Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Θερινή ραστώνη: Κέρδη και ζημιές

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
www.polygnosi.gr

Ο μήνας Αύγουστος είναι συνδεδεμένος με τη λέξη ραστώνη που υποδηλώνει την αδράνεια, την παθητικότητα και την έλλειψη ενεργού ενδιαφέροντος.
Πριν χρόνια η σημασία της ραστώνης ήταν άγνωστη σε μια φουρνιά υποψηφίων φοιτητών αν και ζει μαζί μας και σηματοδοτεί τη συμπεριφορά πολλών τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι αυτή η συμπεριφορά μας που φέρνει κέρδη σε κάποιους επιτήδειους και ζημιές σε μας. Μερικά ασύνδετα περιστατικά ράθυμης -τεμπέλικης- αντιμετώπισης  καταστάσεων σας παραθέτω εν μέσω της θερινής ραστώνης που μας κατακυριεύει…  

Ελλειμματική προστασία των παιδιών
Τα σημερινά παιδιά των αστικών κέντρων εμφανίζονται να είναι ευάλωτα όταν απομακρυνθούν από τη συντροφιά των οθονών. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα μικρά παιδιά και τα νήπια όταν απομακρυνθούν από την επίβλεψη των γονιών τους.            
Σε μερικές τέτοιες σκηνές ήμουν μάρτυρας την περασμένη εβδομάδα.
Η δημοφιλής αμμουδερή παραλία ήταν κατάμεστη από λουόμενους όταν…
–  Ένας 5χρονος πιτσιρικάς που περιπλανιέται από ώρα βάζει τα κλάματα ζητώντας τη μητέρα του. Τον οδηγούν στον πύργο του ναυαγοσώστη, αλλά  μάταια περιμένουν κάποιον να τον αναζητήσει. Τελικά, ο ναυαγοσώστης τον παίρνει αγκαλιά κι αρχίζουν την αναζήτηση μέσα στο δάσος των ομπρελών. Τους ακολούθησα από περιέργεια για να δω την αντίδραση της μητέρας. Την ανακαλύπτουν κοντά στην άκρη της παραλίας να μην είναι πανικόβλητη. Μάλωσε λίγο το μικρό της και μετά είπε ένα τυπικό ευχαριστώ στο ναυαγοσώστη.
– Μια 3χρονη πιτσιρίκα με μπρατσάκια ‘κολυμπά’ στο ένα μέτρο από την ακτή. Παρατηρώντας τη, βλέπω ότι το ρεύμα την παρασύρει με ταχύτητα παράλληλα με την ακτή. Η μικρή κολυμβήτρια καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αντί να τρομοκρατηθεί και να αφεθεί, εγκαταλείπει το κολύμπι, σηκώνεται, βγαίνει έξω και επιστρέφει τρέχοντας στους δικούς της.
– Ένας ολόγυμνος μπόμπιρας –χωρίς μπρατσάκια- τσαλαβουτά στα πόδια της μητέρας του. Ξαφνικά παραπατά και για λίγο τον σκεπάζει το κύμα. Η μητέρα του αντιδρά και τον βγάζει από το νερό τρομοκρατημένο. Είναι φανερό ότι ο μπόμπιρας ήπιε αρκετή θάλασσα σε αυτή την ακούσια βουτιά του.
Οι 3 σκηνές έγιναν σε διάστημα μιας ώρας σε μια απόσταση λίγων μέτρων από την ομπρέλα μου.
Ομπρέλες διαφανείς
Η ποιότητα των ομπρελών στις παραλίες των Χανίων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και την Ένωση Καταναλωτών Χανίων. Η πλειοψηφία των ομπρελών μας είναι μικρές διαπερατές σχεδόν διαφανείς πλαστικές και πολυκαιρισμένες και τις νοικιάζουμε ακριβά (6 ευρώ). Η προστασία που προσφέρουν από τις ακτίνες του ήλιου και την υπεριώδη ακτινοβολία στον ανυποψίαστο λουόμενο είναι μηδαμινή.            

Ολα τα νερά δεν είναι ίδια
Είναι υποχρέωση μας να διαβάσουμε στην ετικέτα το είδος του εμφιαλωμένου νερού που πίνουμε, μιας και δεν είναι όλα ίδια. Δεν το έκανα την περασμένη εβδομάδα και κατέληξα να αγοράσω νερό που δεν πινόταν από τη βλυχάδα. Επιπλέον είχε μια παραπλανητική ονομασία που σε έκανε να πιστεύεις ότι είναι χανιώτικο! Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι η περιεκτικότητα του σε νάτριο (Na) ήταν 45 mg, ενώ το χανιώτικα νερά δεν ξεπερνούν τα 10 mg.
Αν δεν διαβάσατε κάτι…
Ανάμεσα στα κέρδη της ραστώνης και του καλοκαιριού είναι και τα βιβλία που διαβάσαμε όχι μόνο για την συντροφιά που μας κρατούν, αλλά γιατί μας βοηθάνε να δούμε τον κόσμο μας διαφορετικά.
Οι βιβλιοπώλες των Χανίων είναι πρόθυμοι να σας προτείνουν βιβλία που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα σας και στην περίοδο.

Καλό μήνα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα