Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Εσείς το γνωρίζατε ότι τα σχέδια για το μοναδικό, στα διεθνή χρονικά, Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο παλιό Σιλό του Πειραιά είναι έτοιμα και περιμένουν τα αναγκαία χρήματα για να «βυθίσουν» τους επισκέπτες του στην υγρή πραγματικότητα;
Το μοναδικό όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα διεθνή δεδομένα, Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων φιλοδοξεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό (και να υλοποιήσει ένα σχέδιο, που από το 2002 έχει μείνει στο συρτάρι) και δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στον Πειραιά.
Σύμφωνα με τελευταίο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», ως χώρος προκρίθηκε το ανενεργό Σιλό στην περιοχή που προγραμματίζεται να διαμορφωθεί η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Αυτά και άλλα πολλά, αναφέρει το ρεπορτάζ της Μαίρης Αδαμοπούλου, στα «ΝΕΑ» στις 22 Ιουλίου 2011. Όπως, επί παραδείγματι ότι η χρηματοδότησή του εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα της αστικής ανάπλασης συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένα κτήρια του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και εκτιμάται πως θα κοστίσει περί τα 70 εκατ. ευρώ, χρήματα που προέρχονται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, πόρους του ΟΛΠ, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και συμβάσεις παραχώρησης σε επενδυτές.
– Τι θα περιλαμβάνει;
– Περί τις 2.000 αρχαιότητες (αφού θα είναι «πρωτίστως αρχαιολογικό»), από τις 35ετείς έρευνες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, από αμφορείς -για τη μεταφορά κρασιού και λαδιού- έως οικοδομικά υλικά κι από κοσμήματα έως όπλα -το νέο Μουσείο υπόσχεται και πολλά εναλλακτικά εκθέματα.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Προ ημερών ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, είχε εκφραστεί αρνητικά -σε δηλώσεις του- για το πρόβλημα της αδράνειας του Μουσείου Θαλάσσιου Πλούτου και Αλιευτικής Παράδοσης, στο Κολυμπάρι, που παραμένει κλειστό, εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια. Ιδού πεδίον λαμπρόν όσα προαναφέρθηκαν και για τις πρωτοβουλίες που παίρνει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
* «Η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά», δήλωνε πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ, Γιώργος Ανωμερίτης.

Αλλος για πίστα;
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Καθημερινής» του Σαββάτου (23 Ιουλίου 2011): «Ένα ακόμα σχέδιο δημιουργίας πίστας για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό αποκαλύφθηκε πρόσφατα καθώς, εκτός από την επένδυση που δρομολογείται στην Πάτρα, αντίστοιχες φιλοδοξίες τρέφει πλέον και η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Πρόσφατα, ο δήμαρχος, κ. Λουκάς Τζανής, παρουσίασε μελέτη χωροθέτησης πίστας προδιαγραφών Φόρμουλα 1, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες. Η χρηματοδότηση του έργου κόστους 100 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω του προγράμματος ΤΖΕΣΙΚΑ, που περιλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ. Προβλέπεται συμμετοχή του κράτους κατά 50% και ισόποση συμμετοχή των ιδιωτών, ανέφερε ο δήμαρχος. Η νέα πίστα θα δημιουργήσει 3.500 νέες θέσεις εργασίας. Όπως έγινε γνωστό, η μελέτη για τις κτηριακές εγκαταστάσεις έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί η πρόταση στη FIA».

* Πριν αρκετά χρόνια, η σελίδα τούτη είχε προτείνει την ιδέα ενός παρόμοιου έργου στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου Μάλεμε και πριν ακόμη ξεκινήσουν κάποιες συζητήσεις στο Ηράκλειο, στη Λιβαδειά και στις Σέρρες. Στη βόρεια Ελλάδα έχει ξεκινήσει η δημιουργία πίστας Φόρμουλα και προχωρά σιγά – σιγά, αλλά σταθερά. Αυτή των Σερρών.
Αυτή της Πάτρας: Ολοκληρώνεται η μελέτη για την κατασκευή και χρηματοδότησή της και δεν αποκλείεται σε δύο χρόνια να ’χουμε επίσημα εγκαίνια.
* Για το Μάλεμε, τώρα, να σας πούμε ότι μας «κυνήγησαν» με τις πέτρες, οι τότε άρχοντες του τόπου, μα και όσοι ασχολούνται ενεργά με τον τουρισμό.
* Τι έχουμε καταφέρει έως τώρα;
– Στα σημεία που δεν ακουμπούν τους αεροδιάδρομους φυτεύουμε τριφύλλια, ντομάτες και άλλα λαχανικά.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εμείς, πάντως, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτός ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει πίστα ελεγχόμενων αγώνων για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, όπως και εκπαιδευτικό κέντρο για τροχοφόρα, αερομοντελιστές και αλεξιπτωτιστές (που θα χρησιμοποιείται μόνο από τη γειτονική ΜΑΛ).
– Τώρα, αν θέλουμε να στραφούμε στον αθλητικό Τουρισμό, χωρίς να ενοχλήσουμε την παρουσία των δύο αεροδιαδρόμων, ας δημιουργήσουμε 30 γήπεδα τένις, εκεί που σκέφτεται το ΜΤΑ να βάλει εργολάβο παραγωγής ανθέων και ειδών κηπουρικής.

Και αυτά ενδιαφέρουν

Πτώχευση…
και παύση λειτουργίας, ανακοινώθηκε την Τετάρτη (20/7), από τον tour operator Dream Holidays, που ειδικεύεται και στέλνει τουρίστες στην Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, δηλώνοντας ότι δεν αντέχει τον σκληρό ανταγωνισμό από «μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς».
Η εταιρεία και οι πελάτες της καλύπτονται από την συνθήκη ATOL και ήδη λαμβάνεται μέριμνα για την επιστροφή στη Μ. Βρετανία των περίπου 600 ταξιδιωτών, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ταξίδια, κυρίως στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ζάκυνθος
Αδιανόητο αυτό που συνέβη τις προάλλες, στο πανέμορφο νησί του Ιονίου. Η δολοφονία -εν ψυχρώ- του 19χρονου Αγγλου, έχει προκαλέσει σοκ στην κοινωνία, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια, μέσω των πάσης φύσης τεχνολογικών δυνατοτήτων.
Όπως είναι γνωστό, από τα στατιστικά των υπηρεσιών και πρακτόρων, οι περισσότεροι επισκέπτες στη Ζάκυνθο είναι Βρετανοί. Και αυτό επιδεινώνει το κλίμα, όπως ακούγεται από τους ντόπιους. Τι λένε κοντολογίς;
– Φοβούνται αντίποινα από Βρετανούς τουρίστες, για τη στυγερή δολοφονία του 19χρονου. Ο Θεός να… βάλει το χεράκι του και να μας λυπηθεί, για μια ακόμη φορά

Βόλος
Την αναπομπή της μελέτης του γενικού προγραμματικού σχεδίου (master plan) λιμένος Βόλου, προκειμένου να διερευνηθούν εναλλακτικές θέσεις, όσον αφορά τη χωροθέτηση της μαρίνας, ζητεί ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χ. Παμπούκη, ο οποίος εποπτεύει την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΑ), που έχει και την τελική ευθύνη για την έγκριση και θεσμοθέτηση του master plan.

´Νεκρά´ έργα
Ενα ακόμα δείγμα της απίστευτης αναποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζει τη δημόσια διοίκηση είτε πρόκειται για την κεντρική είτε για τις Περιφέρειες και τους Δήμους, είναι η αποκάλυψη του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι υπάρχουν 4.762 «νεκρά έργα» του ΕΣΠΑ, έργα δηλαδή που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν, ύψους 5,5 δισ, ευρώ. Το κακό είναι διπλό, τα έργα αυτά και δεν υλοποιούνται αλλά και στερούν τους πολύτιμους πόρους από άλλα τα οποία θα μπορούσαν να προχωρήσουν.
Τ.Ηγ. (Ναυτεμπορική, 9 Ιουλίου 2011)
Μητρώο εμπορικών σημάτων
Προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανοιχτός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου της πράξης: «Δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) Μητρώου Εμπορικών Σωμάτων».
– Προϋπολογισμός; 2.131.900 ευρώ.
– Κατάθεση προσφορών; Πέμπτη, 21.10.2011
* Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

´Δωρέκθεση´
Στο διάστημα από 14 έως 18 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί η έκθεση ειδών δώρου «Δωρέκθεση 2011», στο σύγχρονο εκθεσιακό Expo Athens στην Ανθούσα Αττικής.

Να το χαίρεστε..!

Και να το χαιρόμαστε..!

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων, Καλλικρατικού, από την 1η Ιανουαρίου 2011, έφτασε στους δημότες του, την Τετάρτη 27 Ιουλίου.
Το βρήκαμε στο Γραφείο Πληροφοριών και Τουρισμού (επί της Μυλωνογιάννη) αλλά δεν το εντοπίσαμε στο χώρο υποδοχής του Δημαρχιακού Μεγάρου. Τέλος πάντων. Πάμε παρακάτω:
– Ξέρετε από πότε έχουμε στα χέρια μας το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2011; (Βλέπε «ΧΑΝΙΟΡΑΜΑ – SUMMER 2011»)
-Από την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη!
-Και βέβαια με λαθάκια και παραλείψεις αλλά ανθρώπινα, οπότε δικαιολογούνται: Όπως «Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις της Κ.Ε.ΔΗ.Χ.»
-Αντί του ορθού: «Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – ΚΑΜ» που ερμηνεύεται Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος – ΚΑΜ (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου).

ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ της σελίδας:
– Πώς θα βρεθούν μία ή το πολύ δύο λέξεις, που θα σηματοδοτούν τον φορέα αυτόν του Δήμου μας;
– Ζητώντας από τους δημότες να προβληματιστούν, συνάμα να προτείνουν, βραβεύοντάς τους με πέντε προσκλήσεις σε αντίστοιχες εκδηλώσεις του Αυγούστου.
– Γιατί, εδώ που τα λέμε, δεν είναι απλή υπόθεση το μάρκετινγκ, όταν το αναζητάς από ανθρώπους, του δημόσιου τομέα, που παλεύουν ανάμεσα σε τόσες και τόσες δυσκολίες και ιδιαίτερα την κρίσιμη περίοδο αυτή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα