Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πως χάθηκε η Δύση

DAMBISA MOYO • ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ
Μετάφραση:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ενα καυτό βιβλίο που απεικονίζει με γνώση και θάρρος τη μακρά πορεία προς την ´άνοδο και την πτώση´ της Δύσης και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού, του οποίου ηγήθηκε η Αμερική ως προέχουσα χώρα υπερισχύος της ατλαντικής και ευρωπαϊκής Δύσης.
Με την τελευταία να έχει καταστεί ο δορυφόρος (κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα μετά την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα) που έγινε υπερκυρίαρχη η Αμερική.
Ομως η διάσημη Ζαμπιανή, από τη Λουσκάκρ της Αμερικής, Αμερικανίδα δοκτορέσσα της Οικονομίας Dambisa Moyo μας αναλύει, ως ανατόμος, τον ακατανόητο χαμό της Δύσης και την πορεία πτώσης της Αμερικής, όπως αυτή εμφανίζεται σήμερα. Ενώ, η χώρα αυτή έγινε η πιο ισχυρή οικονομικά, πολιτιστικά, τεχνολογικά και στρατιωτικά χώρα του κόσμου.
Μια χώρα, με σημαντικό δημοκρατικό πολίτευμα, που τώρα, δοκιμάζεται βαριά μέσα στην τρομοκρατία του φόβου.
Με μεγάλους κινδύνους για όλο τον κόσμο.
Ενα ζεστό, καυτό βιβλίο κυκλοφόρησε από τα μέσα του 2011 από τις εκδόσεις Λιβάνη με τίτλο: ´Πως χάθηκε η Δύση´. Το βιβλίο αυτό είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τα συμβαίνοντα σήμερα στην Αμερική, στην ευρωπαϊκή Δύση, στη χώρα μας και ευρύτερα στον κόσμο, με τις αναδυόμενες οικονομίες.
Μάλιστα, με τα συμβαίνοντα τον τελευταίο μήνα στην Αμερική με την οικονομία της να βρίσκεται κυριολεκτικά στο δραματικό σημείο μιας κατάρρευσης με πάταγο (με όλες τις επίσης δραματικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή Δύση, αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο).
ΕΝΑ ΚΑΥΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Το βιβλίο της αφρικανικής καταγωγής Αμερικανίδας συγγραφέως Dambisa Moyo γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο. Με συγκλονιστικές αποδείξεις για τα πενήντα χρόνια οικονομικής τρέλας και επώδυνες επιλογές σε όλα αυτά που τώρα έχουμε μπροστά μας, όπως επισημαίνει η Μόγιο.
Η οποία περιγράφει, μέσα από τις σε βάθος οικονομικές γνώσεις της και τις σημαντικές εμπειρίες της τις επιλογές που καλούνται να κάνουν οι πολιτικοί ηγέτες προκειμένου να ανακόψουν το παλιρροϊκό κύμα που κινείται εναντίον των χωρών τους.
Με άμεση ανάγκη (τότε, βέβαια που έγραψε και κυκλοφόρησε το βιβλίο της) να σφυρηλατήσουν οι ηγέτες των χωρών της Δύσης στενότερους δεσμούς με τις αναδυόμενες οικονομίες επανεξετάζοντας το ενδεχόμενο επιβολών εμπορικών περιορισμών.
ΑΙΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΡΟΜΟΣ

Με παράλληλη αναμόρφωση εκ βάθρων των φορολογικών τους συστημάτων για κεφάλαιο, εργασία και τεχνολογία.
Για να μπορούν ίσως (όπως τονίζει με έμφαση) να έχουν ακόμη περιθώρια να επιστρέφουν στην κούρσα, όμως, μάλλον δεν υπάρχει ελπίδα με όσα διαδραματίζονται από την προηγούμενη εβδομάδα με τις βαριές καταρρεύσεις όλων των Χρηματιστηρίων και με την Αμερική να πλησιάζει προς έναν εφιάλτη παρόμοιο με εκείνον του 1929.
Το δραματικό διάγγελμα του προέδρου Ομπάμα, ο διχασμός μέσα στο Κογκρέσο, οι εκβιασμοί των οίκων αξιολόγησης και οι απαιτήσεις της Κίνας να φανεί αντάξια (απέναντί της) η Αμερική στις υποχρεώσεις καθιστούν δραματικά επικίνδυνο το οικονομικό τοπίο για όλη τη Δύση, αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο.
Πάντως, το βιβλίο ´Πως χάθηκε η Δύση´ της Dambisa Moyo που έγινε διεθνώς γνωστή για το βιβλίο της ´Dead Aid´, ενώ παράλληλα επιλέχθηκε από το περ. ´TIME´ μεταξύ των 100 ατόμων που άσκησαν τη μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο κατά το 2009.
Η Dambisa Moyo, μία ντοκτορέσσα Οικονομικών από την Οξφόρδη με master Διακυβέρνησης από το Χάρβαρντ.
Είναι μια από τις γυναίκες που ξέρει από μέσα κι έξω τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Δούλεψε στην παγκόσμια Τράπεζα και στην περιώνυμη εταιρεία της καταστροφής, την Goldman Sachs.

ΕΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
Βέβαια, με αυτή την εποπτεία το βιβλίο της αποτελεί ένα δυναμικό κάλεσμα αφύπνισης προς μια εφησυχασμένη (εδώ και χρόνια) Δύση.
Τη Δύση και τις κυρίαρχες χώρες της -οι πιο ευνοημένες χώρες στον πλανήτη- κατασπατάλησαν τα στοιχεία εκείνα που τους πρόσφεραν αυτή την κυρίαρχη θέση.
Με μια ακατανόητη -αλλά συστηματική- επιμονή σε θεμελιωδώς λανθασμένες οικονομικές πολιτικές. Με αποφάσεις που στην πορεία οδήγησαν σε οικονομική και γεωπολιτική παρακμή. Η οποία πλέον μπορεί να μην είναι ελέγξιμη λόγω του μέγιστου χρέους της Αμερικής, η οποία μπορεί να μην μπορεί να το διαχειριστεί. Τεράστια ζημιά της Κίνας που έχει προεξοφλήσει μεγάλο μέρος αυτού του χρέους. Μπορεί, όμως, αυτή η κρίση να μετατοπίσει αμετάκλητα την ισορροπία υπέρ της Κίνας και των άλλων αναδυόμενων οικονομιών. Ομως, δεν ξέρουμε πόσο έτοιμες είναι οι δυτικές κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν πόσο πραγματικά κρίσιμη είναι η κατάσταση παρ’ όλο που, ήδη, φαίνεται τι πρόκειται να συμβεί!

Η ΝΕΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ
ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Πάντως, η Κίνα έχει σκληρύνει τη στάση της για τις απαιτήσεις της απέναντι στην Αμερική που ήδη παραπαίει. Χαρακτηριστικά τονίζει στην εισαγωγή της η Dambisa Moyo και τα εξής: ´Είναι σφάλμα να θεωρηθούν τα όσα συνέβησαν, ήδη, ως ένα μεμονωμένο και ελεγχόμενο επεισόδιο. Για την ακρίβεια, αυτό που συνέβη το 2008 σηματοδότησε ένα ακόμη στάδιο μιας θεμελιώδους μετάβασης από έναν οικονομικό πόλο σ’ έναν άλλο. Από τη Δύση, στον αναδυόμενο κόσμο.
…Ομως, ο διαχωρισμός της πολιτικής από την οικονομική διάσταση είναι  λανθασμένος.
Στην πραγματικότητα, πολιτική και οικονομία είναι έννοιες αλληλένδετες, άρρηκτα συνδεδεμένες.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πως χάθηκε η Δύση θα εστιάσει στις οικονομικές μεταβολές και στο πως αυτές, όπως είναι βέβαιο, θα μεταμορφώσουν τον κόσμο, τον οποίο θα ζήσουμε εμείς και οι μελλοντικές γενιές. Αλλά τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Εάν η Δύση δεν υιοθετήσει ριζοσπαστικές αλλαγές και δεν το πράξει τάχιστα σύντομα θα είναι πολύ αργά´.
Η ΔΥΣΗ ΧΑΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ
Κυρίως, λόγω των ανοησιών που χαρακτηρίζουν τη λήψη πολιτικών αποφάσεων στην Αμερική. Με το μέγα ερώτημα να είναι: Πώς κατάφερε η Δύση να αποποιηθεί την αναμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία της;
Το βιβλίο ´Πως χάθηκε η Δύση´ περιλαμβάνει πρόλογο, εισαγωγή και:
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΙΝ
• 1) Μια φορά κι έναν καιρό
2) Ιστορία ενός κεφαλαίου
3) Σπίτι από τραπουλόχαρτα
4) Χαμένη εργασία
5) Η παράδοση των ελπίδων του βασιλείου
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Από την ανατολή στη δύση και πάλι πίσω.
6) Ενας κόσμος ανάκατος
7) Δεν έχουν χαθεί τα πάντα
Για να καταλήξει το βιβλίο (στο τέλος του προλόγου) με το εξής:
…´Το πλεονέκτημα στο πεδίο του ποιος ελέγχει τι γρήγορα θα ανήκει στην Κίνα, στην Ινδία, στη Ρωσία ή στη Μέση Ανατολή. Με τη βιομηχανική Δύση να είναι βέβαιο ότι θα βιώσει μια βίαιη οικονομική παρακμή…´.
Ομως, εμείς, πολύ πριν από τη Dambisa Moyo έχουμε γράψει εδώ και μια δεκαετία -στις φιλόξενες σελίδες των ´Χανιώτικων νέων´- για όλη αυτή την εξέλιξη, σε βάρος της πολυεκμεταλλευτικής -λανθασμένης- πολιτικής της Δύσης και ιδιαίτερα της Αμερικής. Για να μας λένε ότι έχουμε προκατάληψη, ενώ εμείς είχαμε ευρεία πολιτική, εθνική και δημοσιογραφική ευθύνη, όταν γράφαμε πόσο έπρεπε να προσέξουμε την Κίνα, τη νέα άνοδο της Ρωσίας, τη δύναμη των Ινδιών, αλλά και τη συνεχή ευρωπαϊκή κρίση όπως αυτή εξελίχθηκε. Δυστυχώς, όμως, εδώ στα Χανιά δεν θέλουμε να βλέπουμε μακριά, αρκούμενοι να βράζουμε στο μαύρο ζουμί της παρακμιακής στενής μαύρης καθημερινότητας, καταδικάζοντας την Κρήτη εκεί που δεν της πρέπει… Ποιοι, όμως, φταίνε; Κυρίως, όμως, έχουμε προλαλήσει από το 1972 για την κρίση με το βιβλίο της ´Massa Confusa´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα