Βερολίνο
Με την ιδέα της ανταλλαγής του Δυτικού Βερολίνου με τμήματα της Ανατολικής Γερμανίας φαίνεται ότι «φλέρταρε» ο τότε καγκελάριος της Δ. Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ, όπως αποκαλύπτεται από απόρρητα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ´Spiegel´ αναφέρει ότι o Αντενάουερ είχε αναλύσει το σχέδιό του σε Αμερικανό διπλωμάτη λίγες μέρες προτού ξεκινήσει η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, το 1961:
´Είναι προφανές ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρξει ενοποίηση της Γερμανίας´ είχε πει ο καγκελάριος, κατά συνέπεια αυτό που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν η παράδοση του Δυτικού Βερολίνου στην Ανατολική Γερμανία (την οποία ο Αντενάουερ αποκαλούσε «στρατόπεδο συγκέντρωσης») με αντάλλαγμα το κρατίδιο της Θουριγγίας, τμήματα της Σαξονίας και του Μέκλενμπουργκ.
Αν το σχέδιο είχε υλοποιηθεί, πόλεις όπως η Λειψία, θα είχαν περάσει στην τότε Δυτική Γερμανία αρκετά χρόνια πριν την ενοποίηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ο Αντενάουερ δεν εγκατέλειψε την ιδέα, αλλά την έθεσε και στον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι, ακόμα και μετά την περάτωση του Τείχους.
Μάλιστα, για αρκετό διάστημα η Ουάσιγκτον φαίνεται να έβλεπε σοβαρά το ενδεχόμενο αυτής της ανταλλαγής, η οποία ασφαλώς θα στερούσε από την τότε Ανατολική Γερμανία σημαντικές βιομηχανικές περιοχές, αλλά θα της έδινε το γόητρο του ελέγχου όλου του Βερολίνου.
Τελικά, το σχέδιο ναυάγησε. Για την ιστορία ο Αντενάουερ επισκέφθηκε μαζί με τον Κένεντι το Δυτικό Βερολίνο σε εκείνη την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, παρουσία και του τότε δημάρχου Βίλι Μπραντ.
Ο Αντενάουερ παρέμεινε καγκελάριος της Γερμανίας έως τις 16 Οκτωβρίου 1963. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στο Ντάλας, δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι.