21.2 C
Chania
Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025

Χρώματα και αρώματα

Με χρώματα κι αρώματα από τα προϊόντα των Χανίων -αλλά και της Κρήτης γενικότερα- πλημμυρίζουν τα περίπτερα της έκθεσης ´Αγροτικός Αύγουστος´, η οποία συνεχίζεται στη Δυτική Τάφρο. Την έκθεση επισκέπτεται καθημερινά πλήθος κόσμου. Ντόπιοι αλλά και ξένοι έρχονται σε επαφή με τα τοπικά προϊόντα και τους δημιουργούς τους καθώς και με την κρητική φιλοξενία. Τα ´Χ.Ν.´ συνεχίζουν να παρουσιάζουν τους εκθέτες – παραγωγούς, οι οποίοι μιλούν για τα προϊόντα και τις δυνατότητες που προσφέρει ο ´Αγροτικός Αύγουστος´.

´Κατά Μάρκον´ Μάρκος Παναγιωτάκης από τα Παλιά Ρούματα
Παραδοσιακά κρητικά προϊόντα παράγει η επιχείρηση «Κατά Μάρκον», για την οποία μας μίλησε ο Μάρκος Παναγιωτάκης. «Έχω ένα κτήμα, το οποίο βρήκα από τους προγόνους μου και στο οποίο από τα παλιά χρόνια υπήρχε φάμπρικα, αμπέλια και μέλισσες. Κατάφερα σιγά – σιγά όλα αυτά να τα εκσυγχρονίσω και να τυποποιήσω τα προϊόντα παράγοντας μέλι, λάδι και κρασί», σημείωσε ο κ. Μάρκος, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε για τον «Αγροτικό Αύγουστο»: «Συμμετέχω 12 χρόνια στον Αγροτικό Αύγουστο ανελλιπώς. Η έκθεση ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω και παράλληλα μου έδωσε ώθηση για να προχωρήσω. Από τότε έχω πάρει μέρος σε όλες τις εκθέσεις της Ελλάδας». Ο κ. Μάρκος υπογράμμισε ακόμα ότι «ο λόγος που κατάφερα να στέκω στα πόδια μου τόσα χρόνια είναι η αγάπη των ανθρώπων και η ποιότητα των προϊόντων. Ο σεβασμός που τρέφω στον άνθρωπο που με αγκαλιάζει και με στηρίζει και χαίρομαι ιδιαίτερα που και τα παιδιά μου συνεχίζουν την παράδοση αυτή» και συμπλήρωσε: «Ο ´Αγροτικός Αύγουστος´ είναι ένα μοναδικό γεγονός για τον τόπο. Προβάλλει όχι μόνο τα περίφημα κρητικά προϊόντα και την ποιότητά τους αλλά και την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Είναι πρεσβευτής και των προϊόντων και του πολιτισμού μας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σαμαριά – Παραδοσιακά Κρητικά Παξιμάδια
Στο περίπτερο της επιχείρησης «Σαμαριά – Παραδοσιακά Κρητικά Παξιμάδια» μας υποδέχθηκε η Γεωργία Φαλελάκη: «Παράγουμε παραδοσιακά κρητικά παξιμάδια τα οποία είναι χειροποίητα. Επίσης, έχουμε βουτήματα και φρυγανιές. Η παραγωγή μας γίνεται στην Καλυδωνία Κισάμου σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και υπάρχει δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό», τόνισε η Γεωργία, ενώ σε ό,τι αφορά τον «Αγροτικό Αύγουστο» ανέφερε: «Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να δει καινούρια προϊόντα και ποικιλία προϊόντων για ό,τι τον ενδιαφέρει, ενώ παράλληλα η έκθεση αποτελεί έναν χώρο για μια ευχάριστη βόλτα, που μπορεί να κάνει γνωριμίες και να διευρύνει τον κύκλο του».

Αρωμα Κρήτης
´Εμείς παράγουμε τυποποιημένο μέλι θυμαρίσιο και μείγμα θυμάρι και πεύκο καθώς και ρακόμελο´, μας είπε ο Κωνσταντίνος Νικολακάκης, ο οποίος μας υποδέχθηκε στο περίπτερο της επιχείρησης «Άρωμα Κρήτης».
«Η τυποποίηση είναι ελεγμένη και πιστοποιημένη με HACCP και άδεια από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, την οποία χρειάζονται όλοι οι τυποποιητές μελιού. Τα προϊόντα μας φεύγουν κυρίως εκτός Κρήτης», επεσήμανε ο Κωνσταντίνος και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι πρέπει εμείς οι επιχειρηματίες να κάνουμε ανταγωνισμό ποιότητας. Είναι ευλογημένος ο τόπος μας και δεν πρέπει να τον κατακρεουργούμε και να βγάζουμε τα μάτια μας μοναχοί μας. Μπορεί να μην πουλάω φτηνά αλλά μην με συγκρίνεις στην τιμή. Σύγκρινέ με στην ποιότητα», ανέφερε, ενώ μιλώντας για την έκθεση υπογράμμισε ότι το πλεονέκτημά της είναι ότι «ο κάθε καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτός τη σύγκριση και να επιλέξει ό,τι του αρέσει. Δοκιμάζει και παίρνει. Ο κόσμος που έρχεται είναι πάρα πολύς και σίγουρα διαφημιζόμαστε κι εμείς. Πολλοί έρχονται και λένε ότι πέρυσι είχαμε αγοράσει αυτό, θυμούνται τα προϊόντα. Υπάρχει άμεση επαφή με τον κόσμο και ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει».  

Esencial Hellas
Φυτικά αρώματα και προϊόντα, αιθέρια έλαια, η πρώτη ύλη των οποίων παρασκευάζεται από βότανα της Κρήτης περιλαμβάνει το περίπτερο της εταιρίας Esencial Hellas, που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο. Το περίπτερο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολύ κόσμου, κυρίως νέου σε ηλικία. Όπως μας είπε ο υπεύθυνος για την εταιρεία Ρένος Τόσκας: ´Η εταιρεία δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο από όπου ήρθαμε για να συμμετάσχουμε στην έκθεση «Αγροτικός Αύγουστος». Θεωρούμε ότι η έκθεση βοηθάει αρκετά στην προβολή των προϊόντων επειδή ο χώρος του παλιού λιμανιού είναι τουριστική περιοχή. Ελπίζω να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια´.

Μαζωνάκη – Ξηράκη, Τουριστική προβολή
Εντυπωσιακές, πανοραμικές φωτογραφίες από κάθε γωνιά της Κρήτης με τον φακό το φωτογράφου Γιώργου Μαζωνάκη σε συνεργασία με τη γραφίστρια Δήμητρα Ξηράκη παρουσιάζονται στο περίπτερο ´Μαζωνάκη – Ξηράκη, Τουριστική προβολή´.
´Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε ως δίδυμο στην έκθεση όμως ο φωτογράφος Γιώργος Μαζωνάκης παίρνει μέρος στον «Αγροτικό Αύγουστο» από το 2009´, επισημαίνει η γραφίστρια Δήμητρα Ξηράκη.
´Πιστεύω ότι ο Αγροτικός Αύγουστος βοηθάει στην προώθηση των τοπικών προϊόντων αλλά και στον τουρισμό γενικότερα. Καθημερινά περνάει πολύς κόσμος. Επίσης, θεωρώ ότι η φετινή διοργάνωση είναι πολύ πιο οργανωμένη και πιο προσβάσιμη στον κόσμο για να έρθει και να την παρακολουθήσει σε σχέση με το σημείο του παλιού λιμανιού που γινόταν τις άλλες χρονιές´, σημείωσε.

Amalthia
Αγνά φυσικά καλλυντικά από λάδι ελιάς και θεραπευτικές ενυδατικές κρέμες από εκχύλισμα σκυλοκρεμμύδας από το Ρέθυμνο της Κρήτης εκτίθενται στο περίπτερο ´Amalthia´.
Όμως αναφέρει ο υπεύθυνος για την εταιρεία κ. Βασίλης Μυριοκεφαλιτάκης που έρχεται από το γειτονικό Ρέθυμνο για να συμμετάσχει για δεύτερη φορά στη διοργάνωση του «Αγροτικού Αυγούστου»: ´Με σύμμαχο τη φύση και τις φυσικές πρώτες ύλες της, δημιουργήσαμε καλλυντικά προϊόντα αισθητικής και ποιότητας. Ο αρμονικός συνδυασμός του ελαιολάδου με πλήθος φυτικών εκχυλισμάτων εγγυώνται τη φυσική περιποίηση του σώματος, του προσώπου και των μαλλιών. Τα αγνά θρεπτικά συστατικά τους αποτελούν “τροφή” για το δέρμα, καθιστώντας τα, ιδανικά για άτομα με ιδιαιτέρα ευαίσθητες επιδερμίδες ή αλλεργίες. Η οικογένεια ΑΜΑLTHIA εμπλουτίζεται με προϊόντα υψηλής εξέλιξης και μακρόχρονης έρευνας”. Σχετικά με τη διοργάνωση της έκθεσης ο ίδιος επεσήμανε ότι: “Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχαμε αντιρρήσεις για την επιλογή του χώρου της Δυτικής Τάφρου, μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι. Το μόνο πρόβλημα είναι σχετικά με την υγιεινή καθώς έχουμε ακούσει παράπονα επειδή δεν υπάρχουν τουαλέτες”.

Αρωμα παράδοσης, Προϊόντα ζύμης
Ξεροτήγανα, αβγοκαλάμαρα, καλιτσούνια, λουκουμάδες και άλλα παραδοσιακά προιόντα ζύμης με “άρωμα” Κρήτης παρουσιάζονται στο περίπτερο “Άρωμα παράδοσης, Προϊόντα ζύμης”.
Όπως μας λέει η κα Θεοδοσία Μαρτσάκη η επιχείρηση λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια στα Χανιά. “Με βάση τα αγνά υλικά του τόπου μας διατηρούμε χρόνια τώρα τα παραδοσιακά μας εδέσματα. Από την αρχή του θεσμού του ´Αγροτικού Αυγούστου´, συμμετάσχομε κάθε χρόνο και παρουσιάζουμε τα παραδοσιακά προϊόντα μας όπως ξεροτήγανα, αβγοκαλάμαρα, λουκουμάδες, καλιτσούνι”.
Όσο για τον χώρο της φετινής διοργάνωσης, η ίδια επισημαίνει ότι οι εντυπώσεις μέχρι στιγμής είναι θετικές ωστόσο περιμένει να ολοκληρωθεί η έκθεση για τα τελικά συμπεράσματα.

8. ΔΗΩ (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων)
Στο περίπτερο του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, μας καλωσορίζει η Ιωάννα Διαλυνά η οποία αναφέρει ότι: “Ο Οργανισμός που έχει έδρα την Αθήνα, ελέγχει και πιστοποιεί την εγκυρότητα, τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία σε όλα τα στάδια παραγωγής των βιολογικών προϊόντων. Η τεχνογνωσία του επιστημονικού προσωπικού του ΔΗΩ, που βρίσκεται σε όλη την Κρήτη και τα Χανιά, προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση στους πιστοποιημένους επιχειρηματίες. Παράλληλα, ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία για κάθε βήμα που αφορά στην πιστοποίηση, με ειδικές ημερίδες και σεμινάρια για επιχειρήσεις και παραγωγούς”.
“Συμμετάσχουμε σχεδόν από την αρχή του ´Αγροτικού Αυγούστου´. Φέτος θα προτιμούσαμε η έκθεση να γινόταν στα Νεώρια ή κάποιου πιο κοντά προς τη θάλασσα για λόγους επισκεψιμότητας αλλά κυρίως για τη χωροδιάταξη. Εδώ είμαστε λίγο αποκομμένοι, ενώ και το χαλίκι στο έδαφος δεν βοηθάει την επισκεψιμότητα από οικογένειες με μικρά παιδιά σε καροτσάκια. Και αυτό κάνει την επίσκεψη στην έκθεση πιο σύντομη”, επεσήμανε.

Αφοί Γκούντελου, Ζαχαρώδη Προϊόντα
Νόστιμα λουκούμια, λαχταριστά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, βανίλιες και άλλα ζαχαρώδη προϊόντα, βρίσκει ο επισκέπτης στο περίπτερο “Αφοί Γκούντελου, Ζαχαρώδη Προιόντα”.
Όπως μας λέει η κα Κική Γκούντελου: “Εδώ και σαράντα χρόνια διατηρούμε τη βιοτεχνία με ζαχαρώδη προϊόντα στο Πασακάκι. Έχουμε πολλές χρονιές στο παρελθόν συμμετάσχει στην έκθεση. Ωστόσο, φέτος στον συγκεκριμένο χώρο λόγω της ζέσης νοιώθουμε αποπνικτικά σε σχέση με πέρυσι, που βρισκόταν δίπλα στη θάλασσα και η θαλασσινή αύρα βοηθούσε και τον κόσμο και εμάς. Ίσως θα ήταν καλύτερα την επόμενη χρονιά να γινόταν η έκθεση εκεί που παρκάρουν τα αυτοκίνητα δίπλα στη θάλασσα και εδώ κάτω να γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Αυτό πιστεύω ότι θα εξυπηρετούσε περισσότερο και τον κόσμο και εμάς”.
Η ίδια επισημαίνει επίσης ότι: “Την Παρασκευή το πρωί μας είχαν πει από τον Δήμο Χανίων ότι θα έρχονταν οι επισκέπτες της κρουαζιέρας. Εμείς ήρθαμε, ιδρώσαμε για να βάλουμε τα προϊόντα μας γιατί η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω της ζέστης που επικρατεί από το πρωί και τελικά όχι μόνο οι επισκέπτες δεν ήρθαν αλλά δεν μας ειδοποίησε και κανείς ότι δεν θα έρθουν”.

Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων
Στο περίπτερο του Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, που συμμετάσχει και φέτος στον ´Αγροτικό Αύγουστο´, μας ξεναγεί ο κ. Μανώλης Σολανάκης. Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), άρχισε την οργανωμένη δραστηριότητά του το 1962, οπότε λειτούργησε για πρώτη φορά ως Σταθμός Γεωργικής Έρευνας. Η λειτουργία του Γραφείου Παροχής Υπηρεσιών συμβάλλει στην κάλυψη των απαιτήσεων της σύγχρονης γεωργίας για ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. “Κάθε χρόνο συμμετάσχουμε στον ´Αγροτικό Αύγουστο´. Η έκθεση βοηθάει πολύ στη γνωριμία με τα προϊόντα του τόπου μας αλλά και με τις προσφερόμενες υπηρεσίες για τους αγρότες”, επεσήμανε ο κ. Σολανάκης.
Και πρόσθεσε: “Ο χώρος της έκθεσης νομίζω ότι είναι κατάλληλος και άνετος για τον επισκέπτη. Αν και ακόμα δεν τον έχουμε συνηθίσει, πιστεύω πως του χρόνου θα είναι ακομα καλύτερα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα