εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και το πολιτικό προσωπικό των αντίστοιχων Yπουργείων».
Συμβουλές…
…από τη βουλευτή, Χρύσα Αράπογλου, στα βότανα, με τα οποία ασχολείται τελευταία, αφού «…ξεκρέμασε το πτυχίο Βιολογίας και ξεκίνησε να καλλιεργεί και να τυποποιεί μαντζουράνα, λουίζα και φλαμούρι για να προσφέρει ευεξία, χαλάρωση και καλή πέψη», όπως έγραφε, προ ημερών, το «Πρώτο ΘΕΜΑ».
Ποιες είναι, λοιπόν, οι προτάσεις και οι εναλλακτικές θεραπείες με τα βότανα της Χρύσας;
ΦΛΑΜΟΥΡΙ: Ρόφημα, για χαλάρωση… από την οικονομική κρίση.
ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ: Βότανο που ευδοκιμεί σε μεγάλο υψόμετρο, για δύναμη και γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ: Αρωματικό φυτό, για καλύτερη πέψη.
ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ: Βγαίνει από το σπαθόχορτο (ένα είδος άγριου βοτάνου), για τις πληγές
ΛΟΥΙΖΑ: Θάμνος γνωστός για το ωραίο άρωμά του, για χαλάρωση και αδυνάτισμα.
ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ: Φυτό πλούσιο σε νέκταρ, για αποτοξίνωση.
ΤΙΛΙΟ: Αφέψημα, για καταπολέμηση της αϋπνίας.

Τράπεζες
Οι αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές εις βάρος επιχειρήσεων και καταναλωτών, καταγγέλλονται αυξανόμενες μέρα με την ημέρα.
Μήπως θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο ο Εμπορικός Σύλλογος, το ΕΒΕ Χανίων, οι Επαγγελματοβιοτέχνες, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο Δικηγορικός Σύλλογος;
Κάντε μια βόλτα στις Τράπεζες, τραβήξτε μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους και στις καθέτους, μέχρι Γογονή και πέστε μου το κλίμα που επικρατεί.

Πρωτόγνωρη εκμίσθωση
Αφορά την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία προσφέρει για εκμίσθωση (για μια εποχική περίοδο) δύο τμήματα Α’ και Β’ με εμβαδόν 424,25 τ.μ. και 404,38 τ.μ. αντίστοιχα, του Δημοσίου Ακινήτου με ΑΒΚ 11 Μυκόνου, αρμοδιότητας ΚΥ Κυκλάδων.
Το δημόσιο ακίνητο (όπως περιγράφεται) με ΑΒΚ 11 είναι παλαιός αιγιαλός και βρίσκεται στην περιοχή «Ελιά» του Δ.Δ. Άνω Μεριάς στον Δήμο Μυκόνου του Ν. Κυκλάδων.
Τιμή εκκίνησης για το τμήμα Α’ το ποσό των 30.546 ευρώ και για το τμήμα Β’ το ποσό των 30.571,13 ευρώ.
Προσφορές (για να είμαστε συνεπείς και ειλικρινείς) μέχρι τις 22 Ιουλίου 2011.
(Λέτε να… μαγειρεύεται κάτι παρόμοιο, για τον παλαιό αιγιαλό, που φιλοξενήθηκε αργότερα η λουτρική εγκατάσταση του τ. «Ξενία», δυτικά, της πλατείας Τάλω;)

Αυτά, τα γνωρίζατε;
1. Οι μαρίνες αποτελούν εθνικής σημασίας πύλες για την υψηλή ποιότητα τουρισμού και γι’ αυτό πρέπει να είναι βιώσιμες, ανταγωνιστικές και να τις διαχειρίζονται Έλληνες επιχειρηματίες.
– Πόσες λειτουργούν αυτήν την περίοδο;
– Μόνο 19 μαρίνες σε ακτογραμμή άνω των 16.000 χλμ.
– Αποτέλεσμα;
– Το 20% των ελληνικών σκαφών έχουν ήδη στραφεί προς γειτονικές χώρες, λόγω έλλειψης υποδομών.
2. Αρκετοί ελληνικοί προορισμοί «γλυκάθηκαν» -όπως φαίνεται- στα υψηλά αυξητικά ποσοστά των εισερχόμενων επισκεπτών, από Ευρώπη και ΗΠΑ και προβληματίζονται, μεθοδεύοντας την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου: Εφικτοί, οι μήνες Μάρτιος, Οκτώβριος και Νοέμβριος.
– Κάτι ψιθυρίζεται για κίνητρα σε ξενοδόχους και στις αεροπορικές εταιρίες.
– Θα είμαστε μέσα ή θα παρακολουθούμε το «παιχνίδι» που παίζεται αυτή την εποχή από τα… κάγκελα;

Εργα τουρισμού
Αν δεν χτυπάς πόρτες και δεν βάζεις τον μπέτη σου, έργα δεν πρόκειται να ’ρθουν ουρανοκατέβατα. Λίγοι το ’χουν πιάσει, όπως π.χ. ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.
* Το πρώτο αίτημα: Η χρηματοδότηση μελέτης για την αναβίωση του ιστορικού μονοπατιού που συνέδεε την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία.
* Το δεύτερο: Η χρηματοδότηση της τουριστικής σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Κατάκολο με τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία.
– Είπατε κάτι;
– Το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, στους πρ. Στρατώνες με τον χώρο του Αγνώστου Στρατιώτη, το Ρολόι, η πεζοδρόμηση της Κοραή και δύο – τρεις άλλες μικροεπεμβάσεις, στο πράσινο της Ελ. Βενιζέλου (απέναντι στην Τράπεζα Χανίων), υπάρχει τρόπος να αναβαθμιστούν και να παραδοθούν στη χανιώτικη κοινωνία, για τον απλούστατο λόγο:
– Να μην φαίνεται ξεκομμένη η περιοχή, αυτή με την παλιά, αλλά και τη καινούργια πόλη.
– Τι λέτε; Δεν πιστεύω να μην συμφωνείτε;
Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.
Ζει και… βασιλεύει κι ας φωνάζουν ορισμένοι ότι το μαγαζί πάει για φούντο.
Αμ, δεν είναι έτσι:
Α. Διαβάσαμε προ ημερών ανακοίνωση της ΕΤΑ Α.Ε. Να ζητά φορέα που θα αναλάβει παροχή υπηρεσιών φύλαξης του υποκαταστήματος στη «ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ».
Β. Σε άλλη εφημερίδα τι προσέξαμε;
– Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σκέφτεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση του «Τουριστικού Λιμένα Μυτιλήνης», μέσω διαγωνισμού για την επιλογή Φορέα Διαχείρισης, στον οποίο θα παραχωρηθεί η χρήση, αξιοποίηση, διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του λιμένα, για χρονική διάρκεια σαράντα (40) ετών, έναντι του πλέον συμφέροντος, για το Δημόσιο, ανταλλάγματος.
* Αν σας ενδιαφέρει, μελετήστε το μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2011.

A G E N T A

Αγρο -Τουριστικών:
1. Για 10η φορά διοργανώνεται η Αγροτική και Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου στο Ηράκλειο, από 27 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου. Ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδος διοργανώνει την έκθεση – σταθμό για την Κρήτη, με ανάδοχο την εταιρεία «Άλφα Εκθεσιακή».
2. Η Έκθεση για τη διασύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό και θέμα: «Αγρο – Τουριστική Συνεργασία 2011» θα γίνει από 29 έως 31 Ιουλίου στην παραλία του Ρεθύμνου. Στην έκθεση θα δοθεί η δυνατότητα στους τοπικούς παραγωγούς να εκθέσουν τα προϊόντα τους, όπως το λάδι, τυριά και άλλα γαλακτοκομικά, κρασιά, μέλι κ.ά.
3. Στις 4 με 7 Αυγούστου διοργανώνεται η 7η Γιορτή Αγροτουρισμού Χίος 2011. Πανόραμα Γεύσεων και Πολιτισμού.
4. Με έμφαση στον εμπορικό χαρακτήρα και στην εξωστρέφεια θα πραγματοποιηθεί φέτος στα Χανιά από τις 5 έως και τις 9 Αυγούστου, η έκθεση «Αγροτικός Αύγουστος 2011», η οποία θα μεταφερθεί αργότερα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη και θέμα: «Συμβολαιακή γεωργία».
5. Από 12 έως και 17 Αυγούστου πραγματοποιείται, για 4η συνεχόμενη χρονιά «Κισαμίτικος Αύγουστος» με θέμα της διοργάνωσης το «Κρητικό Καλάθι». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο γήπεδο Καστελλίου και οργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Κισάμου και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου.
6. Ανάλογη εκθεσιακή πρωτοβουλία αποφάσισε και ο Δήμος Πλατανιά, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως και τις 31 Αυγούστου, με θέμα: «Τουρισμός, Γη και Πολιτισμός».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα