Νέα εγρήγορση, Νέα επανατροφοδότηση της μνήμης. Νέες ευθύνες.
Οι νέοι κίνδυνοι που προκύπτουν μετά την επικείμενη ακύρωση της συμφωνίας πυρηνικού αφοπλισμού μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής και η ανάμιξη της Κίνας ως νέα πυρηνική δύναμη μας θέτουν προ νέων ευθυνών.
Mία νέα θλιβερή επέτειος μας επιτάσσει προς μια νέα επισήμανση και για την Κρήτη – τη Μεσόγειο- την Ανατολή και τη Δύση που βρίσκονται ξανά μπροστά σε νέους ανυπολόγιστους κινδύνους και νέα εγρήγορση με επιβεβλημένη την επανατροφοδότηση της μνήμης
Οι ολοένα αυξανόμενες γεωοικονομικές ανταγωνιστικές μεθοδεύσεις θέτουν και πάλι σε ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο, στην Κρήτη, παντού.
Η στρατιωτική εμφάνιση της Τουρκίας επίσης στη Μεσόγειο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο με την ευκαιρία της μεθόδευσης διεθνούς εκμετάλλευσης των πηγών ενέργειας της Κύπρου και της Ελλάδας και τις τελευταίες διεκδικητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας το μέγεθος ενός νέου ορατού άμεσου πυρηνικού ανυπολόγιστου κινδύνου.
Οι κινήσεις της Ουάσιγκτον εμφανίζουν μία νέα κούρσα εξοπλισμών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, την Παρασκευή, τερμάτισαν τη σημαντική συνθήκη του Ψυχρού Πολέμου, της συμφωνίας των Ενδιάμεσων Πυρηνικών Δυνάμεων, και ήδη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη δοκιμή μιας νέας κατηγορίας πυραύλων αργότερα αυτό το καλοκαίρι.Η απόφαση να εγκαταλειφθεί η 32χρονη συνθήκη προκάλεσε νέες ανησυχίες στην Ευρώπη και την Ασία.
Η αναζωπύρωση της πυρηνικής γεωπολιτικής ήταν εμφανής στη δημοκρατική συζήτηση την Τρίτη το βράδυ, όταν οι προεδρικές ελπίδες ασχολήθηκαν με το κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να «χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά» πυρηνικά όπλα σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση.
Ο τ. πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θεώρησε ότι η συνθήκη αυτοτερματίζεται όταν η Μόσχα κατηγορήθηκε για πρώτη φορά ότι παραβίαζε τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας.
Την Πέμπτη, επιβεβαιώθηκε η αμερικανική απόσυρση ενώ η Ρωσία εκατηγορείτο για την αποτυχία της τήρηση των συμφωνηθέντων, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πρόθυμος στους δημοσιογράφους να συμβάλλει με νέες σκέψεις πάνω στο θέμα ότι η Ρωσία «θα ήθελε να κάνει κάτι για μια νέα πυρηνική συνθήκη» ενώ αργότερα πρόσθεσε και ο ίδιος, «Και εγώ». Ναι να συζητήσουμε μια ευρεία συνθήκη που θα περιλαμβάνει την Κίνα – η οποία όπως οι επίσημοι φορείς της δήλωσαν δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί ένα όριο στο οπλοστάσιό της.
Στην πραγματικότητα, η αμερικανική διοίκηση υποστήριξε ότι η Κίνα είναι ένας λόγος που ο κ. Tραμπ αποφάσισε να εγκαταλείψει τη συνθήκη. Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Κίνα τώρα διαθέτει το πιο προηγμένο συμβατικό πυραυλικό οπλοστάσιο στον κόσμο, που εκτείνεται σε όλη την ηπειρωτική της χώρα. Όταν η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1987, ο στόλος των πυραύλων της Κίνας είχε κριθεί τόσο υποτυπώδης που δεν είχε καν ληφθεί υπόψιν.
Ο τρόμος του παρελθόντος επανέρχεται αλλά και η αιώνια αγωνία και ευθύνη ενοχής των επιστημόνων όπως τότε στις 6 Αυγούστου του 1945 που έπεσε τελικά η βόμβα στη Χιροσίμα επανατροφοδοτείται και μάλιστα από νέους κινδύνους εξ΄ανατολών.
Τότε, με δικαιολογία τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από την Ιαπωνία (τρίτο μέλος του φασιστικού και ολοκληρωτικού άξονα της βίας) που δεν συνθηκολογούσε, χρησιμοποιήθηκε η ατομική βόμβα που την έριξε η Αμερική, και την είχε προετοιμάσει, πριν ακόμα λήξει ο πόλεμος στην Ευρώπη, με τη βοήθεια των μεγάλων ατομικών επιστημόνων Οπενχάιμερ κ.λπ. έχοντας πραγματοποιήσει δοκιμές στην έρημο της Νεβάδας και στο Νέο Μεξικό.
Την τελευταία εντολή για τη ρίψη της την έδωσε τότε πρόεδρος των Η.Π.Α. Χάρρυ Τρούμαν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ο οποίος απεβίωσε, μετά τη συνθήκη της Γιάλτας, για ν’ αναλάβει -κατά το αμερικανικό σύνταγμα- την προεδρία των Η.Π.Α. με ορκωμοσία του.
