Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταξίδι στον πολιτισμό της Μικρασίας

Με χορούς και τραγούδια από την ανεξάντλητη πολιτιστική παράδοση της Μικρασίας τιμήθηκαν χθες οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από 89 χρόνια. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν  ο Δήμος Χανίων, το Κοινοτικό Συμβούλιο Βαμβακόπουλου, η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Αγιος Πολύκαρπος», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακόπουλου «Ο Πλάτανος», συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Χορωδία της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων – Σούδας «Ο Αγιος Πολύκαρπος» με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος «Υάκινθος» του κ. Β. Βαϊγκούση, η Ενωση Περαμίων Κυζικηνών Νέας Περάμου Αττικής και η Πανελλήνια Ενωση Εφεσίων από τη Νίκαια του Πειραιά.
«Η Ομοσπονδία συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο τη διατήρηση της μνήμης από τις αλησμόνητες πατρίδες. Είναι μεγάλη τιμή για την Ομοσπονδία και τα Προσφυγικά Σωματεία το να υπάρχουν δραστήρια σωματεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, εκεί που κατοικούν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και δίνουν το δυναμικό ´παρών´, προσπαθώντας να αποτελέσουν ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες, αλλά και τον πολιτισμό μας», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων, Θανάσης Λαγοδήμος και πρόσθεσε: «Ενας πολιτισμός που ήρθε από εκεί και ήταν 3.000 και πλέον ετών και ο οποίος σταμάτησε πρόωρα και βίαια και χωρίς τη θέληση των ανθρώπων που ήρθαν εδώ. Είναι πολύ σημαντικό σήμερα που η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν ομογενοποιηθεί να διατηρηθούν τα επιμέρους στοιχεία του πολιτισμού μας διότι έθνος που δεν τιμά τη μνήμη και τις ρίζες του δεν έχει μέλλον».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων, Στέλλα Χαριτάκη, ανέφερε ότι «όπως κάθε χρόνο πραγματοποιούμε και φέτος το παραδοσιακό αντάμωμα των Μικρασιατών, αντάμωμα που μπορεί να κάνει κάθε παρέα και Σύλλογος μικρασιατικός και δίνεται έτσι η δυνατότητα να ψηλαφήσουμε και να προβάλλουμε την ταυτότητά μας, να σμίξουμε και να ταξιδέψουμε νοερά στα μονοπάτια της Μικρασίας».
Ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, υπογράμμισε ότι «είμαστε συντονισμένοι με την πραγματικότητα των Μικρασιατών, οι οποίοι κάθε χρόνο σαν σήμερα κάνουν τη μεγάλη εκδήλωσή τους στα Χανιά» και συμπλήρωσε ότι «είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τα παλιά, να δούμε τα μικρασιατικά δρώμενα από τους ανθρώπους που έχουν οργανωθεί και έχουν μια έντονη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα και να τους δηλώσουμε ότι η Δημοτική Αρχή συμπαρίσταται στους δύσκολους καιρούς που ζούμε στις όποιες προσπάθειές τους για τη διατήρηση των ηθών, των εθίμων και των παραδόσεών τους». 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα