Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Μνήμη ηρώων

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους επτά εκτελεσθέντες πατριώτες κατοίκους των Τσουρουνιανών από τους Γερμανούς κατακτητές την 29η Αυγούστου 1944 διοργάνωσε χθες το πρωί ο Δήμος Κισάμου στην πλατεία του χωριού.
Πρόκειται για τους Γεώργιο Π. Τσουρουνάκη (44 ετών), Εμμανουήλ Τσουρουνάκη (30 ετών), Νικόλαο Τσουρουνάκη (22 ετών), Γεώργιο Κ. Τσουρουνάκη (20 ετών), Κωνσταντίνο Μπιριτάκη (20 ετών), Νικόλαο Περράκη (78 ετών) και Οδυσσέα Μοτάκη (78 ετών).
Στα Τσουρουνιανά «συντελέσθηκε άλλο ένα έγκλημα, από τα πολλά που έλαβαν χώρα την περίοδο της γερμανικής κατοχής σε πολλά χωριά της Κρήτης. Επτά άνδρες του χωριού εκτελέστηκαν, λεηλατήθηκαν οι περιουσίες και κάηκαν τα σπίτια του χωριού από τους Ναζί», σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης.
Παράλληλα, τόνισε ότι «η προσέλευσή μας στη σημερινή» (χθεσινή) «τελετή αποτελεί υποχρέωση τιμής για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης, για τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, για τα δεινά του λαού μας και για τις αδικίες που υπέστησαν τα Τσουρουνιανά από την εκδικητική μανία των κατακτητών».
Για τα γεγονότα της εποχής μίλησε ο μαθητής της Γ´ τάξης Γυμνασίου Πολυχρόνης Τσουρουνάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι «ίσως το νεαρό της ηλικίας μου να παραξενεύει κάποιους. Oταν όμως οι συνέπειες του πρόωρου, άδικου, αλλά και ηρωικού χαμού αυτών των ανθρώπων επηρεάζουν ακόμη και τη δική μου γενιά, πιστεύω ότι είναι υποχρέωση όλων μας, μικρών και μεγάλων, να θυμόμαστε, να μαθαίνουμε και να τιμάμε την ιστορία αυτού του τόπου.
Ο Πολυχρόνης Τσουρουνάκης σημείωσε ότι «για άλλη μια χρονιά μαζευτήκαμε εδώ για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε αυτούς που χωρίς δεύτερη σκέψη θυσίασαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας».
Και πρόσθεσε: «Τη νύχτα της 28ης προς 29ης Αυγούστου 1944 οι άντρες του χωριού δεν έμειναν στα σπίτια τους, αλλά στα γύρω βουνά, στα Σταυράκια και στη Μηλιά. Το ξημέρωμα της μοιραίας εκείνης ημέρας βρήκε αρκετούς από αυτούς να επιστρέφουν στο χωριό για να ασχοληθούν με τις καθημερινές τους δουλειές. Αλλά και όσοι είχαν μείνει στο χωριό, γέροντες, γυναίκες και παιδιά, ανοίγοντας το πρωί τις πόρτες τους αντίκρισαν στις γύρω κορυφές παντού Γερμανούς στρατιώτες να πυροβολούν αδιακρίτως όποια ανθρώπινη φιγούρα φορούσε μακριά παντελόνια και σιγά – σιγά να πλησιάζουν προς τα σπίτια του χωριού».
Ο Πολυχρόνης Τσουρουνάκης τόνισε ότι «το βράδυ οι Γερμανοί έφυγαν, αφού λεηλάτησαν τα σπίτια και πήραν ό,τι θεωρούσαν χρήσιμο γι´ αυτούς, ενώ κατέστρεψαν ό,τι θεωρούσαν χρήσιμο για τους ντόπιους, αφήνοντας πίσω τους ανείπωτη δυστυχία, καθώς στο μικρό χωριό μας εκείνο το βράδυ είχαν όλοι να πενθήσουν κάποιο νεκρό. Πατέρα, γιο, αδελφό, ανιψιό, θείο, ξάδελφο ή παππού».
Καταλήγοντας, ο Πολυχρόνης Τσουρουνάκης υπογράμμισε ότι «συλλογιζόμενοι εμείς σήμερα τη δυστυχία που πέρασαν όσοι γλύτωσαν τη γερμανική κτηνωδία μετά την 29η Αυγούστου καταλαβαίνουμε το μέγεθος και το μεγαλείο της θυσίας αυτών που έφυγαν. Αυτό είναι που μας κάνει να μην ξεχνάμε, γιατί νιώθουμε ότι όταν εμείς ξεχάσουμε τότε αυτοί θα πεθάνουν. Αλλά και γιατί οι απόγονοί τους αλλά και όσοι γλύτωσαν από τα γερμανικά πυρά μάς έμαθαν να θυμόμαστε, μας έμαθαν να τιμάμε τις θυσίες, μας έμαθαν να τιμάμε τους ήρωες».
Η εκδήλωση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και παραδοσιακό κέρασμα.

ΚΑΙ ΣΤ’ ΑΣΚΥΦΟΥ
Τα γεγονότα του 1774 και την καταστροφή του πύργου του Αλιδάκη από τους επαναστάτες Κρητικούς τίμησαν χθες στ’ Ασκύφου Σφακίων. Εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που έχει στηθεί στις Καρές Ασκύφου και στη συνέχεια χαιρέτησε ο δήμαρχος, κ. Παύλος Πολάκης. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, κ. Κωστής Παπαγεωργίου, ενώ ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας και κατάθεση στεφάνων. Ριζίτικο απέδωσε η ομάδα ριζίτικου Ασκύφου και χόρεψε ο παραδοσιακός όμιλος «Τα Σφακιά». Αναλυτικότερο ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα