22.4 C
Chania
Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025

Μπίρα

Καλοκαιράκι και ο περισσότερος κόσμος προσπαθεί να ξεδιψάσει με μια μπίρα συνδυασμένη με νόστιμα μεζεδάκια, σουβλάκια και πίτσα. Η μπίρα είναι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο και ίσως και ένα από τα  πιο αρχαία  αλκοολούχα ποτά.

Παράγεται μέσω της ζυθοποιίας από δημητριακά και κυρίως κριθάρι, αν και χρησιμοποιούνται επίσης το στάρι, το καλαμπόκι και το ρύζι. Η πλειοψηφία των ειδών μπίρας αρωματίζεται με λυκίσκο, το οποίο προσθέτει μια σχετικά πικρή γεύση και δρα και ως συντηρητικό, αν και χρησιμοποιούνται και άλλες αρωματικές ουσίες. Σήμερα, η βιομηχανία της ζυθοποιίας αποτελεί παγκόσμια επιχείρηση, η οποία αποτελείται από επικρατούσες πολυεθνικές εταιρείες και χιλιάδες μικρότερους παραγωγούς.

Συστατικά της μπίρας
Τα κύρια συστατικά της μπίρας είναι το νερό, το κριθάρι, η ζύμη και ο λυκίσκος. Σε αυτά μπορούν να προστεθούν επιπλέον η ζάχαρη αλλά και άλλα δημητριακά όπως το στάρι, η βρώμη και η σίκαλη.

Παραγωγή μπίρας – Ζυθοποιία
Η διαδικασία παρασκευής μπίρας ονομάζεται ζυθοποιία. Είναι η διαδικασία παραγωγής αλκοολούχων ποτών από βύνη και λυκίσκο, με τη διαδικασία της άλεσης, του βρασίματος και της ζύμωσης, με τη βοήθεια της μαγιάς. Υπάρχουν 4 βασικά στάδια:
Βυνοποίηση.
Βρασμός.
Ζύμωση.
Μεταζύμωση.

Διατροφικά οφέλη
Η μπίρα αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και  αντιοξειδωτικών. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος η μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτήρια) φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.
Η μαγιά για παράδειγμα αποτελεί πολύ καλή πηγή συστατικών όπως το μαγνήσιο, το σελήνιο, το κάλιο, ο φώσφορος, η βιοτίνη και βιταμίνες συμπλέγματος Β. Πολλές φορές η μπίρα αναφέρεται ως το «υγρό ψωμί».

Καρδιά
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συμπεριλαμβανομένου της μπίρας έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων. Φαίνεται ότι σχετίζεται με την περιεκτικότητά της σε φυλλικό οξύ.

Διαβήτης
Έρευνες επίσης δείχνουν ότι κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Πιθανολογείται ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώνεται μάλλον λόγω των αντί – φλεγμονωδών ιδιοτήτων της μπίρας.

Νοητική λειτουργία
Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με καλύτερη νοητική λειτουργία σε γυναίκες σύμφωνα με αναφορά της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας το 2006.

Οστά
Μελέτη του 2010 ερεύνησε 100 εμπορικές μπίρες και βρήκε ότι αυτές που παρασκευάζονταν από λυκίσκο και κριθάρι αποτελούσαν πηγές πυριτίου, ένα ιχνοστοιχείο το οποίο βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το γάλα αντικαθιστάται με την μπίρα.  Αυτή η μελέτη απλά ερεύνησε το περιεχόμενο πυριτίου στην μπίρα – όχι την επίδρασή της μπίρας στα οστά. Αποτέλεσε το ερέθισμα για επιπλέον έρευνες.

Παχυσαρκία
Υπάρχει η αντίληψη ότι τα άτομα που πίνουν μπίρα έχουν παραπάνω βάρος από  τα άτομα που πίνουν άλλα αλκοολούχα ποτά. Εντούτοις δεν υπάρχουν επιδημιολογικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Σε Τσέχικη έρευνα τα άτομα που έπιναν μεγάλες ποσότητες μπίρας δεν παρουσίαζαν υπερβολικό βάρος σώματος ή παχυσαρκία συγκριτικά με αυτούς που έπιναν λιγότερο ή καθόλου μπίρα.
Σε γενικές γραμμές 250ml μπίρας δίνουν 110 – 150kcal.  Το λάθος που γίνεται συνήθως με τη μπίρα είναι ότι το ένα ποτήρι δεν είναι αρκετό. Επίσης, συνήθως καταναλώνεται μαζί με λιπαρές τροφές, υψηλής θερμιδικής αξίας (πίτσα, πατατάκια, λουκάνικα, τηγανητές πατάτες, σουβλάκι  κ.ά.). Το οποιοδήποτε αυξημένο σωματικό βάρος οφείλεται στον συνδυασμό της μπίρας με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και με τη συνοδεία παχυντικών φαγητών.

Πέτρες
Η χαμηλή περιεκτικότητα της μπίρας σε νάτριο και η υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο της προσδίδουν ευεργετική δράση κατά της εμφάνισης πέτρας της χολής και των νεφρών.

Καρκίνος
Ιαπωνική μελέτη το 2005 βρήκε ότι η χαμηλή σε αλκοόλ μπίρα μάλλον έχει προληπτική δράση στον καρκίνο του προστάτη, προφανώς λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Η αλήθεια όμως είναι ότι για να έχει αυτήν την ευεργετική δράση πρέπει να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες. Η μπίρα θέλει προσοχή, επειδή η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με διάφορους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού.

Περιπτώσεις που δεν πρέπει να καταναλώνουν μπίρα

Οι εγκυμονούσες.
Οι αλκοολικοί.
Οι ανήλικοι.
Άτομα με προβλήματα στο συκώτι ή το πάγκρεας
Οι διαβητικοί μόνο μετά από σύσταση.

Συμπέρασμα
Αυτό που πρέπει να μας μείνει είναι ότι όταν η μπίρα καταναλώνεται με μέτρο π.χ. 1-2 ποτήρια, και αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής τότε έχει τις δυνατότητες να δράσει ευεργετικά στον οργανισμό μας. Αυξημένη κατανάλωση μπίρας και συνεκδοχικά, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, θα αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικό, αρτηριακή πίεση, σάκχαρο, ορισμένων μορφών καρκίνου, λιπώδες ήπατος και άλλων ασθενειών


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα