´Αν θέλαμε να προσδιορίσουμε τη σημερινή κατάσταση στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς υπερβολή θα λέγαμε ότι ζούμε τον αργό θάνατο της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης: «Τον θάνατο του εμποράκου». Σε αυτή τη διαπίστωση οδηγούν ορισμένα τοπικά απογραφικά στοιχεία του 2ου τριμήνου που συγκεντρώσαμε ως Ομοσπονδία´.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων, Αντώνης Παπαδεράκης, στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χθες το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ομοσπονδία, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και με άλλους τοπικούς φορείς, έχει ως στόχο τη δημιουργία τοπικού παρατηρητηρίου για τις οικονομικές εξελίξεις με σκοπό την απογραφή των στοιχείων της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη είναι αποτέλεσμα εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ.
Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ομοσπονδία Ν. Χανίων, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης, προκύπτει ότι ´ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στον Ν. Χανίων έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2010. Η όποια ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας οφείλεται κύρια στην ανάπτυξη του επαγγελματικού τομέα, δηλαδή σε επιχειρήσεις χαμηλής επένδυσης, όπως εστίασης ή καφέ. Η βιοτεχνική δραστηριότητα έχει περάσει σε φάση καταστροφικής πορείας. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 75% σε σχέση με το 2009 και κατά 40% σε σχέση με το 2010 με καταστροφικές επιπτώσεις σε δεκάδες επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτή. Σε ένα δίμηνο (Φεβρουάριος – Απρίλιος) αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των επαγγελματιών που δεν ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις´.
Η ΓΣΕΒΕΕ
´Οσον αφορά την έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, τα συμπεράσματα κάνουν λόγο για μια κρίση που συνεχώς βαθαίνει, αν και υπάρχει επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης ορισμένων αρνητικών δεικτών´, υπογράμμισε ο κ. Παπαδεράκης. Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχουν ´προβλέψεις για 183.000 «λουκέτα» το επόμενο δωδεκάμηνο, εκ των οποίων 100.000 έως το τέλος του 2011 και κίνδυνος για απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) στο επόμενο δωδεκάμηνο. Συνολικά 373.000 επιχειρήσεις θέτουν ερωτηματικά για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ή όχι το επόμενο διάστημα. Σε κάθε πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.
Μία στις τρεις επιχειρήσεις θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας, ενώ ακόμη ένα 25% δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. Ηδη χάθηκαν 88.000 θέσεις μισθωτής εργασίας το 1ο εξάμηνο του 2011. Το 29,8% όσων απασχολούν προσωπικό θεωρούν πως, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις, ενώ μόλις το 3,4% θεωρεί πιθανό να προσλάβει έναν τουλάχιστον εργαζόμενο´.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ι.Μ.Ε. ΓΣΕΒΕΕ, η απώλεια θέσεων μισθωτής εργασίας αναμένεται να ξεπεράσει τις 134.000 για το 2ο εξάμηνο του 2011, αποτυπώνοντας μία τάση συνεχιζόμενης αύξησης της ανεργίας, με το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού να εξακολουθεί να εμφανίζεται εντονότερο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην έρευνα του Ιανουαρίου του 2011 η αντίστοιχη εκτίμηση για απώλεια θέσεων εργασίας στη διάρκεια του 1ου εξαμήνου του 2011 ήταν 110.000. Το 57% των επιχειρηματιών που έχουν στα χέρια τους ακάλυπτες επιταγές δήλωσαν ότι δεν τις έχουν σφραγίσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι ακάλυπτες επιταγές που δεν έχουν σφραγιστεί, πλησιάζουν σε αριθμό τις ήδη σφραγισμένες. Η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων πιστεύει ότι η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου θα επιταχύνει ξανά τον ρυθμό ύφεσης και θα βαθύνει την κρίση. Ο βαθμός αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας είναι αντιστρόφως ανάλογος του μεγέθους των επιχειρήσεων καθώς οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι αυτές που φαίνεται ότι βιώνουν εντονότερα τις συνέπειες της κρίσης.
ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
´Οι παραπάνω γενικές διαπιστώσεις´, τόνισε ο κ. Παπαδεράκης, ´καθιστούν επιτακτική τη ριζική αναπροσαρμογή της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής με άξονες: Τον προσδιορισμό ειδικών τομέων ανάπτυξης με στοχευμένες πολιτικές της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, όπως στον τουρισμό, στις πράσινες τεχνολογίες, στην τυποποίηση προϊόντων διατροφής. Τη διασφάλιση χρηματοδοτικής στήριξης σε επενδυτικά σχέδια στους παραπάνω τομείς μέσα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, την τραπεζική στήριξη και την ενίσχυση της απασχόλησης. Την απελευθέρωση των επιχειρήσεων από τον βραχνά των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω ειδικού προγράμματος δανειοδότησης για την εξόφλησή τους. Την ειδική στήριξη σχεδίων που προωθούν τις επιχειρηματικές συνέργιες κάθε μορφής´.
´ΟΧΙ´ Φ.Π.Α. ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον Φ.Π.Α. σε εστίαση και τουρισμό λέγοντας ότι ´θεωρούμε εγκληματική την αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση καθώς και τις ρυθμίσεις για τον Φ.Π.Α. στα τουριστικά πακέτα. Το 23% στις επιχειρήσεις εστίασης είναι αδύνατο να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις. Θα οδηγήσει μοιραία σε αύξηση των τιμών και επακόλουθα μείωση του τζίρου και τελικό κλείσιμο της πλειονότητας των επιχειρήσεων. Οι ρυθμίσεις για τα τουριστικά πακέτα είναι απαράδεκτες γιατί, εκτός του ότι θα δημιουργήσουν ένα χάος στην κοστολόγηση, μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, για την οποία κόπτονται, όταν αφορά τις τιμές των καταλυμάτων και τις αμοιβές των εργαζομένων και το κυριότερο καταδεικνύει την αντίληψη της κυβέρνησης για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού´.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑ
Ο κ. Παπαδεράκης επεσήμανε ακόμα την καθυστέρηση που παρατηρείται σε δημόσια έργα, τα οποία κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν. Ενα από αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης, είναι τα έργα που έχουν εξαγγελθεί να γίνουν στο αεροδρόμιο Χανίων, ενώ, όπως τόνισε, ´η καθυστέρηση των έργων στο αεροδρόμιο Χανίων, πέρα από τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, έχει και σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Ενώ τελειώνει το 2011 και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και το 2012, είμαστε ακόμα στο «θα δούμε», με τα προγραμματισμένα έργα υποδομών του αεροδρομίου να έχουν βαλτώσει´.
Τελειώνοντας, ο κ. Παπαδεράκης αναφέρθηκε και στα σφαγεία που, όπως είπε, ´το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει ως Ομοσπονδία, γιατί έχει να κάνει με έναν χώρο που ανήκει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα σφαγεία έχουν να κάνουν με το σύστημα της διατροφής, της διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων, του συνόλου του πληθυσμού του Ν. Χανίων. Η θέση, λοιπόν, της Ομοσπονδίας μας είναι ότι πρέπει η εταιρεία, η οποία θα διαχειριστεί τα σφαγεία, να έχει την ενεργητική συμμετοχή και στήριξη του Δήμου, τη συμμετοχή με συμφωνημένους όρους κοινής διαχείρησης και των κρεοπωλών καθώς και των κτηνοτρόφων. Σε αυτή τη λογική στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Σωματείου των κρεοπωλών, ενώ στο επόμενο διάστημα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να προχωρήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, προς όφελος της λογικής της συνδιαχείρισης και της πιστής διαχείρισης των τοπικών μας υποθέσεων´.