Βέβαια, αμέσως μετά, τη φρίκη της πρώτης -παγκόσμιας- πολεμικής αυτής πυρηνικής καταστροφής η Ιαπωνία συνθηκολόγησε. Έτσι, τελείωσε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος που είχε ισοπεδώσει Ευρώπη, Ρωσία, Βαλκάνια, Μ. Ανατολή, Αφρική κ.λπ. με απάνθρωπους βομβαρδισμούς σε τόσα κράτη και τόσους λαούς.
Ο ΧΡΟΥΤΣΩΦ ΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Ομως παρά ταύτα, από το τέλος της δεκαετίας του 1950 άρχισε ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Αμερικής (γενικά Δύσης) και Ανατολής με Σοβιετική Ενωση και τους δορυφόρους της.
Για πολλά χρόνια κυριάρχησε ο μέγας τρόμος των ανταγωνισμών των διηπειρωτικών πυραύλων.. Ενας συνεχής τρόμος που συντηρήθηκε με εφιαλτικές ώρες για όποια πιθανή έκρηξη διηπειρωτικού – πυραυλικού πολέμου όπως εκείνος που απειλήθηκε, με τη μεταφορά των σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα επί προεδρίας Κένεντυ και της διακυβέρνησης της Σοβιετικής Ενωσης από τον Χρουτσώφ, χάρη στην ψυχραιμία του οποίου αποφεύχθηκε τότε μια πραγματική διηπειρωτική πυραυλική σύγκρουση.
ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΤΕ Η ΑΜΕΡΙΚΗ
Η συνεχής κρίση που κράτησε ως την εποχή, πρωταρχικά του αφοπλισμού (Ρήγκαν – Γκορμπατσώφ) και οδήγησε τελικά στην κατάρρευση της ρωσικής υπερδύναμης.
Για να μείνει πλέον ως υπερδύναμη η Αμερική.
Αυτή, αντί να ειρηνοποιήσει την πολιτική της, την οδήγησε άμεσα στον “σταυροφορικό” πόλεμο της Δύσης κατά της Ανατολής στην κρίσιμη πετρελαϊκή περιοχή του περσικού κόλπου, θέμα το οποίο συνεχώς επαναπυροδοτείται. Παράλληλα, αναστάτωσε όλα τα Βαλκάνια με 3 – 4 πολέμους, αυτή την τόσο κρίσιμη περιοχή.
Το Κόσοβο και η Σερβία έγινε νέο πεδίο (επί προεδρίας Κλίντον) ανηλεών βομβαρδισμών με απεμπλουτισμένο ουράνιο του οποίου η μόλυνση θα διαρκεί για χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή.
ΑΥΤΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΤΕΡΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ
Εν τω μεταξύ μετά το φοβερό τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη ακολούθησαν οι αντιτρομοκρατικές πολιτικές της Αμερικής σε Αφγανιστάν, Ιράκ κ.λπ. για να επανενεργοποιηθούν οι φόβοι για νέες πυρηνικές συγκρούσεις και απειλές από ασιατικές χώρες, κυρίως, οι οποίες αντέδρασαν στον πυρηνικό εξοπλισμό του Ισραήλ από Αμερική που αποτέλεσε πρόκληση ανασφάλειας για όλες τις γύρω χώρες, οι οποίες παράλληλα αντιδρούσαν -κυρίως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα- στην απόλυτη επιβολή της αμερικανικής στρατηγικής, με στόχο τη διασφάλιση των γεωοικονομικών και γεωενεργειακών συμφερόντων της.
Τα οποία συνεχώς εξυπηρετούσε μέσω του υπερ-ελέγχου του αποτυχημένου (στην ουσία) ΝΑΤΟ ακόμα όμως και διά των ειρηνευτικών δυνάμεων του Ο.Η.Ε. Για να οδηγήσει αυτή η πολιτική της αμερικανικής αυτοτρομοκράτησης την οποία εξάπλωσε διεθνώς ως ετεροτρομοκράτηση σε μια νέα έκρηξη (νέας μορφής ψυχρού οικονομικού πολέμου) σε όλη τη Μεσόγειο, την Ασία, τη Μ. Ανατολή κ.λπ.
ΚΡΗΤΗ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Τώρα, 72 χρόνια, από τη ρίψη των βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι η ειρηνική πυρηνική ενέργεια, έχει περιζώσει τη γη, με συνεχή ατυχήματα, για να καθίσταται τόσο επικίνδυνη.
Ομως στον ιατρικό τομέα, στην παραγωγή κ.λπ. έχει αποδώσει πολλά.
Στον πολεμικό τομέα, όμως, το φως της λάμψης της Μεταμόρφωσης του Χριστού απειλείται από τη τρομερή λάμψη της πυρηνικής παραμόρφωσης του κόσμου.
Με αυτή την κινδυνώδη πραγματικότητα να απειλεί ιδιαίτερα την Κρήτη και πιο ιδιαίτερα ακόμα, τα Χανιά που έχουν γίνει η υπέρβαση ενός πυρηνικού ανταγωνισμού χωρίς τη γνώμη του κρητικού – χανιώτικου λαού που, χρόνια, τώρα, πλέονται στον καθημερινό ψευδο-ευδαιμονισμό και τώρα βουτηγμένοι στο άγχος της επιβίωσης, μέσα στη σύγχρονη κρίση, αδιαφόρησαν για την επικρεμάμενη συνεχή κρίση μιας καταστροφής τόσο από πυρηνικό ατύχημα ή εκδίκηση στο φοβερό παιχνίδι τρόμου και αντι-τρόμου που διαδραματίζεται στην περιοχή με εντεινόμενες προκλήσεις…