Ενα μοναδικό ταξίδι στον πλούτο των παραδοσιακών γεύσεων της Κρήτης αποτελεί, μεταξύ άλλων, η έκθεση ´Αγροτικός Αύγουστος 2011´, η οποία πραγματοποιείται φέτος, για πρώτη φορά, στη Δυτική Τάφρο.
Πλήθος κόσμου έχει επισκεφθεί ήδη την έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε προχθές το βράδυ. Με χαμόγελο και πλούσια κεράσματα οι εκθέτες υποδέχονται ντόπιους και ξένους που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν από κοντά τα τοπικά προϊόντα, αλλά και να αγοράσουν ό,τι από αυτά είναι της αρεσκείας τους.
Με σκοπό να αναδειχθούν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της έκθεσης τα «Χ.Ν.» ξεκινούν από σήμερα να παρουσιάζουν τους εκθέτες – παραγωγούς, οι οποίοι μιλούν για τα προϊόντα και τις δυνατότητες που προσφέρει ο «Αγροτικός Αύγουστος».
Ελληνάκη Αργυρώ – χειροποίητα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα
Ο Μανώλης και η Αργυρώ Ελληνάκη έχουν μια οικογενειακή επιχείρηση στα Ποντικιανά Κισάμου, η οποία τα τελευταία 6 – 7 χρόνια παράγει χειροποίητα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα. «Τα βασικά μας προϊόντα είναι το παστέλι, οι χυλοπίτες, τα ξεροτήγανα, τα αβγοκαλάμαρα ή δίπλες, τα κουλουράκια και το πετιμέζι, όπως και κάποια γλυκά κουταλιού, κάπαρη και καλιτσούνια», σημείωσε ο κ. Μανώλης, ενώ ερωτηθείς για την έκθεση ανέφερε: «Ο επισκέπτης να έρθει για να γνωρίσει από κοντά τα κρητικά γνήσια παραδοσιακά προϊόντα και αυτή είναι η έννοια που έχει ο ´Αγροτικός Αύγουστος´». Από την πλευρά της η κα Αργυρώ μας έδειξε το καλάθι με τα παραδοσιακά προϊόντα, το οποίο περιέχει όλα τα προϊόντα που παράγει η επιχείρηση και τα οποία, όπως σημείωσε, είναι όλα χειροποίητα.
Μελισσοκομικό Εργαστήρι – Οικογένεια Μανώλη Νικηφοράκη
Μέλι θυμαρίσιο, μέλι από ποικιλία βοτάνων, κερήθρα και ρακόμελο είναι τα βασικά προϊόντα που παράγει το Μελισσοκομικό Εργαστήρι της οικογένειας του Μανώλη Νικηφοράκη. Η Μαρία Αρχοντάκη, που υποδέχεται τον κόσμο στο περίπτερο της επιχείρησης, που βρίσκεται στον «Αγροτικό Αύγουστο», τόνισε ότι τα προϊόντα του Εργαστηρίου παράγονται στη Δρακόνα Κεραμειών όπου βρίσκεται το τυποποιητήριο. «Ολα τα προϊόντα είναι παραδοσιακά και αγνά και ο κόσμος μέσα από την έκθεση έχει την ευκαιρία να τα γνωρίσει, να τα δοκιμάσει και να επιλέξει ό,τι του αρέσει. Είναι καλό επίσης ότι μπορεί να δει τις διαφορετικές ποικιλίες που υπάρχουν καθώς οι εκθέτες είναι από διαφορετικά μέρη», είπε, μεταξύ άλλων, η Μαρία.
«Μέλι κρητικό»
Ο Μιχάλης Μπαλαντίνος σημείωσε ότι το κύριο προϊόν που παράγει η επιχείρηση είναι το μέλι, ενώ ταυτόχρονα εμπορεύεται και άλλα παραδοσιακά προϊόντα. «Η παραγωγή μας είναι μέλι θυμαρίσιο και το πευκοθύμαρο που έχουμε την Κρήτη, δηλαδή μίξη θυμαριού και πεύκου. Οι μέλισσές μας είναι στο Θέρισο, ενώ συνεργαζόμαστε και με άλλους μελισσοκόμους, τυποποιούμε και εμπορευόμαστε», ανέφερε, ενώ μιλώντας για την έκθεση σημείωσε: «Ο κόσμος είναι καλό να έρθει γιατί θα γνωρίσει από κοντά τα κρητικά προϊόντα, την αξία και την ποιότητά τους και παράλληλα θα μπορέσει να τα δοκιμάσει». Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μας ο κ. Μιχάλης απέφυγε ευγενικά τον φακό παραχωρώντας τη θέση του στην υπάλληλο της επιχείρησης…
«Τεμένια»
Ο Γιάννης Γαροφαλλάκης μας υποδέχθηκε στο περίπτερο της επιχείρησης «Τεμένια» και αναφερόμενος στη γκάμα των προϊόντων της σημείωσε: «Τα ´Τεμένια´ παράγουν τα γνωστά αναψυκτικά γκαζόζα, λεμονάδα, πορτοκαλάδα, μπυράλ και σόδα και επιπλέον έχουμε μανταρίνι και πρόσφατα τσάι και ανθρακούχο νερό».
Ο κ. Γιάννης τόνισε ακόμα ότι η έδρα της εταιρείας είναι στα Τεμένια του Δήμου Σελίνου 62 χλμ. από την πόλη και 850 μ. υψόμετρο. Σε ό,τι αφορά δε τον «Αγροτικό Αύγουστο» ο κ. Γιάννης υπογράμμισε: «Ο επισκέπτης της έκθεσης βλέπει δυστυχώς μερικά μόνο παραδοσιακά προϊόντα, διότι φέτος δεν άφησαν να μπουν οι μικροί παραγωγοί, όσοι δεν έχουν Α.Φ.Μ. Εμείς είμαστε εδώ, αλλά η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να είχαν μπει όλοι όσοι ήταν τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα περισσότεροι, ώστε να μπορέσει ο επισκέπτης να ανακαλύψει όλο τον πλούτο των τοπικών προϊόντων και να έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Τώρα έχω την αίσθηση ότι είναι λίγο αυτό που θα δει σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε, ενώ οι μικροί παραγωγοί θα έπρεπε να είναι εδώ, διότι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε μεγαλύτερες εκθέσεις».
Σύλλογος Παραδοσιακής Λαϊκής Τέχνης «Η Χρυσοπηγή»
Αντικείμενα λαϊκής τέχνης, χειροτεχνίες και κοσμήματα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το περίπτερο του Συλλόγου Παραδοσιακής Λαϊκής Τέχνης «Η Χρυσοπηγή».
Η κα Δέσποινα Σωμάκη ανέφερε σχετικά: «Το περίπτερό μας περιλαμβάνει ό,τι κατασκευάζει η κάθε μία από εμάς. Αλλη ασχολείται με το κέντημα, άλλη με το πλεκτό, άλλη με παραδοσιακές στολές ή το υφαντό, το κόσμημα, την πέτρα, τη ζωγραφική, την αγιογραφία ή τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως τα κουλουράκια, το ρακόμελο κ.λπ. Προσπαθούμε να διαδώσουμε αυτό που έκαναν οι γιαγιάδες μας στο χωριό και τη γνώση που κρύβει η παράδοση. Δυστυχώς, αυτή η παράδοση έχει ήδη χαθεί, διότι μας έχουν βομβαρδίσει τα έτοιμα και πιστεύω ότι είναι καιρός πια να σώσουμε ό,τι μας έχει απομείνει. Ας είναι καλά η κα Στέλλα Χαριτάκη, η οποία ίδρυσε αυτό τον Σύλλογο, προσπαθούμε να τη στηρίξουμε και θέλουμε τη βοήθεια και του χανιώτικου λαού. Είναι αμαρτία σε ξένα κράτη να διατηρείται η παράδοση και εμείς που έχουμε τόσο πλούσια παράδοση να μην την εκτιμούμε», είπε, μεταξύ άλλων, η κα Δέσποινα, ενώ μαζί με άλλα μέλη του Συλλόγου πρόσθεσε: «Αυτό είναι και το νόημα να επισκεφθεί κανείς την έκθεση. Γνωρίζει καλύτερα την κουλτούρα αυτού του τόπου».
Εργαστήριο Κρητικών Παραδοσιακών Προϊόντων «Η Σοφία εποίησε»
Το Εργαστήριο Κρητικών Παραδοσιακών Προϊόντων «Η Σοφία εποίησε», που βρίσκεται στις Βουκολιές, παράγει κρητικά παραδοσιακά προϊόντα. «Καλιτσούνια, ξεροτήγανα, κουλούρια παραδοσιακά, παστέλι, κριτσίνια κ.ά.», εξήγησε η κα Σοφία Βαμβακάκη, ενώ μιλώντας για την έκθεση τόνισε: «Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί μέσα από αυτή τη βόλτα να γνωρίσει τα τοπικά μας προϊόντα, τα οποία δεν είναι και πολύ εύκολο να τα γνωρίσει, διότι δεν θα τα βρει, δυστυχώς, ούτε στα ξενοδοχεία ούτε στα μαγαζιά και τις ταβέρνες. Αρα είναι μια ευκαιρία να γευτεί τα τοπικά προϊόντα, να τα δοκιμάσει, να κεραστεί φυσικά και να επιλέξει ό,τι θέλει».
«Μελισσόμελο»
Η παραγωγή μελιού αποτελεί το κύριο αντικείμενο της επιχείρησης «Μελισσόμελο» για την οποία μας μίλησε ο κ. Φραγκίσκος Σταθάκης. «Εμείς έχουμε εστιάσει στην παραγωγή θυμαρίσιου μελιού. Είμαστε καινούργιοι στην τυποποίηση, αλλά η πείρα μας είναι μεγάλη καθώς με το αντικείμενο ασχολείται -εκτός από εμάς- τόσο ο παππούς όσο και ο πατέρας μου. Κυρίως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ποιότητα και πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα αξιόλογο προϊόν».
Ο Φραγκίσκος σημείωσε ότι το μέλι της επιχείρησης παράγεται στη Δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στην Κίσαμο και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να το μάθει ο κόσμος και να μπει στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα. Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν ξέρει καλά το κρητικό μέλι με τις προσμίξεις που γίνονται χρόνια τώρα. Εχει μάθει στα μέλια με προσμίξεις και όχι στο ατόφιο μέλι. Αυτός είναι και ο σκοπός του να έρθει στην έκθεση. Μπορεί να δοκιμάσει, να δει το προϊόν και αν του αρέσει να το αγοράσει και να το διαφημίσει και αυτός με τη σειρά του», είπε καταλήγοντας.
Κομπολόγια – κοσμήματα Εμμανουήλ Θεοδωράκης
Παραδοσιακά κομπολόγια, αλλά και κοσμήματα από ασήμι, κατασκευάζει ο Μανώλης Θεοδωράκης, ο οποίος συμμετέχει στην έκθεση παρουσιάζοντας δείγμα της τέχνης του.
Ο Μανώλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να δει από κοντά όλη τη γκάμα των τοπικών προϊόντων τα οποία -όπως υπογράμμισε- διακρίνονται για την ποιότητά τους. «Ο επισκέπτης μαθαίνει περισσότερα για την ποιότητα των κρητικών προϊόντων που τα κάνει ξεχωριστά και παράλληλα μπορεί να δει τη δουλειά που κάνουν τεχνίτες όπως εγώ. Πιστεύω, βέβαια, ότι είναι λίγο μικρή φέτος η έκθεση. Καλύτερα θα ήταν για τον κόσμο να ήταν διπλάσια σε αριθμό τα περίπτερα».
«ΠασΤέλειον»
Το παστέλι είναι το κύριο προϊόν παραγωγής της επιχείρησης «ΠασΤέλειον», υπεύθυνος της οποίας είναι ο Γιώργος Μυλωγιαννάκης: «Εμείς παράγουμε κατά κύριο λόγο ένα παστέλι, το οποίο διαφέρει από το κοινό παστέλι που κυκλοφορεί στην αγορά. Εχει μέσα τρία ξηρά φρούτα, αμύγδαλο, μέλι θυμαρίσιο ντόπιο και το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι είναι άψητο για να μην καταστραφεί τίποτα από τα συστατικά του. Το μέλι όταν ανεβαίνει πάνω από τους 40 βαθμούς καταστρέφεται και είναι κρίμα να βάζουμε ένα πολύ καλό υλικό, όπως είναι το μέλι και να το καταστρέφουμε στην επεξεργασία. Η επιχείρηση είναι στο Πασακάκι και στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα παστέλια». Σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα της έκθεσης ο Γιώργος ανέφερε: «Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να γνωρίσει προϊόντα που δεν τα έχει ξαναδεί, γιατί δεν είναι τόσο ευρέως διαδεδομένα σε όλα τα μαγαζιά ή τα σούπερ μάρκετ».
Τυροκομικά Γρυλλάκης – Γεωργιούπολη Αποκορώνου
Παραδοσιακά κρητικά τυροκομικά προϊόντα παράγει η επιχείρηση «Τυροκομικά Γρυλλάκης» που έχει έδρα στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου.
Ο Τίτος Γρυλλάκης ανέφερε σχετικά: «Παράγουμε γραβιέρα πρόβεια, γραβιέρα με ανάμικτο γάλα κατσικίσιο και πρόβειο, φέτα, μυζήθρα κατσικίσια και γιαούρτια. Ολα με δικό μας γάλα από δικά μας ζώα ελευθέρας βοσκής που βρίσκονται στη Γεωργιούπολη και τις γύρω ορεινές περιοχές».
Μιλώντας για τον «Αγροτικό Αύγουστο» ο Τίτος υπογράμμισε ότι «σκοπός είναι να διαφημιστούν τα ντόπια προϊόντα, τα αγνά προϊόντα, τα οποία δύσκολα φτάνουν στα σούπερ μάρκετ».
«Με μια επίσκεψη στην έκθεση -πρόσθεσε- μπορεί κανείς να καταλάβει την ποιοτική διαφορά των αγνών προϊόντων από αυτά που συναντά συχνά στο εμπόριο, αλλά δεν είναι καλά ποιοτικά. Η παραγωγή μας δεν έχει οικονομικό αντίκρισμα ανάλογο του κόστους που έχουμε. Γι’ αυτό και πρέπει να διαφημιστούν τα προϊόντα μας, ώστε να αυξηθεί η ζήτησή τους και για να μπορούμε και εμείς σιγά – σιγά να αντεπεξέλθουμε», είπε μεταξύ άλλων.