Η σαμπάνια όντως μας μεθάει γρηγορότερα από ένα κρασί με την ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν Βρετανοί γιατροί το 2003, με ένα πείραμα στο οποίο 12 εθελοντές έπρεπε να πιουν μέσα σε 20 λεπτά μισό μπουκάλι σαμπάνια – με τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες και χωρίς αυτές. Στα άτομα που ήπιαν κανονική, αφρίζουσα σαμπάνια, τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα ανέβηκαν γρηγορότερα απ’ ό,τι στα άτομα που ήπιαν σαμπάνια η οποία είχε προηγουμένως αναδευτεί σε μίξερ για να φύγουν οι φυσαλίδες. Η διαφορά αντιστοιχούσε σε ένα επιπλέον ποτήρι, αν και έπειτα από 20 λεπτά όλα τα άτομα είχαν στο αίμα τους το ίδιο ποσοστό αλκοόλ. Οι γιατροί εξέτασαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ επηρέασε τους εθελοντές – οι διαφορές ήταν εντυπωσιακές. Με την κανονική σαμπάνια, η επίδραση στα ανακλαστικά των συμμετεχόντων διήρκεσε αισθητά περισσότερο, περίπου κατά μία ώρα. Τα άτομα που είχαν πιει κανονική σαμπάνια δυσκολεύτηκαν να χειριστούν το ποντίκι ενός υπολογιστή και να αντιληφθούν αυτά που έβλεπαν στην οθόνη. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον λόγο που οι φυσαλίδες πολλαπλασιάζουν την επίδραση του αλκοόλ, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι το CO2 από τις φυσαλίδες επηρεάζει το έντερο κι έτσι το αλκοόλ απορροφάται ταχύτερα.