Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Βραχνάς η αύξηση του Φ.Π.Α.

Βραχνά για καταναλωτές, αλλά και επαγγελματίες, αποτελεί η αύξηση του Φ.Π.Α. στα καταστήματα εστίασης κατά 10%. Επαγγελματίες του κλάδου μιλούν στα «Χ.Ν.» καταθέτοντας την αγωνία, αλλά και την αγανάκτησή τους, για ένα μέτρο, που, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, «είναι άδικο και αναποτελεσματικό». Μέχρι στιγμής άλλοι έχουν περάσει όλη την αύξηση στις τιμές τους, κάποιοι άλλοι ένα μέρος, ενώ πολλοί το καθυστερούν προκειμένου να μην χάσουν πελατεία.
«Θέλουμε να κρατήσουμε τις τιμές αλλά…»
«Σέρβιρα σε ένα ζευγάρι στις 31 Αυγούστου το πρωινό και το σέρβιρα και την επομένη και είδαν τη διαφορά που έφτανε στο 1 ευρώ και εξεπλάγησαν. Δεν τους πήγε καλά. Δεν ήταν το 1 ευρώ, αλλά πίστεψαν ότι μπορεί και να τους κοροΐδευα, άντε τώρα να τους εξηγήσεις ότι αυξήθηκε κατά 10% ο φόρος», λέει ο κ. Βασίλης Γναφάκης, ιδιοκτήτης καφέ και μεζεδοπωλείου στην παλιά πόλη.
Οπως μας αναφέρει, από την πρώτη ημέρα προσάρμοσε τις τιμές του στον αυξημένο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. «Εκεί που κοιτάμε να δούμε πως θα κρατήσουμε τις τιμές, πως δεν θα κάνουμε αυξήσεις έρχεται μέσα στη σεζόν αυτό το 10% και μας τα ανατρέπει όλα. Δεν καταλαβαίνουν ότι αυξάνοντας τον φόρο, μειώνεται η κατανάλωση, γιατί ο κόσμος μαζεύεται. Και δεν είναι μόνο οι Ελληνες, αλλά και οι ξένοι», καταλήγει ο καταστηματάρχης.

«Προβληματισμός και ανησυχία»
«Η αύξηση του Φ.Π.Α. είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για μας. Πιθανόν να βάλουμε κάποιες μικροαυξήσεις στις τιμές καθώς δεν μπορεί ένα κατάστημα να απορροφήσει όλα τα έξοδα Φ.Π.Α., Ι.Κ.Α., Τ.Ε.Β.Ε., ρεύμα, υλικά προμηθειών. Τα πάντα έχουν αυξηθεί, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο κ. Μανώλης Σαραβελάκης, ιδιοκτήτης του καφέ «Κεντρικόν» στην περιοχή της Τριμάρτυρης.
Ο ίδιος είναι πολύ προβληματισμένος από τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κάτι ανάλογο βλέπει και για τους καταναλωτές. «Οι πελάτες δεν ξέρουν και αυτοί τι θα κάνουν. Ολα τα μαγαζιά θα ανεβάσουν τις τιμές τους κατά 10, 20, 30 λεπτά· αυτό είναι σίγουρο και θα προκληθεί ανησυχία ανάμεσα στον κόσμο καθώς ξέρουμε καλά στην Ελλάδα πως ό,τι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει».

«Δεν το περάσαμε στον πελάτη»
«Πρέπει να κοιτάξουμε πως ο κόσμος θα συνεχίσει να βγαίνει έξω», αναφέρει ο κ. Γ. Μοδιανάκης, επαγγελματίας στην παλιά πόλη.
«Δεν έχουμε περάσει την αύξηση του Φ.Π.Α. στον καταναλωτή. Είμαστε διστακτικοί, γιατί ο κόσμος περνά μια κατάσταση κρίσης και δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα οφελούσε το κατάστημά μας. Απορροφάμε, λοιπόν, εμείς τον Φ.Π.Α. ελπίζοντας πως  με αυτόν τον τρόπο, έστω με λιγότερο ποσοστό κέρδους, θα καταφέρουμε να κρατήσουμε την επιχείρηση». Αυτό δηλώνει ο κ. Γιώργος Μοδιανάκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Καλντερίμι» στην οδό Θεοτοκοπούλου. Το 10%, αναφέρει ο επαγγελματίας, είναι  δυσβάστακτη αύξηση για τα καταστήματα, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά τονίζει «πρέπει να κοιτάξουμε και τον καταναλωτή. Από τη στιγμή που το φαγητό έξω δεν είναι πρώτης ανάγκης και ο κόσμος το θεωρεί ως έξοδο και ως διασκέδαση, πρέπει να κοιτάξουμε, ώστε να δούμε πως ο κόσμος θα συνεχίζει να βγαίνει έξω. Μέχρι στιγμής το βλέπει θετικά ότι εμείς δεν έχουμε κάνει την αύξηση, ωστόσο, αν αύριο – μεθαύριο τα πράγματα ´σφίξουν´ περισσότερο ίσως και εμείς αναγκαστούμε να αυξήσουμε τις τιμές», επισημαίνει.

«Η αύξηση του Φ.Π.Α. κτυπά τον Ελληνα»
«Δεν μπορούμε να περάσουμε στον πελάτη όλη την αύξηση του Φ.Π.Α. Εμείς ως κατάστημα θα κάνουμε μερικές αυξήσεις μόνο σε κάποια προϊόντα που νομίζουμε ότι είναι χαμηλά. Δεν είναι δυνατόν να μπει αύξηση 10%. Είναι υπερβολή», λέει ο κ. Αχιλλέας Μιχαηλίδης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης ταβέρνας στη Νέα Χώρα.
Με την τουριστική περίοδο να συνεχίζεται οι επαγγελματίες δεν μπορούν παρά να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το μέτρο αυτό. «Ηδη έχουμε επιβαρυνθεί και με άλλες αυξήσεις και αυτήν την περίδο ήταν ό,τι χειρότερο. Και πολύ φοβόμαστε ότι έρχονται και χειρότερα. Οι ξένοι φεύγουν, μένουν οι Ελληνες και εμείς θα έχουμε το πρόβλημα. Οι ξένοι παίρνουν 2 – 3 πραγματάκια, εν αντιθέσει με τον Ελληνα που γεμίζει το τραπέζι του. Ο ξένος δεν έχει πρόβλημα τόσο αν αυξηθεί το φαγητό 10%, γιατί στην πατρίδα του το πληρώνει ακόμα πιο ακριβά», υπογραμμίζει ο επαγγελματίας.
Η αύξηση συζητιέται πάρα πολύ ανάμεσα στους πελάτες των εστιατορίων. «Λειτουργούμε χρόνια ως κατάστημα και μας βλέπουν πελάτες στον δρόμο ακόμα και μας ρωτάνε τι θα γίνει με αυτό το θέμα, που θα φτάσουν οι τιμές. Είναι προβληματισμένος ο κόσμος. Και εδώ στη Νέα Χώρα, που είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές των Χανίων, όλοι οι συνάδελφοι θα κάνουν κάτι ανάλογο με εμάς», λέει ο κ. Μιχαηλίδης.

«Αδικία»
«Το ποσό της αύξησης είναι τρομερά μεγάλο και θα φανεί πολύ στον καταναλωτή. Επειδή δεν το θέλω, γιατί προσπαθώ να κρατώ τις τιμές χαμηλά όσο μπορώ, δεν θα το περάσω όλο στον καταναλωτή. Θα περάσω το μισό, περίπου 5%», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρέας Ριτζάκης, που εδώ και 5 περίπου χρόνια λειτουργεί μεζεδοπωλείο – ουζερί στη Νέα Χώρα.
Η αύξηση αυτή «ήταν πολύ μεγάλο λάθος και συνιστά αδικία», αναφέρει ο καταστηματάρχης, συμπληρώνοντας πως «μας συρρικνώνει το κέρδος και τρομάζει και τον πελάτη που πλέον τα υπολογίζει όλα. Ο κόσμος φοβάται και από πολλούς άκουσα ότι θα μειώσουν τις εξόδους τους το επόμενο διάστημα. Και οι συνάδελφοι όλοι είναι πολλοί προβληματισμένοι και όλοι λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα το απορροφήσουν προκειμένου να μην φτάσουν όλα στον καταναλωτή».

