Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Μνήμη ηρώων

Εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στους εκτελεσθέντες κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής κατοίκους του Κακοπέτρου, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο μνημείο Εκτελεσθέντων στην πλατεία του μαρτυρικού χωριού, με διοργανωτές τον Δήμο Πλατανιά, το Τοπικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κακοπέτρου.
Ο  δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ότι «με ιδιαίτερη συγκίνηση και αισθήματα περηφάνειας συγκεντρωθήκαμε και φέτος σε τούτον τον ηρωικό και συνάμα μαρτυρικό τόπο για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για υψηλά ιδανικά και ιδέες, όπως της πατρίδας, της ελευθερίας, της αντίστασης στον κατακτητή. Ιστορικό τούτο το μικρό ορεινό χωριό του Δήμου Πλατανιά, καθώς οι κάτοικοί του, ως γνήσιοι εκφραστές της αδούλωτης κρητικής ψυχής, υπήρξαν πάντοτε παρόντες σε κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης, όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους γιατί έπραξαν το αυτονόητο: Αρνήθηκαν να παραδώσουν αμαχητί τον τόπο τους σε όποιον και αν το προσπάθησε».
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κακοπέτρου Γιάννης Σολανάκης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, επισημαίνοντας αρχικά ότι «το χωριό μας δεν έχει λείψει από κανέναν απελευθερωτικό αγώνα».
Ο κ. Σολανάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη μάχη του Γαλατά οι Γερμανοί πληροφορούνται ότι αγγλικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Παλιόχωρα και κατευθύνονται προς τα βόρεια. Επίλεκτες γερμανικές μονάδες με επικεφαλής τον ταγματάρχη Σέττε κατευθύνονται προς την Παλιόχωρα, όμως ολιγομελείς ομάδες φρενάρουν την ορμή τους. Στις 25 Μαΐου 1941 οι γερμανοί στον Κακόπετρο δέχονται και δεύτερο χτύπημα από αντάρτες και όσους Κακοπετριανούς είχαν όπλα.
Οι γερμανοί, μη βρίσκοντας άντρες στο χωριό, ξέσπασαν σε γυναίκες και παιδιά.
Απολογισμός: πέντε γυναίκες νεκρές κι ένα μικρό αγόρι».
Ο κ. Σολανάκης τόνισε ότι «το 1943 στον Κακόπετρο εκτελούνται χωρίς λόγο δύο Κακοπετριανοί από ένα μεθυσμένο γερμανό», ενώ αναφερόμενος «στα τραγικά γεγονότα του 1944», υπογράμμισε ότι «στο παζάρι των Βουκολιών, στις 14 Αυγούστου, συλλαμβάνονται πολλοί πατριώτες ανάμεσά τους και 9 Κακοπετριανοί. Οδηγούνται στην Αγιά όπου για 45 ημέρες περνούν στιγμές τρόμου, φρίκης και αγωνίας. Η εκδικητική μανία των Γερμανών κορυφώνεται μετά το χτύπημα που δέχονται στον Αναβο τον Αύγουστο του 1944, όπου σκοτώθηκαν έξι Γερμανοί και πυρπολήθηκαν επτά αυτοκίνητα.
Στη μάχη αυτή παίρνουν μέρος και πατριώτες από τον Κακόπετρο», ανέφερε ο κ. Σολανάκης.
Και πρόσθεσε: «Έτσι φτάνουμε στην αποφράδα ημέρα της 28ης Αυγούστου 1944.
Ο ψυχρός καιρός αναγκάζει τους Κακοπετριανούς να μείνουν στα σπίτια τους.
Οι Γερμανοί εισβάλλουν στο χωριό και σταματώντας ένα αυτοκίνητο για έλεγχο βρίσκουν ένα σακίδιο με έγγραφα και αγγλικές λίρες, το οποίο ανήκε στον Νικόλαο Ιερωνυμάκη, ο οποίος ήταν πράκτορας της Αγγλικής Κατασκοπείας και τον οποίο εκτέλεσαν με τον πιο βασανιστικό τρόπο.
Ομως η σφαγή είχε απλωθεί σε ολόκληρο το χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι», με 23 συνολικά θύματα.
Σημειώνεται ότι η χθεσινή εκδήλωση περιελάμβανε, ακόμη, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και κέρασμα από τον Δήμο Πλατανιά σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κακοπέτρου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα