Η Αγκυρα είναι απρόβλεπτη στις ενέργειές της. Παριστάνει και πάλι το «λιονταράκι» της Μεσογείου. Ο Ερντογάν, που ήταν για πολύ τοποτηρητής των αμερικανικών συμφερόντων και «δυνάστης» της περιοχής, τώρα που νιώθει «ριγμένος» δείχνει να παίρνει μεγάλο ρίσκο. Τα όρια υπομονής, όμως και η διαλλακτική αντιμετώπιση των εχθρικών διαθέσεών του εκ μέρους των Αμερικανών και ετέρων του της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας, μπορεί να εξαντληθούν. Ισως τελευταία ο Τούρκος πρωθυπουργός να δείχνει ευελιξία προσαρμογής σ? ό,τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, αλλά η συγκρουσιακή του τάση με το Ισραήλ μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ. Το ισραηλινό λόμπι είναι παγκοσμίως πανίσχυρο και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη στάση των ΗΠΑ, πού θα γείρει η πλάστιγγα σε μια κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Είναι πραγματικότητα πλέον οι διερευνητικές εργασίες επί 24ώρου βάσεως για τον εντοπισμό φυσικού αερίου. «Ομηρος» ονομάστηκε το γεωτρύπανο και «Αφροδίτη» το «Οικόπεδο 12», στο οποίο θα επιβεβαιωθούν οι ποσότητες και η ποιότητα των υδρογονανθράκων. Παρά τις απειλές του Ερντογάν Αγά και του Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι «ο καθ? ένας να έχει υπ? όψιν του τα χωρικά του ύδατα και ότι δεν μπορούν να κάνουν επεμβάσεις σε χώρους πέραν των χωρικών υδάτων» («Ε» 19/9/11), εν τούτοις η γεώτρηση προχωρεί. Το σημαντικότερο είναι ότι τα δικαιώματα του «Οικοπέδου 12» έχει εξασφαλίσει η Αμερικανική Εταιρεία «Noble Energy», την οποία συνθέτουν ισραηλινά συμφέροντα, πράγμα που δεν μπορεί να παραβλέψει η Αγκυρα και δεν θα αποπειραθεί να απειλήσει με χρήση βίας, όπως έχει συνηθίσει σε παρόμοιες περιπτώσεις κατά την προσφιλή της τακτική.
Το θέμα των ερευνών στο «Οικόπεδο 12» της Κυπριακής Α.Ο.Ζ., έχει προκαλέσει έντονο το διεθνές ενδιαφέρον, διότι οι εμπλεκόμενοι σ? αυτό το παιχνίδι δεν είναι μόνον Κύπρος, Ισραήλ και Τουρκία, αλλά η Αμερική, η Ρωσία, η Ε.Ε., ο ΟΗΕ κ.ά. Ο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στις συζητήσεις Χριστόφια – Ερογλου για το Κυπριακό λέει, ότι απ? ό,τι βρεθεί με τις έρευνες πρέπει να ?χουν μερίδιο και οι Τουρκοκύπριοι. Δεν λέει όμως και το αντίστοιχο για το Ισραήλ, να δώσει και στην Παλαιστινιακή Αρχή ό,τι της αναλογεί εκεί στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ευρωπαίοι διά στόματος της κας Κάθριν Αστον, που παίζει τον ρόλο υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε., πριν από μέρες έλεγε ότι «η Κύπρος ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος μπορεί να ασκεί το αυτονόητο δικαίωμά της», τελευταία τα γύρισε με την προτροπή, «βρείτε τα μεταξύ σας, διότι δημιουργείτε κρίση και ένταση»!
Τα πράγματα αλλάζουν απ? τη μια στιγμή στην άλλη. Οι Αμερικανοί δεν παίρνουν στα σοβαρά τους παραλογισμούς της Αγκυρας και αντιδρούν χωρίς περιστροφές, μη θέλοντας να επιτρέψουν τον εκφοβισμό μιας αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας. Απόδειξη η δήλωση της κας Κλίντον ότι «είναι λογική αρμοδιότητα της Κύπρου για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο». Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να συμβουλέψουν ή ν? απαγορεύσουν στην εταιρεία «Noble Energy» ν? ασκήσει συμβατικές της υποχρεώσεις. Από μέρους της Ρωσίας υπάρχει δέσμευση ότι σε περίπτωση δημιουργίας εκ μέρους της Τουρκίας θερμού επεισοδίου εις βάρος της Κύπρου, δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη. Επειδή δε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία στην Ευρώπη και στους Ισραηλινούς οι τελευταίοι θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να τα διαχειριστεί η ιδιοκτήτρια Κύπρος, παρά η απρόβλεπτη Τουρκία, για τούτο έχουν υποσχεθεί επισήμως να προστατεύσουν το «Οικόπεδο 12».
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Τουρκία στρέφεται εναντίον του Ισραήλ, θέλοντας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και στον μουσουλμανικό κόσμο. Γι? αυτό η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της άλλοτε ότι θα συνάψει με τους Τουρκοκύπριους συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα, άλλοτε ότι θα χαράξει δική της Α.Ο.Ζ., νότια του Καστελόριζου και άλλοτε με έκδοση «ΝΟΤΑΜ» για αεροναυτικά γυμνάσια στην περιοχή.
Και επειδή οι αρμόδιοι στην πλατφόρμα, όπου κυματίζει η αμερικανική σημαία, δεν έλαβαν υπ? όψιν τους τα περί ασκήσεων, η Τουρκία έκανε την εμφάνισή της με αεροπορία και ναυτικό.
Η Ελλάδα, που δεν έχει οριοθετήσει πουθενά Α.Ο.Ζ., έκανε γνωστό διά εκπροσώπου του ΥΠ.ΕΞ. ότι «προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, πάντοτε στα πλαίσια των διεθνών κανόνων». Οι Τούρκοι πάνε να δημιουργήσουν κάτι σαν τα Ιμια, εν είδει γκρίζων ζωνών, αλλά εκτιμώ πως δεν θα τα καταφέρουν, διότι είναι η Αμερική στη μέση.