Φως στο -οικονομικό- τούνελ, στο οποίο έχει μπει η Ελλάδα, βλέπει ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος μέσα από την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), που θα επιτρέψει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από ενημερωτικές ιστοσελίδες, όπως το Defencenet, η Ελλάδα προσανατολίζεται στο να ανακηρύξει ΑΟΖ που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, αλλά και όλο το μήκος της ηπειρωτικής και νησιωτικής αιγιαλίτιδας ζώνης και ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί από το Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Ο κ. Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, με τον οποίο μιλήσαμε χθες, εκτιμά ότι ήδη η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα.
Παράλληλα, αναφέρεται στο πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας και των υπουργών Εξωτερικών και Τουρισμό στο Ισραήλ από το οποίο εκτιμά ότι η Ελλάδα πέτυχε αρκετά καθώς, όπως λέει, ´συνήθως όταν υπάρχει μυστικότητα, σημαίνει ότι έχουν προχωρήσει πολύ προς την πλευρά ουσιαστικά της αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν θέλουν να το φέρουν ανοιχτά για να μη δυσαρεστήσουν την Τουρκία. Δεν έχουν πει τίποτα στον Τύπο, αλλά αφήνεται να γίνει κατανοητό ότι κάτι προχωράει πολύ γρήγορα´.
Στη συνέχεια ο καθηγητής επανέρχεται στο θέμα της ύπαρξης κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης και συγκεκριμένα σημειώνει:
´Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει κατανοήσει και ο υφυπουργός ότι υπάρχουν κοιτάσματα. Δεν αμφισβητείται πλέον. Εγώ μιλάω για την Κρήτη διότι η Κρήτη έχει το 90% των αποθεμάτων. Τα άλλα που συζητάνε είναι αστείες ποσότητες. Ξέρω ότι ήρθαν οι Νορβηγοί και του έκαναν μια παρουσίαση. Εχω πληροφορίες όμως για το τι του είπανε.
Και του είπανε αυτό που λέω και εγώ. Μάλιστα, του είπανε ότι τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Εγώ είχα την εντύπωση και είχα διαδώσει σε όλο τον κόσμο ότι μιλούσαμε μόνο για φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Αυτό το είπανε οι Νορβηγοί και βασίστηκαν στα στοιχεία που έχουν μαζέψει οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Αμερικανοί, οι οποίοι δουλεύουν νότια της Κρήτης από το 1985.
Δηλαδή, δουλεύουν κάτω από την Κρήτη εδώ και περίπου 26 χρόνια και έχουν πάρει δείγματα. Εχουν κάνει γεωτρήσεις. Εμείς δεν ξέραμε ότι εκείνοι δούλευαν κάτω από την Κρήτη. Ούτε εγώ το ήξερα. Το έμαθα πριν δύο χρόνια´.
Καταλήγοντας ο κ. Φώσκολος τονίζει ότι ´το να προχωρήσει η ΑΟΖ είναι σημαντική εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή η Ανατολική Μεσόγειος πλην Αιγύπτου και Λιβύης και Λιβάνου, έχει εκμεταλλεύσιμα περισσότερα αποθέματα από αυτά του Αζερμπαϊτζάν. Νομίζω ότι μπορούμε να βγάλουμε τα χρέη μας και να ανασάνουμε. Υπάρχει φως στο τούνελ´.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Φώσκολος είχε τονίσει για τα γενικότερα οφέλη για την Ελλάδα, ότι από την αξιοποίηση – εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων θα προκύψουν τουλάχιστον 100.000 θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και 200.000 θέσεις στον δευτερογενή τομέα, δηλαδή συνολικά 300.000 θέσεις εργασίας, ενώ το σύνολο των εσόδων που θα αποκομίσει το ελληνικό κράτος σε 25 χρόνια ανέρχεται σε 437 δισεκατομμύρια δολάρια και με βάση την ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ σε 302 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τα κέρδη από την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μήκους 1.000 χιλιομέτρων με κόστος περίπου 20.000 δολάρια/χιλιόμετρο, ήτοι 25 δισεκατομμύρια δολάρια.