Τιμή σε έναν ήρωα των αγώνων για την πατρίδα και την ελευθερία απέδωσε χθες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμίδας «Η Αναγέννηση», σε συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου. Πρόκειται για τον οπλαρχηγό και μετέπειτα δήμαρχο Καστελλίου, Γεώργιο Φωτάκη, στη γενέτειρα γη του οποίου, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ποταμίδας, φιλοτεχνήθηκε η προτομή του, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν χθες το βράδυ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ παρέστησαν η βουλευτής Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο δήμαρχος Κισάμου Γεώργιος Μυλωνάκης, δημοτικοί και περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων.
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, που μαζί με τον δήμαρχο Κισάμου και τον συνταξιούχο χημικό, Θεόδωρο Φωτάκη έκαναν τ? αποκαλυπτήρια της προτομής, την οποία φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης.
«Εκατόν εξήντα δύο χρόνια πέρασαν από τη γέννηση του ήρωα οπλαρχηγού και μετέπειτα πρώτου δημάρχου Καστελλίου, Γεωργίου Φωτάκη, για να διδαχθούν οι νεότερες γενιές του χωριού και της περιοχής τη σημαντική συμβολή του στην πατρίδα, τη γενέτειρα γη και την επαρχία του», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κισάμου κ. Μυλωνάκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια ενέργεια του οπλαρχηγού που αφορούσε το εθνικό μας σύμβολο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κατά τον εορτασμό της εκατονταετίας του 1929, ο Φωτάκης ως ο γηραιότερος επιζών οπλαρχηγός έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Καστέλλι έχοντας μαζί του, ιερό κειμήλιο την επαναστατική σημαία. Τη σημαία αυτή παρεχώρησε στο υπό συγκρότηση Μουσείο στο Καστέλλι. Κατά την εισβολή όμως και τη μετέπειτα κατοχή των γερμανών εξαφανίσθηκε?».
Κεντρικός ομιλητής εκ μέρους της οικογένειας ήταν ο συνταξιούχος χημικός Θεόδωρος Φωτάκης, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Γεννήθηκε εδώ στην Ποταμίδα Κισάμου το 1849. Εύστροφος και δραστήριος διακρίνονταν για την τιμιότητα και την ανδρεία του. Ελαβε μέρος στην επανάσταση του 1878. Αγωνίσθηκε ηρωικά στις μάχες που έγιναν στον Πλατανιά, στο Μόδι και αλλού. Για τον λόγο αυτό του απονεμήθηκε αρχικά από τον οπλαρχηγό Παναγ. Κοκκινάκη ο βαθμός του πεντακοσίαρχου και τρεις μήνες μετά από τον Αρχηγό του Ειδικού Τμήματος της επαρχίας Κισάμου Νικόλαο Μαρκαντωνάκη ο βαθμός του χιλίαρχου. Στην επανάσταση του 1896 – 97 έπαιξε σημαντικό ρόλο μετέχοντας ως αρχηγός μιας μεγάλης περιοχής του Δήμου Καστελλίου που περιελάμβανε τα χωριά, Ποταμίδα, Καλουδιανά, Καλλεργιανά, Κορφαλώνας, Κάτω Παλαιόκαστρο, Μαρεδιανά, Χαρχαλιανά και Σκουλουδιανά. Ελεγχε απόλυτα την περιοχή Ποταμίδας. Συμμετείχε στην κατάληψη δύο Τούρκικων Πύργων και στην πολιορκία του Καστελλίου. Ο Αρχηγός του Στρατού Κατοχής Κρήτης, Τιμολέων, Βάσσος, είχε τακτική επαφή μαζί του δίνοντάς του οδηγίες, πληροφορίες, αλλά και πολεμοφόδια», τόνισε, μεταξύ άλλων, ιστορικών στοιχείων ο κ. Θεόδωρος Φωτάκης.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.