Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
´ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΥΨΩΝΟΥΝ οι φτωχοί τη φωνή τους ενάντια σε όλους σας· ενάντια σε σας που κατέχετε την εξουσία. σε σας που τους ακολουθείτε. σε σας που στρατεύεσθε, σε σας που υπηρετείσθε από αυτούς. γιατί δεν μπορούν να υποφέρουν την άσπλαχνη και μισάνθρωπη διάθεση των φοροεισπρακτόρων και τη συνεχή βία και αδικία, που προέρχεται από σας, τους ισχυρότερούς τους´.
ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ, ο Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και όχι κάποιος επαναστάτης, έγραψε τα που διαβάσατε στο πρώτο ´πεταχτό´ (βλ. εφ. ´Χριστιανική´, 4 Αυγ. 2011). Ποιος είπε ότι οι Αγιοι δεν επαναστατούν, όταν βλέπουν το άδικο να ’ναι νόμος και τη δικαιοσύνη υπό διωγμόν;
ΕΧΟΥΝ, ΛΕΕΙ, να μοιράσουν 100 χρυσές λίρες η Αγκελα και ο Νικολά. Αν πάρει η Αγκελα δύο λίρες το παιχνίδι τελειώνει. Αν πάρει μία λίρα αυτή και δώσει μία λίρα στον Νικολά το παιχνίδι συνεχίζεται. Η Αγκελα δεν θέλει (προς το παρόν τουλάχιστον) να φανεί ότι είναι… μοναχοφαγού… Τα παιδία παίζει…
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Αγκελα Μέρκελ – Νικολά Σαρκοζί την Τρίτη 16 Αυγούστου. Συνάντηση κορυφής. Συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου – Ευάγγελου Βενιζέλου την Τετάρτη 17 Αυγούστου. Επίσης συνάντηση κορυφής…
ΣΤΙΣ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ αρχίζουν τελικά οι επίσημοι έλεγχοι της ελληνικής οικονομίας απ’ την τρόικα. Ανήμερα του Αϊ – Γιάννη, που τον λέμε και Νηστευτή και Ριγολόγο και Παροξυσμό και Αποκεφαλιστή! Για δες ημέρα που διάλεξαν!
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ που χάραξε ο παππούς, ο μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, και ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος Συνετός. Συνετή η απόφαση του ν’ αποχωρήσει, ύστερα από 35 χρόνια στο αρχιερατικό αξίωμα. ´Ο άνθρωπος πρέπει ν’ αποφασίζει όταν έχει τα μυαλά του στη θέση τους κι όχι όταν του το επιβάλλουν άλλες συνθήκες´, δήλωσε.
ΤΑ ΓΕΝΙΑ σου είν’ όμορφα δεν μοιάζουνε με πράσα/ για να γενείς καλόγερος σου λείπουνε τα ράσα. Και σαν άσκηση στις ομοιοκαταληξίες έγραψε, λέει, αυτήν τη μαντινάδα ο Ηλίας ο Σταματάκης. Πάει και τελείωσε. Και ο Γκάτσος θα τις ζήλευε τελικά τις ομοιοκαταληξίες σου, Ηλία!
ΕΙΡΗΝΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας – ποιήτρια, Αθήνα: Σας ευχαριστώ πολύ που με συμπεριελάβατε στους αποδέκτες της ποιητικής σας συλλογής ´Οθόνες´ (εκδόσεις ´Διάττων´, Αθήνα 2010). Πολύ μ’ αρέσει που χρησιμοποιείτε τη γλώσσα σαν κοινωνικό γεγονός στη βασική της αποστολή που είναι η επικοινωνία, τόσο όμορφα. Να μπορούσαμε λέει ´τα πλήκτρα που μας κατευθύνουν´ να τα ´πατάμε εμείς!´.
ΕΝΑΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ επέμενε ότι έπρεπε να εγκαθιδρυθεί στη Σπάρτη η δημοκρατία και ο Λυκούργος του απάντησε: ´Κάνε πριν εσύ, λοιπόν, δημοκρατία στο σπίτι σου´. Ενας άλλος τον ρώτησε γιατί καθόρισε τόσο μικρές τις προσφορές στους Θεούς. Ο Λυκούργος του είπε: ´Για να μπορούμε πάντα να τους τιμούμε´.
´Στην άμμο χύθηκε το υλικό/ και το γυαλί κρύωσε./ Ετσι είμαστε τυχεροί!/ Δωδεκαετείς φορέσαμε τα ματογυάλια/ και φύγαμε απ’ «το ναό»/ πατώντας στα νερά/ με τις λευκές γαλότσες./ Περάσαμε τάξεις και τάξεις/ χωρίς καμία απόρριψη./ Βάλαμε πολλές υπογραφές./ Υπογραμμίσαμε/ τα λάθη των ανηλίκων./ Ποιος θα υπογραμμίσει τα δικά μας;´.
Το με αρ. 11 ποίημα της Ειρήνης Σπανουδάκη απ’ την ποιητική σύνθεση ´Η σπείρα της λύπης´ (2007).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)