Η συμβολαιακή γεωργία, δηλαδή η γεωργία που θα βρεθεί στο επίκεντρο των εκδηλώσεων ´Αγροτικός Αύγουστος 2011´ που διοργανώνουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.
Την παγκρήτια έκθεση αγροτικών τοπικών προϊόντων, ειδών λαϊκής τέχνης και τουριστικών υπηρεσιών, που θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά στον χώρο της Δυτικής Τάφρου, θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 4 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ιωάννης Δριβελέγκας.
Ημερίδα με θέμα τη συμβολαιακή γεωργία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η έκθεση με τα προϊόντα θα ταξιδέψει για 4 ημέρες (30 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου) στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και για 3 ημέρες (11 – 13 Νοεμβρίου) στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του γαστρονομικού φεστιβάλ που οργανώνεται εκεί.
ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι διοργανωτές ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί για τη φετινή διοργάνωση:
«Με τον νέο θεσμικό ρόλο που έχουμε αναλάβει ως Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, το πνεύμα που αρχίζει να γίνεται επιτακτικό, είναι να ενεργοποιήσουμε όσες δυνάμεις διαθέτει ο νομός στον ιδιωτικό τομέα. Το κομμάτι της ανάπτυξης θα πρέπει σιγά – σιγά να περάσει εκεί και υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα και να ενεργοποιήσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις, διότι μόνο έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση», σημείωσε ο κ. Βουλγαράκης.
Ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «σκοπός της διοργάνωσης είναι η προβολή και προώθηση των κρητικών προϊόντων ποιότητας των ειδών λαϊκής τέχνης και του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας». Και πρόσθεσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη μεγάλη συμμετοχή των εκθετών και είμαστε βέβαιοι πως και φέτος ο Αγροτικός Αύγουστος που έχει καθιερωθεί ως θεσμός θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επισκεπτών Ελλήνων και ξένων».
Καταλήγοντας ο κ. Σκουλάκης ευχαρίστησε όλους τους αντιδημάρχους Χανίων που συνέβαλαν στην προετοιμασία των εκδηλώσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον προϊστάμενο της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Μιχάλη Ανδριανάκη.
Για το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος Χανίων, Λευτέρης Αμπαδιωτάκης, επεσήμανε αρχικά ότι στις εκδηλώσεις δίδεται μεγάλη σημασία στον εμπορικό του χαρακτήρα και στην εξωστρέφεια. «Οσον αφορά τον εμπορικό χαρακτήρα η σημαντικότερη δράση μας είναι η παγκρήτια έκθεση αγροτικών προϊόντων ποιότητας από παραγωγούς τυποποιητές και διακινητές, από βιοτέχνες ειδών κρητικής λαϊκής τέχνης και εμπόρους αυτών από φορείς που ασχολούνται με την τουριστική και παραγωγική ανάπτυξη της Κρήτης, προβάλλοντας όχι μόνο τα τοπικά προϊόντα και τα πανέμορφα τοπία μας, αλλά και τις ιδιαίτερες δυνατότητες φιλοξενίας που προσφέρει ο τόπος μας. Προς τούτο έχουμε καλέσει εμπόρους και διακινητές προϊόντων από σκανδιναβικές χώρες, μεταξύ 4 – 9 Αυγούστου, ώστε να δημιουργήσουμε σημεία πώλησης των προϊόντων μας στις χώρες τους», είπε ο κ. Αμπαδιωτάκης.
Η ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Ειδικότερα, για το θέμα της συμβολαιακής γεωργίας ο κ. Αμπαδιωτάκης ανέφερε σχετικά: «Δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στον φετινό ´Αγροτικό Αύγουστο´ στη Συμβολαιακή Γεωργία και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ως Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου μας, συμβάλλαμε στην επίτευξη του πρώτου extra παρθένου ελαιολάδου, ως προϊόν Συμβολαιακής Γεωργίας, με πιστοποιητικό γνησιότητας και ποιότητας. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους πιστοποιημένους παραγωγούς, τον πιστοποιημένο ελαιουργό, τον τυποποιητή και διακινητή που είναι το super market ΙΝΚΑ του προϊόντος καθώς και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων που έκανε τις χημικές αναλύσεις κ.λπ. Επίσης, τους γεωπόνους του Δήμου μας καθώς και τον δήμαρχο Χανίων που αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή, αλλά και το Δημοτικό μας Συμβούλιο που με τις ομόφωνες αποφάσεις του μας έκανε να προχωρήσουμε».
Ο κ. Αμπαδιωτάκης σημείωσε ακόμα ότι το θέμα της ημερίδας, που θα γίνει την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, στο ΚΑΜ και στην οποία θα μιλήσουν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δριβελέγκας και ο σύμβουλος του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Πασχάλης Αγανίδης, θα είναι «Για έναν ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα: α. Συλλογικές οργανώσεις και β. Πολιτικές εκσυγχρονισμού της Αγοράς των Αγροτικών Προϊόντων» και πρόσθεσε: «Θα πρέπει όμως να πούμε από τώρα και να το τονίσουμε ότι ο Δήμος μας δεν υπεισέρχεται στον οικονομικό και εμπορικό τομέα της όλης διαδικασίας και ακόμη ότι το προϊόν αυτό με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πήρε το όνομα ´…ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ´ με σήμα το Κρινάκι της Θάλασσας και υπότιτλο ´ΑΓΝΟ – ΠΟΙΟΤΙΚΟ – ΜΟΝΑΔΙΚΟ´. Ήδη κινείται η διαδικασία κατοχύρωσης της ονομασίας και του σήματος για το ελαιόλαδο της Συμβολαιακής Γεωργίας. Και ακόμη ότι με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου η ονομασία και το σήμα του παραπάνω προϊόντος είναι στη διάθεση όλων των Δήμων της Κρήτης και άλλων επιχειρήσεων του νησιού μας που θέλουν και μπορούν, τηρώντας τις συγκεκριμένες διαδικασίες, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Συμβολαιακής Γεωργίας για το ελαιόλαδο, προστατεύοντας έτσι τους ελαιοπαραγωγούς μας και ομαλοποιώντας την αγορά. Περισσότερα για την επιλογή του σήματος θα έχετε κατά τη διάρκεια της ημερίδας την Παρασκευή».
Καταλήγοντας ο κ. Αμπαδιωτάκης ανέφερε ακόμα ότι την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης «θα κυκλοφορήσουν από τα ΕΛΤΑ φύλλα γραμματοσήμων, μεγάλοι και μικροί φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, με την ελιά που ήταν σε γραμματόσημο του 2006 και δίπλα το κρινάκι της θάλασσας το σήμα μας. Ο αριθμός θα είναι περιορισμένος και οι φιλοτελιστές ας τρέξουν να πάρουν γραμματόσημα και φακέλους κατά τη διάρκεια της έκθεσης».
Τι είναι η συμβολαιακή γεωργία
Νέα δεδομένα για την ελληνική γεωργία, αλλά και τη βιομηχανία, δημιουργεί το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας, το οποίο αρχίζει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, οι αγρότες, πριν ακόμη σπείρουν τα χωράφια τους, θα γνωρίζουν σε ποιες τιμές θα πουλήσουν το προϊόν τους, αλλά και ότι θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση της ποσότητας που θα παράξουν. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν σταθερά, αν όχι προκαθορισμένα, εισοδήματα από τη βιομηχανία – πελάτη τους, βάσει συμβολαίων, χωρίς ταυτόχρονα να φοβούνται τον ανταγωνισμό από τα φθηνά προϊόντα εισαγωγής.
Από την άλλη, οι βιομηχανίες υπαγορεύοντας στους παραγωγούς ποιοτικές προδιαγραφές για τις ποσότητες που χρειάζονται και καθορίζοντας εκ των προτέρων τις τιμές, θα μπορούν να εξασφαλίζουν πρώτες ύλες πιστοποιημένης αξίας, χωρίς να αναγκάζονται να προσφεύγουν -όπως γίνεται σήμερα- σε εισαγωγές φθηνότερων προϊόντων από το εξωτερικό.
Παράλληλα, το επιστημονικό προσωπικό των βιομηχανιών θα παρέχει στους παραγωγούς όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία, αλλά και θα ελέγχει για την πιστή τήρηση των προδιαγραφών.