Σταθερά υψηλό παρέμεινε και φέτος το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων από τα Χανιά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο ότι περισσότεροι από τους μισούς εισάγονται σε Σχολές της Κρήτης. Σε έναν βαθμό το γεγονός αυτό ερμηνεύεται από την οικονομική συγκυρία, η οποία αναγκάζει όλες τις οικογένειες να κάνουν περικοπές και στον φοιτητικό ´προϋπολογισμό´.
Πέρα, όμως, από τον οικονομικό παράγοντα, φαίνεται ότι γονείς και παιδιά δείχνουν εμπιστοσύνη στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κρήτης. Τόσο το Πολυτεχνείο Κρήτης όσο και το Πανεπιστήμιο, αλλά και το Τ.Ε.Ι. , αποδεικνύουν στην πράξη ότι παράγουν αξιόλογο έργο. Διακρίσεις, πρωτοποριακά προγράμματα, διακεκριμένοι καθηγητές, δείχνουν ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα στην Κρήτη έχει υψηλό επίπεδο.
Επιπλέον, τόσο το Πολυτεχνείο όσο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχουν πλέον νέες και απόλυτα ικανές διοικήσεις, ώστε απεγκλωβισμένα από κακές? συνήθειες των προηγούμενων ετών, να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα των σπουδών και να έρθουν ακόμα πιο κοντά στην τοπική κοινωνία. Χωρίς ´ημετέρους´ και χωρίς αγκυλώσεις, έχοντας ανοιχτή την πόρτα τους σε φοιτητές και φορείς.
Οσο για τους υποψηφίους που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια -όσο κλισέ και αν ακούγεται- ένα πτυχίο δεν εξασφαλίζει ούτε επαγγελματική επιτυχία ούτε οικονομική αποκατάσταση. Είναι λίγοι οι τυχεροί που όταν αποφοιτήσουν θα μπορέσουν να εργαστούν πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν. Το αμφιθέατρο προσφέρει εμπειρίες και συγκινήσεις που είναι όντως μοναδικές. Εξίσου, όμως, σημαντικές είναι και οι εμπειρίες στο Πανεπιστήμιο ´της ζωής´. Που άλλωστε είναι το μόνο που είναι… δημόσιο και δωρεάν για όλους.