Με αρκετούς γαστρονομικούς λάτρεις του σαλιγκαριού πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ εσπερίδα με θέμα «Σαλιγκαροτροφία και Σαλιγκαρογευσία» στον παραδοσιακό Ξενώνα «Δίκτυννα» στο Κολυμπάρι.
Την εσπερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά και η Δημοτική Α.Ε. «Δίκτυννα» σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Drexel Abroad in Crete του Πανεπιστημίου Drexel στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ.
Για τη βραδιά του σαλιγκαριού, αγαπημένο φαγητό κυρίως των κατοίκων της Κρήτης, ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης καλωσόρισε τον κόσμο στην εκδήλωση που στόχο είχε την ενημέρωση για μια καινοτόμα και εναλλακτική ακόμα στον τόπο μας καλλιέργεια ενός βασικού στοιχείου της κρητικής πανίδας και της κρητικής διατροφής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: ´Υγιεινό, νόστιμο και θρεπτικό το σαλιγκάρι, είναι μια άριστη πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, πρωτεϊνών, φωσφόρου και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών. Βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση στην κρητική διατροφή καθώς, ποιος δεν ξέρει τους μπουμπουριστούς χοχλιούς, τους βραστούς με σκορδαλιά ή τους χοχλιούς γιαχνί με χόντρο!
Μάλιστα έρευνες συνδέουν τη μακροζωία των κρητικών εκτός από το ελαιόλαδο και με τα σαλιγκάρια…´.
Στην εκδήλωση για το σαλιγκάρι, βασικές ομιλήτριες ήταν η Μαρία και η Παναγιώτα Βλάχου συνιδρύτριες της εταιρείας «Φερέοικος» βραβευμένης με το «Χρυσό Σαλιγκάρι» ως η καλύτερη εταιρεία στον κόσμο από το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας, οι οποίες μας είπαν τα εξής: ´Ουσιαστικά η βραδιά αυτή έχει να κάνει με όλους τους Κρητικούς, με τους χοχλιούς που αγαπούν σαν ένα πολύ νόστιμο φαγητό και γι’ αυτό διοργανώσαμε αυτή την εσπερίδα με πολλές άλλες μαγειρικές συνταγές που θα δοκιμάσουν όλοι απόψε´ υπογράμμισε η Μαρία Βλάχου ενώ η αδελφή της Παναγιώτα συμπλήρωσε ότι: ´Θα εξηγήσουμε στους καλεσμένους μας την ανοιχτή καλλιέργεια σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου και θα παρουσιάσουμε επίσης και τα νέα προϊόντα «Φερέοικος», γεύσεις έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να γνωρίσει τα επί πλέον προϊόντα που μπορούν να παραχθούν από τα σαλιγκάρια´.
Από την πλευρά του ο αρχιμάγειρας Γιάννης Αποστολάκης τόνισε: ´Τα σαλιγκάρια ως γνωστόν εντάσσονται στην παραδοσιακή κρητική διατροφή, στην κρητική γαστρονομία και μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με πάρα πολλούς τρόπους. Τώρα που βρέθηκε και αυτή η εταιρεία που διαθέτει και καθαρισμένους χοχλιούς, δίχως το κέλυφος, κάνει τη ζωή των μαγείρων πιο άνετη, δημιουργώντας νέες γαστρονομικές συνταγές, ξεφεύγοντας από τις γνωστές παραδοσιακές που και αυτές είναι πολύ νόστιμες.
Απόψε (χθες) θα μείνουν όλοι πολύ ευχαριστημένοι με τόσες διαφορετικές συνταγές που ετοιμάσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου´.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.