Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Μπάμιες λατρεμένες ή αντιπαθητικές

Του ΓιΑννη ΑποστολΑκη*

Οι μπάμιες ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών, που έχουν φανατικούς φίλους ή ορκισμένους εχθρούς. Μας έρχονται από την Αφρική, από πολύ παλιά τις έχουμε αφομοιώσει στην Ελλάδα και ειδικότερα στην κρητική κουζίνα. Με τις μπάμιες μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε πολλές και εύγευστες συνταγές, όπως την πολύ αριστοκρατική συνταγή ροφό με μπάμιες, αλλά γενικότερα μπορεί να φτιαχτεί και με αλλά είδη ψαριών, την πολλή γνωστή συνταγή κοτόπουλο με μπάμιες, ως και το ταπεινό, αλλά νόστιμο, φαγάκι ξινόχοντρο με μπάμιες και χοχλιούς με λιαστές μπάμιες.
Για την παρασκευή της κάθε συνταγής είναι απαραίτητο οι μπάμιες να είναι μικρές, φρέσκες και τρυφερές, κατά προτίμηση βιολογικές.
Η αντιπάθεια προκαλείται από τη γλοιώδη υφή τους που σε πολλούς είναι αηδιαστική και προκαλεί μίσος απέναντι σε αυτό το φαγητό και μόνο από το άκουσμά του.
Η γλοιώδης ύφη τους καταπολεμάται με ξίδι και με μπόλικο καλοκαιρινό ήλιο. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι τις καθαρίζουμε γύρω – γύρω από το κοτσάνι, πλένουμε, στραγγίζουμε και τις απλώνουμε σε έναν δίσκο ή ταψί και τις αφήνουμε στον ήλιο για 2 – 3 ήμερες να στεγνώσουν καλά, αν είμαστε βιαστικοί τις ραντίζουμε με λίγο ξίδι, αφήνοντάς τες στον ήλιο για καμία ώρα ή τις στεγνώνουμε στον οικιακό φούρνο στους 100 – 120 βαθμούς περίπου. Πλένουμε ξανά και μαγειρεύουμε ανάλογα με τα γούστα μας, αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τις τηγανίζουμε ελαφριά και τις σβήνουμε με λίγο ξίδι.
Η κατανάλωσή τους βοήθα στην καθημερινή ανακούφιση.
*chef Μ.Α.Ι.Χ.,
μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα