Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Εργασίες αποκατάστασης του υγροτόπου Μορώνη

Αμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες οικολογικής αποκατάστασης του υγροτόπου Μορώνη, καθώς δόθηκε το ´πράσινο φως´ από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για την έγκριση της περιβαλλοντολογικής μελέτης του έργου, μετά και τη σχετική αδειοδότηση από την Υπηρεσία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως γνωστοποίησε χθες ο αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Ξυνίδης
Ο  κ. Ξυνίδης παραδέχθηκε ότι «η εκτέλεση του έργου, είχε “κολλήσει” στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού από τον περασμένο Δεκέμβριο, που κατατέθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης η μελέτη περιβαλλοντικών όρων, δεν είχαμε κάποια εξέλιξη όσον αφορά την έγκρισή της». Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, το θέμα «ξεμπλόκαρε» «μετά από παρέμβαση του δημάρχου μας» και πλέον το έργο μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα «Προώθηση βιοποικιλότητας και φυσικής προστασίας» μετά από την αναμόρφωση στα 750.000 ευρώ του προϋπολογισμού της μελέτης, η οποία είχε συνταχθεί σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς και τον τότε Δήμο Σούδας».
Οι επισημάνσεις Ξυνίδη έγιναν χθες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσης στη Σούδα (στις όχθες του ποταμού Μορώνη, στον Βλητέ), που διοργάνωσαν το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Χανίων και η Δημοτική Ενότητα Σούδας.
Η εκδήλωση περιελάμβανε καθαρισμό του ποταμού Μορώνη από εθελοντές και μέλη εθελοντικών ομάδων του Δήμου, ομιλίες των κυρίων Καλούστ Παραγκαμιάν (επιστημονικού υπεύθυνου Προγράμματος Νησιωτικών Υγροτόπων WWF Ελλάδας), Θάνου Γιαννακάκη (συντονιστή του παραπάνω προγράμματος της WWF Ελλάδας) και Γιώργου Ναξάκη (μηχανικού Περιβάλλοντος), σχετικά με το οικοσύστημα του υγροβιοτόπου, τους φυσικούς πόρους του Δήμου Χανίων και τις επιπτώσεις της ρύπανσης στο ποτάμι και τη γειτονική ακτή καθώς και παρουσίαση οπτικού υλικού και συζήτηση για τα ζητήματα αυτά στις εκβολές του ποταμού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικοχορευτική βραδιά στην πλατεία της Σούδας, με το συγκρότημα των Νίκου Γωνιανάκη και Μιχάλη Συγλέτου.
Ο κ. Ξυνίδης υπενθύμισε ότι το έργο της οικολογικής αποκατάστασης του υγροτόπου Μορώνη περιλαμβάνει απομάκρυνση μπαζών, επιχωματώσεων και απορριμμάτων που είχαν εναποτεθεί τα τελευταία χρόνια στην έκταση ανατολικά της γέφυρας του χειμαροπόταμου Μορώνη, οικολογική αποκατάσταση των περιοχών, περίφραξη, δημιουργία μονοπατιών παρατήρησης της φύσης στον υγρότοπο και ανέγερση τριών ξύλινων παρατηρητηρίων.
«Οσον αφορά στην οικολογική αποκατάσταση, στις παράκτιες περιοχές ανατολικά της εκβολής οι δράσεις θα έχουν στόχο τη δημιουργία αλμυρόβαλτων, συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων, ενώ θα γίνει απομάκρυνση των αδρανών», σημείωσε ο κ. Ξυνίδης.
Και πρόσθεσε: «Για την αποτελεσματική προστασία των σημαντικότερων περιοχών του υγρότοπου προτείνεται η περίφραξή τους τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα. Εσωτερικά των συρματοπλεγμάτων θα δημιουργηθούν φυτοφράχτες με πυκνή φύτευση ιθαγενών αλμυρικιών, δημιουργώντας καταλληλότερες συνθήκες για την ορνιθοπανίδα. Παράλληλα, με τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία εκτελούνται από τη ΔΕΥΑΧ, που δεν προκαλούν ασυμβατότητα, επιτυγχάνονται ο ενιαίος και ολοκληρωμένος σχεδιασμός και
η συνολική περιβαλλοντική διαχείριση του παράκτιου περιβάλλοντος του Μορώνη».
Ο κ. Ξυνίδης ανέφερε, ακόμη, ότι «με την αποκατάσταση του υγροτόπου της εκβολής Μορώνη πραγματοποιείται μια σημαντική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι η λειτουργία αυτή είναι η συνεργασία, φορέων, πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη διάσωση, διαφύλαξη και προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων, όπως είναι το οικοσύστημα του υγροβιοτόπου Μορώνη, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι όταν υπάρχει συνεργασία, γίνονται άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις προς όφελος του τόπου, των κατοίκων και των επισκεπτών».
Καταλήγοντας, ο κ. Ξυνίδης ευχαρίστησε «όλους εκείνους που έχουν συμβάλει στο έργο αυτό προκειμένου η περιοχή του Μορώνη και η γύρω από αυτόν περιοχή, να αποτελέσει χώρο αναψυχής, περιπάτου, φυσιολατρίας και παρατήρησης. Να αποτελέσει δηλαδή έναν τόπο που θα δίνει αειφορία και σεβασμό στη φύση».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα