«Από την εγγονή του Μαρίνα Κολοκούρη»
Σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της Σούδας αναδείχτηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο τέως Δημαρχείο Σούδας με ομιλητές τον ιστορικό κ. Εμμανουήλ Θεοδωράκη και τη φοιτήτρια Μαρίνα Κολοκούρη, η οποία επικεντρώθηκε στη βιογραφία και στην προσφορά στα κοινά, από τον παππού της Εμμανουήλ Φουρναράκη.
Συντονίστρια με επεξηγηματικές ιστορικές επεμβάσεις σε όλη τη διάρκεια των ομιλιών έκανε η διευθύντρια του Λυκείου Σούδας, κα Μαρία Μαράκη, η οποία δήλωσε στα «Χ.Ν.» τα εξής: «Η Μαρίνα ήταν μια άριστη μαθήτρια στο Γενικό μας Λύκειο και τώρα θα συνεχίσει τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Η αναφορά του παππού της Μαρίνας είναι μια σημαντική πηγή για την ιστορία του τόπου μας. Ηταν ένας δημοκρατικός άνθρωπος ο οποίος αφιέρωσε τον εαυτό του στα κοινά, πάλεψε για τον τόπο και αυτά που έχει αφήσει είναι πάρα πολύ σπουδαία για την τοπική ιστορία. Και είναι επίσης πολύ σημαντικό και συγκινητικό που η εγγονή του, η Μαρίνα, μέσα από τη βιογραφία του παππού της παρουσιάζει τη δράση του και τα ιστορικά δρώμενα εκείνης της περιόδου, που για εμάς έχουν ιδιαίτερη αξία».
Από την πλευρά του ο κ. Εμμανουήλ Θεοδωράκης δήλωσε ότι: «Ο παππούς της Μαρίνας έκανε μια προσπάθεια να καταγράψει την ιστορία της Σούδας παρ’ ότι δεν ήταν ιστορικός. Η προσπάθειά του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα στα χέρια μας σημαντικό υλικό που αφορά την ιστορία του τόπου, δηλαδή της Σούδας. Αυτό το πλούσιο ιστορικό υλικό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε πιο πολύ και έχουμε χρέος εμείς ως νεότεροι ιστορικοί να το πράξουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε μια πλήρη καταγραφή της ιστορίας της».
Πολύ ευτυχισμένη που κατάφερε να συγκεντρώσει τόσο υλικό από τη δράση και την προσφορά του παππού της, δήλωσε η εγγονή του, Μαρίνα Κολοκούρη, η οποία μας είπε τα εξής: «Είμαι πολύ περήφανη για τον παππού μου διότι μας αφησε μια παρακαταθήκη, για να μάθουμε πώς ήταν εκείνα τα χρόνια η περιοχή μας και με τη βιογραφία του δείχνει ότι ήταν ένας ευαίσθητος δημοκρατικός άνθρωπος που αγαπούσε τον τόπο».
Αναφερόμενη στη συνέχεια στο βιογραφικό του παππού της Εμμανουήλ Φουρναράκη, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Γεννήθηκε στη Σούδα το 1898 από τον Ανδρέα Φουρναράκη (καταγόμενο από τα Νεροκούρου) και τη Χριστίνη το γένος Εμμανουήλ Χατζηκολιακουδάκη, από τα Τσικαλαριά. Το πατρικό του σπίτι κτισμένο γύρω στα 1896 υπάρχει μέχρι σήμερα αναπαλαιωμένο. Ηταν ο μεγαλύτερος των τεσσάρων αδελφών του… Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Σούδας επί Κρητικής Πολιτείας και εγγράφηκε στο Γυμνάσιο Χανίων από όπου αποφοίτησε το 1916. Οπως έλεγε ο ίδιος, αιτία που πήγε στο Γυμνάσιο, με μεγάλες θυσίες του πατέρα του, ήταν ο Βενιζέλος. Ο Βενιζέλος του είχε πει: ´Ανδρέα, αν θέλεις να βοηθήσεις τα παιδιά σου να τα πας σχολείο να τα μορφώσεις´. Το κόστος ήταν μεγάλο και τα βιβλία πανάκριβα για τα οικονομικά του πατέρα του, αλλά ευτυχώς… το είπε ο Βενιζέλος!».