Από πειράματα με σπόρους στο διάστημα, διαπιστώθηκε ότι σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας τα φυτά αρχικά αναπτύσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Μετά από λίγο, ωστόσο, το φυτό θα προσπαθήσει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση καθώς η κορφή του θα αναζητά φως και οι ρίζες του νερό. Ωστόσο, πρόκειται για μια ασταθή κατάσταση κι έτσι οι προσπάθειες να καλλιεργηθούν φυτά υπό αυτές τις συνθήκες συνήθως αποτυγχάνουν.
Οι δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος έχουν περιγραφεί παραστατικά από τον Αμερικανό αστροναύτη Don Pettit, ο οποίος το 2003 αποπειράθηκε να καλλιεργήσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ντοματιές και βασιλικό. Στο ερασιτεχνικό πείραμά του, ο Pettit χρησιμοποίησε δύο μεταχειρισμένα καλσόν και λίγο χαρτί τουαλέτας για καλλιεργητικό μέσο. Για θερμοκήπιο χρησιμοποίησε μια πλαστική σακούλα. Μετά από μια δυο μέρες, τα φυτά άρχισαν να αναπτύσσονται. Δυστυχώς, όμως, «πνίγηκαν» γρήγορα καθώς το νερό έρρεε προς λάθος κατευθύνσεις, λόγω της έλλειψης βαρύτητας.
Πάντως, σε ορισμένα πιο αξιόπιστα πειράματα με θερμοκήπια, τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλύτερα. Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τη στιγμή που ένα πλήρωμα διαστημοπλοίου θα είναι σε θέση να επιβιώσει με λαχανικά που θα καλλιεργεί το ίδιο.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.