Το γεγονός της συνένωσης των δύο μεγάλων ιδιωτικών Ελληνικών Τραπεζών που ´γιορτάστηκε´ προχθές με άνοδο του δείκτη του χρηματιστηρίου (και με την εν συνεχεία κάθοδό του) φαίνεται πως είναι μια υπόθεση με πολλά αγκάθια και, ίσως, και με δυσμενείς εξελίξεις για τη συμφωνία καθ´ εαυτή, αλλά και για την τύχη πολλών εργαζομένων και στις δυο αυτές τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι με την πανηγυρική ανακοίνωση της συμφωνίας είχε δηλωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα απολύσεων…
Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Βασικά, όμως, η εσπευσμένη πράξη της συνένωσης των δύο τραπεζών προέκυψε από το μεγάλο χρέος-άνοιγμα που είχε η κάθε μια από αυτές.
Ένα γεγονός το οποίο, υποχρεωτικά θα απαιτούσε η τρόικα την άμεση αντιμετώπιση και λύση του, πληροφορίες από διάφορες πηγές λένε ότι αναζητήθηκαν από Ρωσία, αραβικές χώρες κλπ. Κεφάλαια άμεσης επένδυσης για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος.
Υπήρξε ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ από την πλευρά του Κατάρ, φορείς των οποίων συμμετείχαν, ήδη, στο Μετοχικό Κεφάλαιο των συνενωθέντων τραπεζών…
Τώρα αυτή η συμμετοχή αυξήθηκε -όπως αναφέρεται από διάφορες, ανεξακρίβωτες, πληροφορίες, σύμφωνα με αυτές η συμμετοχή του Κατάρ ανέρχεται στο 22% του συνολικού κεφαλαίου της σύντμησης, με 7% του γκρουπ της Eurobank και 4% της Alpha Bank.
AN EINAI ΑΛΗΘΙΝΟ, ΤΟΤΕ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΞΕΝΟΙ
Αν, βέβαια, τούτο αληθεύει τότε η Ελληνική πιστωτική τραπεζική αγορά ελέγχεται από πλειοψηφία ξένων συμφερόντων, γεγονός ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την Ελληνική οικονομία και την τραπεζική εξάρτησή της από ξένα συμφέροντα.
Παράλληλα, όμως, φαίνεται πως -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφοριών- οι 2 συνενωθείσες τράπεζες πρέπει να καλύψουν (σύμφωνα με την συμφωνία του Κατάρ) μεγάλα ποσά, για τη δική τους συμμετοχή, με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που δεν θεωρείται ότι εύκολα θα επιτευχθεί.
ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πάντως, με αυτές τις εξελίξεις διαμορφώνεται κλίμα, μεγάλων ανακατατάξεων στον Ελληνικό ιδιωτικό Τραπεζικό τομέα, με αντιδράσεις της Εθνικής για εξαγορά -μάλλον- της Ταχυδρομικής Τράπεζας, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της αντιμετωπίζει τις δικές της λύσεις.
Όμως, στην περίπτωση των δύο συνενωθέντων τραπεζών, αν σταθεροποιηθεί το σχήμα, θα προκύψει ανάγκη για μεγάλες συρρικνώσεις υποκαταστημάτων,γενικό πριορισμό εξόδων και άλλων προσαρμογών.