Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

Μεθάμε ταχύτερα με σαμπάνια απ ότι με οποιοδήποτε άλλο κρασί

Η  σαμπάνια όντως μας μεθάει γρηγορότερα από ένα κρασί με την ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν Βρετανοί γιατροί το 2003, με ένα πείραμα στο οποίο 12 εθελοντές έπρεπε να πιουν μέσα σε 20 λεπτά μισό μπουκάλι σαμπάνια – με τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες και χωρίς αυτές. Στα άτομα που ήπιαν κανονική, αφρίζουσα σαμπάνια, τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα ανέβηκαν γρηγορότερα απ’ ό,τι στα άτομα που ήπιαν σαμπάνια η οποία είχε προηγουμένως αναδευτεί σε μίξερ για να φύγουν οι φυσαλίδες. Η διαφορά αντιστοιχούσε σε ένα επιπλέον ποτήρι, αν και έπειτα από 20 λεπτά όλα τα άτομα είχαν στο αίμα τους το ίδιο ποσοστό αλκοόλ. Οι γιατροί εξέτασαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ επηρέασε τους εθελοντές – οι διαφορές ήταν εντυπωσιακές. Με την κανονική σαμπάνια, η επίδραση στα ανακλαστικά των συμμετεχόντων διήρκεσε αισθητά περισσότερο, περίπου κατά μία ώρα. Τα άτομα που είχαν πιει κανονική σαμπάνια δυσκολεύτηκαν να χειριστούν το ποντίκι ενός υπολογιστή και να αντιληφθούν αυτά που έβλεπαν στην οθόνη. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον λόγο που οι φυσαλίδες πολλαπλασιάζουν την επίδραση του αλκοόλ, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι το CO2 από τις φυσαλίδες επηρεάζει το έντερο κι έτσι το αλκοόλ απορροφάται ταχύτερα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα