Ουσιαστικά την περασμένη εβδομάδα οι τρεις χανιώτικες ομάδες σε Γ´ και Δ´ Εθνική ολοκλήρωσαν τον μεταγραφικό τους σχεδιασμό με τις τελευταίες συμφωνίες και ολοκλήρωσαν τα ρόστερ τους. Σήμερα στις “διαδρομές” παρουσιάζουμε τους παίκτες που ήρθαν -και έφυγαν- οι οποίοι είναι αρκετοί και για τους τρεις εκπροσώπους μας στις εθνικές κατηγορίες. Και μπορεί οι αρχαίοι έλληνες να έλεγαν ´Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ? εν τω ευ το πολύ´ αλλά σίγουρα το να έχει ένας προπονητής πλειάδα επιλογών τού δίνει το δικαίωμα να πειραματιστεί με μεγαλύτερη επιτυχία σε κάθε θέση και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη επιτυχία τυχόν απώλειες από τιμωρίες και τραυματισμούς.
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
Με περισσότερο χανιώτικο αίμα στη νέα εποχή μετά Κατσικοκέρη
Βλέποντας το φετινό ρόστερ του Πλατανιά και ειδικά τις μεταγραφές παρατηρούμε ότι έγινε μία αξιόλογη προσπάθεια να εμπλουτιστεί με περισσότερο χανιώτικο αίμα. Κάτι που μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηρισθεί. Μάλιστα από τους 7 ποδοσφιαριστές που ήρθαν από τοπικά σωματεία οι 6 έχουν εμπειρίες τουλάχιστον από περιφερειακό -κάποιοι και από Γ? Εθνική- μπορούν δηλαδή να υπολογίζονται άμεσα στην 18άδα. Από την άλλη έφυγαν ποδοσφαιριστές σε νευραλγικές θέσεις που έκαναν τη διαφορά τα περασμένα χρόνια.
Πρώτα-πρώτα το μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η επιθετική λειτουργία της ομάδας στη νέα εποχή χωρίς τον Κατσικοκέρη πλέον στη σύνθεση της. Ο υψηλόσωμος επιθετικός έβαλε φαρδιά πλατιά την σφραγίδα του όχι μόνο πέρυσι ως πρώτος σκόρερ του ομίλου (15 γκολ) αλλά και στην πρώτη παρουσία του Πλατανιά στην Γ? Εθνική αφού πολλά από τα 14 γκολ που είχε σημειώσει τότε ο Πάγκαλος ήρθαν χάρη στους διαδρόμους που άνοιγε και το… ξύλο που έτρωγε ο Κατσικοκέρης. Ηρθαν πάντως δύο αξιόλογοι κρητικοί παίκτες με αίσθηση του γκολ, ο έμπειρος Μαραγκουδάκης και ο ταλαντούχος Δρακάκης που μπορούν να βοηθήσουν μαζί με τους παλιούς.
Ενα άλλο κενό δημιουργήθηκε από τη φυγή του Λιούρδη. Τα τρία προηγούμενα χρόνια, αρχικά ο Καλαϊτζίδης και στη συνέχεια ο Λιούρδης είχαν σχεδόν το απόλυτο των συμμετοχών κάτω από τα δοκάρια έτσι οι “ερυθρόλευκοι” ξεκινούσαν έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο για την φανέλα με το Νο 1. Τώρα κυρίως ο Λαζαρίδης καλείται να διατηρήσει την παράδοση που ήθελε την χανιώτικη ομάδα να παρουσιάζει μία πολύ συμπαγή αμυντική λειτουργία χάρη σε μεγάλο βαθμό και την σιγουριά που ενέπνεε ο πορτιέρο της.
Τέλος στα χαφ, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε προς στιγμήν με την μετακίνηση Πότσι και Μιρτσέτα στον Διαγόρα και την αποχώρηση του Προβατίδη ξεπεράστηκε καθώς οι δύο πρώτοι βλέποντας την τραγική οικονομική κατάσταση των Ροδιτών δεν έκαναν τελικά το βήμα αυτό -όπως και ο Τζανής. Αποτελούν πάντως δυο πολύτιμα γρανάζια με τον πρώτο να βοηθάει ιδιαίτερα στον ανασταλτικό και τον δεύτερο στον επιθετικό τομέα έτσι αν φύγουν στο άμεσο μέλλον η ομάδα θα πρέπει να βρει ισάξιους αντικαταστάτες.
Μία άλλη αποχώρηση του προπονητή Τίμου Καβακά λόγω της πρόσκλησης της
ΑΕΛ, κάλυψε ο Ανδρέας Παντζιαράς που συγκεντρώνει πολλά κοινά στοιχεία με τον προκάτοχο του. Χρειάζεται φυσικά και τύχη αφού πρέπει να βοηθήσουν και τα αποτελέσματα κάτι που δεν έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Θυμίζουμε ότι πέρυσι την 5η αγωνιστική ο Καβακάς διαδέχθηκε τον Τσίρκοβιτς, ο οποίος ένα χρόνο πριν και αυτός αρκετά νωρίς (7η αγωνιστική) είχε διαδεχτεί στον πάγκο του Πλατανιά τον Βασιλείου.
ΗΡΘΑΝ:
Παίκτης Θέση Ετος Γεν. Προηγ. ομάδα
Γκολέμης Κώστας Τ 1984 Αχαρναϊκός
Γκονζάλες Γκ. Χέρμαν Μ 1988 Πλατένσε ΑΡΓ.
Δρακάκης Γιάννης Ε 1991 ΑΟ Χανιά
Δράμι Αρμπι Ε 1988 Απολόνια ΑΛΒ.
Κοκκαλάς Αντώνης Τ 1992 Αρης Σούδας
Κονονένκο Ευγένιος ΜΑ 1992 Ακρίτας
Λαζαρίδης Γιώργος Τ 1983 Πόντιοι Κατερίνης
Μανουσάκης Αντώνης Μ 1990 Οδυσσ. Νυδρίου
Μαραγκουδάκης Μάρκος Ε 1982 Ρόδος
Μπασιαδάκης Δήμος Μ 1993 Πανακρωτηριακός
Μπινιχάκης Στέλιος Α 1991 ΠΑΟ Κρουσώνα
Τσικνίδης Κων/νος Α 1989 Νίκη Βόλου
Παπαζούδης Σωτήρης ΜΑ 1987 Θρασύβουλος
Παπαχρήστος Αναστάσιος Μ 1993 Ναύπακτος
Περδικάκης Γιάννης ΜΕ 1992 Μινώταυρος
Πουλάκης Βαγγέλης Μ 1991 ΠΑΟ Κρουσώνα
Ραπτάκης Δημήτρης Α 1988 ΑΟ Χανιά
Τσεσμελής Νίκος ΜΕ 1978 ΑΟ Χανιά
ΕΦΥΓΑΝ:
Κατσικοκέρης (Εργοτέλης), Λιούρδης (Βραχνέικα), Μουνάφο (Πανθρακικός), Μπαξεβάνης (Ασή Γωνιά), Παπαδημητρίου (Διαγόρας), Κομπογεννητάκης (ΠΑΟ Κρουσώνα), Πιτσόκος (Δόξα Δρ.), Προβατίδης (Αετός Σκύδρας), Γεωργόπουλος (ΠΑΟΚ Κρουσώνα), Δασκαλάκης (Eρασ. Εργοτέλη), Βλαχάκης (Κισαμικός), Αθανασιάδης (ελεύθερος), Κατρανίτσας (ελεύθερος), Νούτσος (ελεύθερος).
ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ
Πλατανιάς – Ασή Γωνιά 2-1 (Μαραγκουδάκης Μ., Μιρτσέτα)
Πλατανιάς* – Αλμωπός 3-0 (Ραπτάκης, Μιρτσέτα, Βαγιωνάκης)
Πλατανιάς* – Λευκάδια 4-1 (Μαρτσάκης, Μαραγκουδάκης Μ., Μιρτσέτα, Μανουσάκης)
Πλατανιάς* – Αετός Σκύδρας 2-2 (Μαραγκουδάκης Μ., Μιρτσέτα)
Πλατανιάς – Εργοτέλης 0-0
Ρούβας – Πλατανιάς 2-2 (Μαραγκουδάκης Ν.* 2)
Πλατανιάς – Ρούβας 2-0 (Μαρτσάκης, Μαραγκουδάκης Μ.)
Πλατανιάς – Επισκοπή 4-0 (Μαρτσάκης 2, Μιρτσέτα, Δρακάκης)
Πλατανιάς – Κισαμικός 3-0 (Μαρτσάκης, Παπαζούδης, Βαγιωνάκης)
*Με αστερίσκο τα παιχνίδια την περίοδο προετοιμασίας στην Εδεσσα ενώ στους σκόρερ ο αστερίσκος δείχνει ότι ο παίκτης δεν αποκτήθηκε τελικά.
Τσαρτσίδης για Μινώταυρο και ΑΟΧ
Επί του… πιεστηρίου μάθαμε ότι ο Μινώταυρος έκανε επαφές με τον Τσαρτσίδη αλλά η απόσταση που χώριζε τις δύο ομάδες στο οικονομικό ήταν αισθητή. Πάντως αυτό δείχνει ότι ψάχνει ένα ακόμα αμυντικό. Οσο για τον Τσαρτσίδη πληροφορίες ήθελαν να υπάρχει στη σκέψη του ΑΟΧ έχοντας παίξει όμως μονάχα τις 3 πρώτες αγωνιστικές πέρυσι λόγω του πολύ σοβαρού τραυματισμού του.
ΑΟ ΧΑΝΙΑ
Χρειάζεται πίστωση χρόνου αφού άλλαξαν πολλά…
´Ανακαίνιση´ εκ βάθρων φέτος το καλοκαίρι σε όλα τα επίπεδα, διοικητικό, προπονητικό και φυσικά στο ρόστερ με μία εικοσάδα νέων παικτών. Η διοικητική αβεβαιότητα στο πρώτο μισό του καλοκαιριού είχε ως αποτέλεσμα να αργήσει να βρεθεί λύση αλλά ήταν ευχής έργον που η συγκυρία έφερε ολόκληρο το φάσμα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να παρουσιάζει την ανάλογη και χειρότερη αβεβαιότητα. Μπορεί να είναι δείγμα τριτοκοσμικής χώρας το να έφθασε Σεπτέμβριος και να μην ξέρουμε σε ποια κατηγορία θα παίζουν καμιά 20αριά ομάδες όμως για τον ΑΟΧ αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υστερεί αλλά να βρίσκεται ξανά σε καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες στην Γ? Εθνική.
Σήμερα δεν θα αναφερθούμε στις δοικητικές αλλαγές παρά μόνο στις μεταγραφές, όμως επειδή αυτά τα δύο πάνε “πακέτο” πρέπει όλοι, φίλαθλοι και κυρίως παράγοντες να καταλάβουν ότι υπό αυτές τις τεράστιες αλλαγές η ομάδα χρειάζεται πίστωση χρόνου. Για να αποφύγουμε φαινόμενα όπως πέρυσι να αλλάζει μέχρι την 12η αγωνιστική δύο φορές προπονητή, το εύκολο θύμα που ειδικά στον πάγκο του ΑΟΧ παραδοσιακά είναι από τα πλέον ευάλωτα.
Ο Γιάννης Πετράκης έχει δώσει εξετάσεις στο παρελθόν, γνωρίζει την κατηγορία αλλά έχει να κάνει με πάρα πολλά νέα πρόσωπα και καλείται να χτίσει μία ομάδα από την αρχή. Μάλιστα όπως θα δείτε η πλειοψηφία των παικτών είναι μικρής ηλικίας χωρίς εμπειρίες από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ενώ κάποιοι ήρθαν από το εξωτερικό και χρειάζονται μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής. Οπως δύο από τα τελευταία αποκτήματα ο Ολλανδός Βάντερ Χουφτ και ο Πορτογάλος Φάμπιο. Ειδικά ο δεύτερος ήρθε με περγαμηνές σκόρερ που καλείται να τις αποδείξει σε μία κατηγορία αντίστοιχη με αυτή που αγωνιζόταν στην χώρα του.
Ακόμα μειώθηκαν οι χανιώτες παίκτες που τα προηγούμενα 2-3 χρόνια είχαν σημαντικές παρουσίες σε Γ? και Δ? Εθνική. Και στη θέση τους ήρθαν παιδιά που πολλά δεν έχουν παίξει παρά μόνο στο τοπικό. Ενας ακόμα λόγος που πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι…
Υπάρχουν και κάποιοι με περισσότερες εμπειρίες και μεστοί ποδοσφαιρικά όπως ο Κορδονούρης οι οποίοι μαζί με όσους απόμειναν από τον περυσινό βασικό κορμό καλούνται να φτιάξουν ένα ισχυρό σύνολο που θα μπορεί να πραγματοποιήσει μία άνετη πορεία μακριά από το άγχος του υποβιβασμού. Κάτι όχι και τόσο εύκολο διότι μάλλον μεγάλος αριθμός ομάδων θα οδηγηθεί στη Δ? Εθνική και πιθανόν το όριο σωτηρίας να ανέβει αρκετά. Από την άλλη όπως προαναφέραμε ο ΑΟΧ διαθέτει αρκετά στοιχεία που του δίνουν δυναμική όσο σε λίγα σωματεία της κατηγορίας. Γι? αυτό ας σταθούμε όλοι με ψυχραιμία δίπλα σε παίκτες και προπονητές και ας δώσουμε την πίστωση χρόνου που χρειάζεται.
Και όχι μετά από κάθε άσχημο αποτέλεσμα να τρίζει ολόκληρο το οικοδόμημα…
*Nα διευκρινίσουμε ότι η μεταγραφή του Ζαντριά δεν είχε ολοκληρωθεί.
ΗΡΘΑΝ:
Παίκτης Θέση Ετος Γεν. Προηγ. ομάδα
Ανωγειανάκης Μύρωνας ΜΑ 1991 Ρόδος
Αργυρίου Μάριος Ε 1989 Εθν. Αστέρας
Βάντερ Χουφτ Ρόι ΜΕ 1990 Ούντο ΟΛΛΑΝΔ.
Βαρουξάκης Γιάννης ΜΑ 1991 Καλαμαριά
Βεστάκης Λευτέρης 1986 Αγροτης Λιανοκλαδίου
Ευστρατίου Διονύσης Τ 1991 Ερασ. Καβάλας
Ζαντριάς Βασίλης* 1993 Ηφαιστος Περιστερίου
Καλπάκης Γιάννης Ε 1992 Ακρίτας
Καμπλιώνης Αντώνης Α 1991 Φρέιερ Ρεγκε. ΓΕΡΜ.
Κατάκης Μιχάλης Μ 1994 Κρ. Αστέρα
Κορδονούρης Παναγιώτης Α 1975 Λεβαδειακός
Μαρκαντωνάκης Μιχάλης Τ 1993 ΔΑΑΟΧ
Μπακάκης Μιχάλης Μ 1991 Παναιτωλικός
Πάντος Κώστας Τ 1993 Ερασ. Ολυμπιακού
Παπαδάκης Μανόλης Ε 1994 ΔΑΑΟΧ
Στυλιανάκης Γιώργος ΜΑ 1995 Ιωνία 2000
Τάντσης Πέτρος Α 1991 Καστοριά
Τζανάκης Μανόλης Α 1991 Μάλια
Τσιμπανάκος Ευριπίδης ΜΑ 1984 Βύζας
Φάμπιο Ρ. Μορέϊρα Ταβαρες Ε 1988 Εστρέλα Βεντ. Νοβ. ΠΟΡΤ.
ΕΦΥΓΑΝ:
Τσεσμελής (Πλατανιάς), Τσάτσος (Ηρακλής Ψαχνών), Παπακαστρίτσιος (Κισαμικός), Γωνιωτάκης (Επισκοπή), Μπουρμπάκης (Κισαμικός), Δρακάκης (Πλατανιάς), Βασαδάκης (Κισαμικός), Συροκάκης (Μινώταυρος), Μποτωνάκης (Επισκοπή), Περράκης (Κισαμικός), Ραπτάκης (Πλατανιάς), Τεπετός (Χερσόνησος), Κουλάκης (Κισαμικός), Ταταράκης (Ασή Γωνιά), Χωραφάκης (ΠΑΟ Κρουσώνα), Ιασωνίδης (Παναργειακός)
ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ
ΑΟ Χανιά* – Νάουσα 3-0 (Κορδονούρης, Τσιτλακίδης, Αργυρίου)
ΑΟ Χανιά* – Αγρ. Αστέρας 1-1 (Πλουσής)
ΑΟ Χανιά* – ΠΑΕΕΚ Κερύνειας 0-2
ΑΟ Χανιά* – Ηρακλής Ψαχνών 0-1
ΑΟ Χανιά – Ατσαλένιος 1-0 (Λαζαρίδης*)
Ρούβας – ΑΟ Χανιά 1-2 (Τσιτλακίδης, αυτογκόλ)
ΑΟ Χανιά – Κισαμικός 4-1 (Βεστάκης, Τάντσης, Ζαντριάς, αυτογκόλ)
*Με αστερίσκο τα παιχνίδια την περίοδο προετοιμασίας στη Νάουσα ενώ στους σκόρερ ο αστερίσκος δείχνει ότι ο παίκτης δεν αποκτήθηκε τελικά.
ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ
Με τη γνωστή συνταγή
και ερωτηματικό την άμυνα
Σήμερα θα ασχοληθούμε μονάχα με τον Μινώταυρο από τις χανιώτικες ομάδες του περιφερειακού αφού στον ΑΟ Ασή Γωνιάς λόγω της ιδιομορφίας του να ανήκει στην ΕΠΣ Ρεθύμνου θα κάνουμε αφιέρωμα σε επόμενο φύλλο των ´διαδρομών´.
Βλέποντας λοιπόν τα 12 νέα πρόσωπα, το συμπέρασμα είναι εύκολο. Η ομάδα των Μουρνιών κινήθηκε με την γνωστή πετυχημένη συνταγή της αξιοποίησης των ταλέντων και γενικότερα των ντόπιων ποδοσφαιριστών με ελάχιστες εξαιρέσεις. Επίσης κράτησε ουσιαστικά σχεδόν ολόκληρο τον βασικό κορμό με ορισμένες αποχωρήσεις. Σημαντικότερη αυτή του Περδικάκη που αναζητάει την τύχη του στα επαγγελματικά πρωταθλήματα πλέον με την φανέλα του Πλατανιά ενώ ορισμένοι ακόμα βασικοί ποδοσφαιριστές λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του περιφερειακού προτίμησαν να συνεχίσουν σε συλλόγους του τοπικού. Στην επίθεση ήρθαν οι νεαροί Ψαράκης, Τσικουδάκης και ο αρκετά έμπειρος Καβρουλάκης, έτσι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις με την παρουσία του υγιή πλέον Βακαλουνάκη, του “βετεράνου” Μιχάκη και του Δημούση που διανύει περίοδο φόρμας. Αντίθετα η άμυνα αποτελεί ερωτηματικό. Λίγες οι προσθήκες, ειδικά στον χώρο των κεντρικών αμυντικών που πιθανόν να χρειαζόταν κάποιο έμπειρο στην κατηγορία ώστε να την θωρακίσει. Σίγουρα ο Συροκάκης έχει τις ικανότητες να προσφέρει αξιοπιστία κάτω από τα δοκάρια αλλά αυτό από μόνο του δεν φθάνει. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και σοβαρότητα διότι και στην τελευταία παρουσία της ομάδας η ευκολία με την οποία έβλεπαν δίχτυα οι αντίπαλοι επιθετικοί της στοίχησαν σε μεγάλο βαθμό την κατηγορία. Θυμίζουμε ότι ειδικά με αντίπαλο τον βασικό αντίπαλο για την σωτηρία Αετό δέχθηκε 5 γκολ, τα 3 στην πρεμιέρα μέσα στις Μουρνιές. Στον αγώνα κυπέλλου με την Ασπίδα και στο Σούπερ Καπ με τον Ακρίτα είδαμε ξανά παρόμοιες αδυναμίες απέναντι μάλιστα σε συλλόγους μικρότερης κατηγορίας. Φυσικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η αμυντική λειτουργία αφορά ακόμα και τους… επιθετικούς μίας ομάδας έτσι ο Βασίλης Παπαδάκης έχει αρκετά δύσκολο έργο να μάθει τον Μινώταυρο να μην τρώει εύκολα γκολ για να μην γκρεμίζει ό,τι χτίζει με το δημιουργικό του παιχνίδι. Διότι όπως μπορείτε να δείτε και στα μέχρι στιγμής παιχνίδια φιλικά και επίσημα μονάχα μία φορά διατήρησε απαραβίαστη την εστία του -απέναντι στον Αστέρα Μανολιόπουλου.
ΗΡΘΑΝ:
Παίκτης Θέση Ετος Γεν. Προηγ. ομάδα
Γαλανάκης Κώστας Α 1993 Αρης Σούδας
Γουνάκης Βαγγέλης Τ 1982 Ρέθυμνο
Δημητρογιαννάκης Στέλιος Α 1988 ΑΕ Κυδωνίας
Θάνος Γρηγόρης Μ 1983 “Νικολακάκης”
Κοκολάκης Μπάμπης Μ 1992 ΑΕ Κυδωνίας
Καβρουλάκης Γιώργος Ε 1984 Ιωνία 2000
Νικολαΐδης Νίκος ΜΑ 1992 Πανακρωτ/κός
Ξεκουκουλωτάκης Ηλίας Α 1991 ΠΑΟ Ρουφ
Συροκάκης Αντώνης Τ 1984 ΑΟ Χανιά
Τζαγκαράκης Νεκτάριος Μ 1985 Ακρίτας
Τσικουδάκης Θεόδωρος Ε 1993 Ερασ. ΟΦΗ
Ψαράκης Μάνος Ε 1994 Πανακρωτηριακός
ΕΦΥΓΑΝ:
Σπυριδάκης (Ασπίδα), Κοτζαμάνογλου (Ασπίδα), Τόλιας (Ικαρος Μ.), Βασιλείου (Ασπίδα), Περδικάκης (Πλατανιάς), Μαργαρώνης (ελεύθερος), Κουφόπουλος (ελεύθερος).
ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ
Μινώταυρος – Αρης Ρεθ. 2-1 (Δημούσης 2)
ΑΕ Κατσαμπά – Μινώταυρος* 2-0
Ασή Γωνιά – Μινώταυρος* 4-3 (Βαρδάκης, Μιχάκης, Τσικουδάκης)
Μινώταυρος – Ρεθυμνιακός 2-1 (Βακαλουνάκης, Τσικουδάκης)
…ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ
Μινώταυρος – Αστέρας Μ. 8-0 (Δημούσης 4, Βακαλουνάκης 4)
Μινώταυρος – Ασπίδα 3-2 (Δημούσης 2, Βακαλουνάκης)
ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ: Μινώταυρος – Ακρίτας 3-2 (Δημούσης, Μιχάκης, Νταγκουνάκης)
*Με αστερίσκο τα παιχνίδια στο τουρνουά του Ρεθύμνου.