«Εισπρακτικά – αναποτελεσματικά μέτρα»
Για «άδικα, εισπρακτικά και αναποτελεσματικά μέτρα» κάνει λόγο ο κ. Στ. Κοκολάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου  Επιχειρηματιών Τροφίμων και Ποτών Χανίων. Σε ανοιχτή του επιστολή στον Τύπο τονίζει πως τα μέτρα αυτά «δημιουργούν νέα μείωση ρευστότητας στην αγορά, πτώση τζίρου και αύξηση του κόστους λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οδηγεί σε νέο κύκλο κλεισίματος καταστημάτων και επιχειρήσεων και αυξάνει απελπιστικά τους ανέργους στη χώρα μας. Στη σημερινή απελπιστική οικονομική και κοινωνική κατάσταση επιβάλλεται σε όλους μας, πολιτεία – επιχειρήσεις – εργαζομένους, να δημιουργήσουμε εδώ και τώρα τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.
Απαιτείται και επιβάλλεται:
– Χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα ενισχύοντας τη ρευστότητα στην αγορά και αξιοποιώντας επίσης στα μέγιστα το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).
– Επανίδρυση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα – καταπολέμηση της γραφειοκρατίας – αξιοποίηση διαδικτύου και μηδενική ανοχή στην αναποτελεσματικότητα και στη διαφθορά.
– Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και απορρόφηση πόρων μέσω αναπτυξιακών νόμων. Αυξημένα κίνητρα συγχωνεύσεων και συνενώσεων επιχειρήσεων, που θα δημιουργήσουν ισχυρά οικονομικά και ανταγωνιστικά μεγέθη στην αγορά.
– Ενίσχυση της απασχόλησης και αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών -εργαζόμενων μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα διατήρησης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
– Σύνδεση άμεσα των προγραμμάτων σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις (έρευνα – εκσυγχρονισμός – συμμέτοχη – ανάπτυξη). Συμμετοχή των προγραμμάτων stage σε στελέχωση επιχειρήσεων και δημιουργία επιμορφωτικών προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης των εργαζομένων .
–  Μείωση στην επιβάρυνση λειτουργίας των επιχειρήσεων από ανελαστικές δαπάνες και έξοδα λόγω υψηλών άμεσων και εμμέσων φόρων που επιβάλλονται από τη πολιτεία και τους δήμους (ΔΕΗ – καύσιμα – τέλη ακινήτων – κεφαλικός φόρος – έκτακτες εισφορές -περαίωση – ΕΤΑΚ κ.λπ.).
– Καταπολέμηση άμεσα της φοροδιαφυγής και του παραεμπορίου δημιουργώντας κανόνες ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
– Σύνδεση μέσα από προγράμματα του πρωτογενούς τομέα με την επιχειρηματική δράση μέσα από μεταποίηση και τυποποίηση προϊόντων δημιουργώντας ένα brand name ανά Περιφέρεια, που θα επιφέρει άμεσα μείωση των εισαγωγών, αύξηση των εξαγωγών και δημιουργία υπεραξίας.
Η πατρίδα μας διαθέτει   και σοβαρούς επιχειρηματίες που μαζί με τους εργαζόμενους, την πολιτεία και τους φορείς, μέσα σε ένα πλαίσιο οικονομικό – κοινωνικό, πολιτικό, όπου θα έχει κανόνες, προγραμματισμό, διαφάνεια και στόχους, μπορεί να πετύχει τα μέγιστα».

Ενδεικτικές τιμές
Ενδεικτικές τιμές προϊόντων σε καφέ και εστιατόρια στα Χανιά μετά την αύξηση του Φ.Π.Α.:
Καφές από 2,50 σε 2,70 ευρώ.
Χυμός πορτοκάλι από 3 σε 3,30 ευρώ.
Σάντουιτς από 3 σε 3,30 ευρώ.
Χοιρινό κρασάτο από 5,50 σε 6 ευρώ.
Καλαμάρια από 8 σε 8,50 ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα