Επιμέλεια:
Μιχάλης Χατζηδάκης*
lastjudgment1540@hotmail.com
Michelangelo Buonarroti,
´H Κυμαία η Περσική και η Λιβυκή Σίβυλλα´
Σκηνές από τη διακόσμηση της οροφής της Capella Sisitina, 1508-1512, Ρώμη
H Κυμαία σίβυλλα έχει τα χαρακτηριστικά γερασμένης γυναίκας σε μια κατασκευή γεμάτη μύες. Κοιτάζει με δυσπιστία το διφορούμενο μαντικό κείμενο και όλο της το σώμα ενστικτωδώς απομακρύνεται απ’ αυτό με αποστροφή.
Η Περσική σίβυλλα είναι μια γερασμένη, καμπουριασμένη γυναίκα με παραμορφωμένα χέρια και πόδια. Προσπαθεί μάταια να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο απ’ το προφητικό βιβλίο που κρατά κοντά στα μυωπικά της μάτια.
Ο μανδύας της καλύπτει το ζαρωμένο της σώμα.
Τέλος η Λιβυκή σίβυλλα αναπαρίσταται ως νέα γυναίκα όπως κι η Δελφική, αλλά σε αντίθεση με αυτή δεν είναι ψυχικά εκστασιασμένη. Ο σκοπός της λοξής της τοποθέτησης δεν είναι τελείως ξεκάθαρος. Ερμηνεύεται ως απαιτούμενη κίνηση για να σηκώσει το βιβλίο από το πεζούλι και να αρχίσει την προφητεία της αλλά κατά την άποψη του Βαζάρι έχει τελειώσει το έργο της, κλείνει το βιβλίο και είναι έτοιμη να σηκωθεί, μια πιο πειστική ερμηνεία. Εχοντας εκπληρώσει το καθήκον της σηκώνεται με μια έκφραση παραίτησης. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μιχαήλ-Aγγελος για τις σπουδές των σωμάτων των σιβύλλων χρησιμοποίησε ανδρικά μοντέλα, γεγονός που αναδεικνύει την τάση του Μιχαήλ-Αγγέλου προς μια ανώτερη ιδεατή ομορφιά που συνδυάζει ταυτόχρονα την ομορφιά και των δύο φύλων.
Ιστορικός Τέχνης – Αρχαιολόγος Humboldt Universität zu Berlin