Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

Αγωγή κατά δημοσιογράφων

Χρηματική αποζημίωση, ύψους 90.000 ευρώ, ζητούν από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.tvxs.gr οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτριος Κοτρόγιαννος, Κωνσταντίνος Λάβδας και Μαρία Μενδρινού, για σχόλια που αναρτήθηκαν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφορικά με την υπόθεση του θανάτου του αείμνηστου καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου.
Η  υπόθεση εκδικάστηκε προχθές το πρωί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι τρεις καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου είχαν καταθέσει αρχικά αγωγή εναντίον του tvxs.gr και των συντελεστών του, Στέλιου Κούλογλου και Ελευθερίας Αλαβάνου, ζητώντας τη διαγραφή τριών δημοσιογραφικών άρθρων και των σχολίων που αναρτήθηκαν κάτω από αυτά καθώς και την καταβολή αποζημίωσης ύψους 270.000 ευρώ.
Τα άρθρα αφορούσαν την «υπόθεση Αλεξανδρόπουλου» και τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία στα μεταπτυχιακά, ενώ τα σχόλια καταφέρονταν εναντίον των συγκεκριμένων καθηγητών (Δημήτριος Κοτρόγιαννος, Κωνσταντίνος Λάβδας και Μαρία Μενδρινού).
Το Δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων (το 2009) είχε αποδεχθεί ότι τα τρία δημοσιογραφικά άρθρα του tvxs δεν προσέβαλαν την προσωπικότητα των καθηγητών, αλλά έκρινε ότι υπήρχε ευθύνη του tvxs.gr για τα σχόλια που ανήρτησαν οι επισκέπτες του διαδικτυακού χώρου.
Από τη μεριά του το tvxs.gr υποστηρίζει ότι το Δικαστήριο εκείνο δεν είχε εφαρμόσει την Οδηγία 2000/31/ΕΚ, η οποία μεταφέρθηκε με τυπογραφικό λάθος στο Εθνικό Δίκαιο (π.δ. 131/2003), με αποτέλεσμα, για τη φιλοξενία περιεχομένου τρίτων να φαίνεται ότι δεν υπάρχει απαλλαγή από τη γενική υποχρέωση ελέγχου. Η συγκεκριμένη Οδηγία απαλλάσσει τα διαδικτυακά μέσα από τέτοια προληπτική υποχρέωση, γεγονός που επισημάνθηκε στο Δικαστήριο, με αίτημα τη διορθωτική εφαρμογή του λάθους του Προεδρικού Διατάγματος.  
Κατά την έναρξη της προχθεσινής διαδικασίας, ο δικηγόρος των εναγόντων περιόρισε το αίτημα αποζημίωσης στις 90.000 ευρώ, γεγονός που ο δικηγόρος του tvxs.gr, Βασίλης Σωτηρόπουλος, επεσήμανε στο Δικαστήριο ως εν μέρει παραίτηση, η οποία πρέπει να οδηγήσει σε καταδίκη των εναγόντων στα δικαστικά έξοδα, ως ηττηθέντων διαδίκων.
Περαιτέρω, το tvxs υπέβαλε ένσταση περί μη εφαρμογής του νόμου «περί Τύπου στο συμμετοχικό Διαδίκτυο» και περί εφαρμογής του ειδικού θεσμικού πλαισίου για την κοινωνία της πληροφορίας (Οδηγία 2000/31/ΕΚ). Υποβλήθηκε επίσης ένσταση δικαιολογημένου ενδιαφέροντος, επειδή το θέμα αφορά τον τρόπο ενάσκησης καθηκόντων δημόσιων λειτουργών καθώς κι αίτημα απόρριψης της αγωγής λόγω καταχρηστικής άσκησής της.
Στο Δικαστήριο κατέθεσε από την πλευρά των εναγόντων καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τέτοια κείμενα θίγουν το «brand name» του Ιδρύματος και διασύρουν διεθνώς αναγνωρισμένους καθηγητές.
Υποστήριξε ότι οι καθηγητές είχαν αθωωθεί για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας του καθηγητή Αλεξανδρόπουλου, ενώ για τις κατηγορίες περί μεροληψίας εις βάρος των φοιτητών είχαν καλυφθεί από σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ
Ενταση δημιουργήθηκε όταν ο Βασίλης Σωτηρόπουλος ρώτησε, αν υφίσταται γενικά το φαινόμενο των «κομματικών καθηγητών» στα Πανεπιστήμια.
Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου του Δικαστηρίου, ο οποίος επεσήμανε ότι το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό από τα «διδάγματα της κοινής πείρας».
Υπέρ του tvxs.gr κατέθεσε ως μάρτυρας η Κατερίνα Κιτίδη (δημοσιογράφος και παραγωγός του ντοκιμαντέρ «Χρεοκρατία»), η οποία υπερασπίστηκε τη φύση του διαδικτυακού μέσου, το οποίο δεν είναι δυνατόν -αλλά ούτε και νομικά υποχρεωμένο- να προελέγχει τα χιλιάδες σχόλια που ανά πάσα στιγμή αναρτούν οι χρήστες.
Υπενθύμισε ότι οι τυχόν θιγόμενοι είχαν την ευχέρεια, σύμφωνα με τους Ορους Χρήσης, να επικοινωνήσουν με το tvxs τηλεφωνικά ή με e-mail, ζητώντας τη διαγραφή προβληματικών σχολίων, τα οποία ούτως ή άλλως αφαιρέθηκαν μετά την έκδοση της σχετικής προσωρινής διαταγής του Δικαστήριου. Επίσης επεσήμανε ότι όσον αφορά τη δημοσιογραφική έρευνα του tvxs, ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που φιλοξένησε τις απόψεις των εναγόντων, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας συνεργάτη μαζί τους, ενώ οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στα άρθρα βασίζονταν σε δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων, όπως «Τα Νέα», η «Ελευθεροτυπία» και το «Βήμα» καθώς και στο σχετικό πόρισμα των καθηγητών Γραμματικάκη και Παπαδοπούλου.
Προς υπεράσπιση του δικαιώματος σε έναν ζωντανό διαδικτυακό διάλογο έδωσαν επίσης ένορκες βεβαιώσεις οι Ελλη Στάη, Σταύρος Θεοδωράκης και Νικόλας Μπαρδάκης.
Κατά το τέλος της διαδικασίας, ο δικηγόρος των εναγόντων δήλωσε ότι, σύμφωνα με σχετική ταξινόμηση που υπάρχει στο διαδίκτυο, η χρηματική αξία του tvxs.gr αποτιμάται σε ύψος άνω του 1.000.000 ευρώ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της μάρτυρος, όσο και του δικηγόρου του tvxs, οι οποίοι επεσήμαναν την ανακρίβεια του στοιχείου. Μετά το τέλος της δίκης, ο Στέλιος Κούλογλου πλησίασε το έδρανο του δικηγόρου και του είπε: «Σας ευχαριστώ που με κάνατε να αισθανθώ πλούσιος για μια μέρα».
Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους προσεχείς μήνες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα