Αγορές στο εξωτερικό αναζητούν οι παραγωγοί κηπευτικών του Λαφονησίου, αφού η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Tην ίδια στιγμή αναζητούν τις δυνατότητες για κοινή συμπόρευση όλων των ομάδων παραγωγών κηπευτικών των Χανίων προκειμένου να μπορέσουν να μπουν δυναμικά σε ακόμα μεγαλύτερες αγορές.
«Η ομάδα παραγωγών Λαφονησίου δημιουργήθηκε το 2006. Μέχρι τότε έρχονταν οι έμποροι στην περιοχή, έπιαναν τον κάθε παραγωγό μεμονωμένα, έπαιρναν τα προϊόντα του χωρίς να ζυγίσουν, κάνοντας τη δική τους διαλογή, γενικά υπήρχε μεγάλη εκμετάλλευση του παραγωγού. Πήραμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία 5 – 6 άτομα να προχωρήσουμε μπροστά και συμφώνησαν και οι υπόλοιποι να συστήσουμε την ομάδα», δηλώνει ο κ. Αντώνης Μαρακάκης, πρόεδρος μιας εκ των δύο ομάδων παραγωγών που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Συνολικά η ομάδα παράγει και διακινεί περίπου 2.500 τόνους ντομάτες, αγγούρια και λίγα πεπόνια. «Τα προϊόντα μας τα στέλνουμε σε διάφορα σημεία της χώρας και τον τελευταίο χρόνο αρχίσαμε να ψαχνόμαστε για αγορές στο εξωτερικό, όπου ξεκινήσαμε πέρυσι να στέλνουμε κάποια προϊόντα με πολύ καλά αποτελέσματα. Εδώ στα Βαλκάνια έχουμε ανοίξει αγορές σε Βουλγαρία, Ρουμανία και έχουμε επαφές με Ρωσία, ώστε να κάνουμε και εκεί κάτι», λέει ο πρόεδρος της Ομάδας. Αυτή τη στιγμή η αγορά κηπευτικών στην Ελλάδα είναι πεσμένη και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες γι’ αυτό και οι ομάδες αναζητούν διέξοδο με το εξωτερικό. «Το καλό με το εξωτερικό είναι ότι πριν φύγει το προϊόν έχεις πάρει τα χρήματά σου. Ενω στην Ελλάδα δεν υπάρχει ρευστότητα. Μπορείς να δώσεις σε έναν μεγαλέμπορα μια ποσότητα και την επόμενη ημέρα να κτυπήσει ´κανόνι´ παρασύροντας και εσένα, γι’ αυτό και είμαστε πολύ προσεκτικοί στα βήματά μας», αναφέρει ο κ. Μαρακάκης.
«ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ»
Η συμμετοχή των αγροτών στις ομάδες παραγωγών έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα οφέλη για τους ίδιους σε σύγκριση με την εποχή που λειτουργούσαν μεμονωμένα. Ωστόσο και για την περιοχή του Λαφονησίου, της Χρυσοσκαλίτισσας, των Λιβαδίων, όπου τα τελευταία χρόνια αναπτύσονται δυναμικά οι θερμοκηπιακές καλλιέργιες, τίθεται σοβαρά το ζήτημα των υποδομών. «Αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υδροάρδευσης έχουμε σκοπό να φυτέψουμε και άλλα κηπευτικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές. Αν αποκατασταθούν οι λιμνοδεξαμενές και λειτουργήσουν θα δώσουν μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή μας. Επίσης, είναι αναγκαία η βελτίωση του οδικού δικτύου που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Παράλληλα, υπάρχει και ένα ζήτημα με τις ομάδες παραγωγών που υπάρχουν στα Χανιά. Θα ήταν καλό να συμπορευθούμε μαζί όλες οι ομάδες κηπευτικών προκειμένου να μεγαλώσουμε την ποσότητα των προϊόντων που παράγουμε και διακινούμε και έτσι να μπορούμε να μπούμε σε μεγάλες αγορές», τονίζει ο κ. Μαρακάκης.
Τι λέει, όμως, ο παραγωγός στον καταναλωτή στο ερώτημα του τελευταίου, γιατί να προτιμήσει τα κηπευτικά από την περιοχή του Λαφονησίου για το τραπέζι του; «Αυτό που λέμε στον καταναλωτή είναι ότι βλέποντας τα προϊόντα της περιοχής θα πρέπει να ξέρει ότι διαφέρουν στη γεύση, είναι πολύ ποιοτικά και είναι πιστοποιημένα για την αξία τους. Τα προϊόντα μας τηρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής που ορίζει ο νόμος. Ελέγχουμε την παραγωγή, το ίδιο μας την ελέγχουν και τα super market με τα οποία συνεργαζόμαστε, ενώ και οι παραγωγοί μέλη μας είναι συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι», καταλήγει ο κ. Μαρακάκης.