Αν κάτι «έκρυψε» από τα μάτια των Κρητικών το πλήρες μέγεθος της οικονομικής κρίσης, αυτό είναι ο τουρισμός. Αποτελώντας σωσίβιο για επιχειρηματίες, εμπόρους και πολλούς ιδιώτες, οι επισκέπτες του νησιού διαμόρφωσαν ουσιαστικά μια «πλαστή» πραγματικότητα το φετινό καλοκαίρι.
Θα πείτε «μα υπάρχουν και χειρότερα»; Και όμως υπάρχουν καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, δείχνουν ότι το μέγεθος της ύφεσης είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της Κρήτης, αλλά και όλων των δημοφιλών τουριστικών προορισμών.
Οσο χειμωνιάζει, όμως, τόσο θα πέφτει «παγωνιά» και στα οικονομικά του νησιού μας. Μαζί με τα… τζιτζίκια θα φύγουν τα τσάρτερ και τα κρουαζιερόπλοια. Τα πρωτοβρόχια θα πάρουν τη μορφή «φοροκαταιγίδας» και κάπου εκεί θα… ανακαλύψουμε ότι μάλλον δεν έχουμε διαχειριστεί σωστά τον μεγάλο πλούτο που προσφέρει ο τόπος μας.
Οχι δεν είναι τα πετρέλαια του Λιβυκού. Από αυτά οι Κρητικοί θα βλέπουμε απλά τα τάνκερ να περνούν…
Ο μεγάλος πλούτος είναι το μοναδικό φυσικό κάλλος του κρητικού τοπίου. Θάλασσες, βουνά, φαράγγια, μονοπάτια και διαδρομές σε τόπους, όπου η ντοπιολαλιά δεν περιλαμβάνει -ακόμα- τη λέξη «φρέντο» ή τη φράση «all inclusive».
Για ακόμη μια φορά, επισημάνθηκε σε ημερίδα, που διοργανώθηκε στο Ιδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ότι δεν εφαρμόζουμε στα Χανιά πολιτικές που να προωθούν την ανάπτυξη με σεβασμό στο φυσικό τοπίο. Πολιτικές που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα Χανιά -αλλά και όλη την Κρήτη- τουριστικό προορισμό για δώδεκα μήνες τον χρόνο.
Προ των ευθυνών μας, μας φέρνει -ορθά- ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης. Διαλέξτε: Στρεβλή ανάπτυξη ή αξιοποίηση της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας ταυτότητας;
Ερωτήσεις με προφανή απάντηση. Διλήμματα που δεν έπρεπε καν να τίθενται εν έτει 2011. Και όμως οι φωνές λογικής σε αυτό τον τόπο, ηχούν στα αφτιά των αρμοδίων σαν να έρχονται από το υπερπέραν…