Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Στην Ιμβρο ο Λαμπρινίδης

Στην Ιμβρο βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο πρώτος πολιτικός επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας που επισκέπτεται το μαρτυρικό και πολύπαθο αιγαιοπελαγίτικο νησί.
Στο μικρό αεροδρόμιο της νήσου υποδέχθηκε τον υπουργό ο επιχώριος μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος και εκπρόσωποι της ομογένειας.
Στη συνέχεια μετέβησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ομογενείς κάτοικοι της Ιμβρου αλλά και Ιμβριοι που ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι επέστρεψαν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε με θέρμη τον κ. Λαμπρινίδη. Στην προσφώνησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι Ιμβριοι.
´Ήλθατε στην ακριτική Ιμβρο ως άγγελος ειρήνης, αυτής της ειρήνης που τόσο μας έλειψε τις τελευταίες δεκαετίες της ιστορίας του νησιού μας´, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος ευχήθηκε ´τα καράβια που θα διασχίζουν τα νερά του Αιγαίου να μεταφέρουν όχι εργαλεία πολέμου και καταστροφής αλλά μηνύματα αγάπης και ειρήνης´.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρινίδη για την επίσκεψή του στην Ιμβρο και υπενθύμισε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, το 1995, είχε ζητήσει συγνώμη για τη στάση της Ελλάδος έναντι των Ιμβρίων και των Τενεδίων. ´Μας αδίκησαν και οι δύο χώρες. Γι’ αυτό χαιρόμεθα τώρα με την προοπτική των καλυτέρων ημερών για μας εδώ και για τις σχέσεις των δύο χωρών γενικότερα´, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στην αντιφώνησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 50 χρόνια Ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη, λέγοντάς του ότι ´έχετε σταθεί στο ύψος του Ιερού χρέους που έχετε επωμισθεί´.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε: ´Υπήρξαν προβλήματα και δοκιμασίες στα χρόνια που πέρασαν. Είμαι εδώ για να σας πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας και δεν σας ξεχνάμε. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, εκ μέρους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν, θετικά βήματα. Σε αυτό έχει συμβάλει η προσέγγιση των δύο χωρών μας που γίνεται με προσεκτικά βήματα. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ώστε η βελτίωση του κλίματος, που ενθαρρύναμε από την πλευρά μας με σταθερότητα και συνέπεια, να μεταφρασθεί σε απτά αποτελέσματα σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας κατά την επόμενη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, το οποίο θα συνέλθει το φθινόπωρο. Έχει συμβάλει, όμως, και η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε., την οποία η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια. Το μέλλον σας ως Ιμβρίων Τούρκων πολιτών είναι στην Ευρώπη. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εκπλήρωση όλων των σχετικών κριτηρίων, θα είναι καλή για την Ελλάδα, για την Τουρκία και για ολόκληρη την περιοχή μας. Θα είναι καλή για τους λαούς μας´.
Ακολούθησε σύντομη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον υπουργό Εξωτερικών παρουσία του επιχωρίου μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου στο Επισκοπείο. Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς τον έπαρχο της Ιμβρου.
Το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος και της συνοδείας του, στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα