Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Mε τον Ορειβατικό στη Δίρφη

Αρκετές φορές τα βουνά δεν χρειάζεται να είναι πολύ ψηλά, για να είναι δύσκολα και επιβλητικά.
Ιδιαίτερα αν είναι πάνω σε νησιά, κυριαρχούν με τις κορυφές τους και συχνά διαδραματίζουν οδηγικό ρόλο σε μεγάλη ακτίνα.
Στην Εύβοια και στη Δίρφη βρεθήκαμε τις προάλλες με την ομάδα του Ορειβατικού Χανίων συμμετέχοντας στην 61η πανελλήνια ορειβατική συνάντηση. Η Δίρφη μπορεί, στο άκουσμα του υψομέτρου της, τα 1.750 μέτρα, να θεωρείται χαμηλό βουνό, είναι όμως επίπονο, με μεγάλη κλίση και με άγριο κωνικό όγκο.
Από την κορυφή αγναντεύεις όλο το Αιγαίο και πάμπολλα ελληνικά νησιά.
Οι Χανιώτες ανεβήκαμε το μονοπάτι ξεκινώντας από το ορεινό χωριό Στενή. Μέχρι το καταφύγιο που ήταν ο χώρος συγκέντρωσης, κάναμε 2,30 ώρες ανηφορικής διαδρομής, μέσα σε δάσος με πλατάνια στην αρχή και με πεύκα στη συνέχεια. Φροντισμένο το δείπνο που μας πρόσφερε ο διοργανωτής σύλλογος, ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας. Η διανυκτέρευση έγινε στον περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου, σε αντίσκηνα, αλλά και εντελώς έξω μιας και η βραδιά ήταν υπέροχη.
H ομάδα μας, στην οποία συμμετείχαν και 14 έφηβοι, ανέβηκε την επόμενη σταδιακά στη κορυφή, που είχε απόσταση από τη κατασκήνωση 2 ώρες, πολύ ανηφορικό ποδαρόδρομο.
Στη μια, από τις τρεις ισοϋψείς διπλανές βουνοκορφές, που μαζί αποτελούν το ψηλότερο σημείο του νησιού, έγιναν οι εκδηλώσεις και οι χαιρετισμοί των Ορειβατικών Συλλόγων που συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα.
Από εκεί πάνω διακρίνομαι καθαρά, μεταξύ των άλλων νησιών και τη Σκύρο.
Τρεις αξέχαστες μέρες χαρήκαμε σε αυτό το νησί αμέσως μετά την πανελλήνια συνάντηση. Αποχαιρετώντας το πλήθος, μόνοι πια οι Χανιώτες περάσαμε από την Κύμη με καράβι απέναντι στη Σκύρο που έχει ερημικές παραλίες μα και ωραίες πεζοπορίες. Ο Δημ. Κουρασμενάκης είχε οργανώσει με κάθε λεπτομέρεια όλη την εξόρμηση.
Για άλλη μια φορά, με αφορμή την πανελλήνια ορειβατική συνάντηση γνωρίσαμε ένα κόσμο ομορφιάς, αναψυχής, ικανοποίησης, φυγής, κατάκτησης, αλλά και ηρεμίας μέσα στη φύση, που μόνο αν την επισκεφτείς με τα πόδια θα τη γνωρίσεις αληθινά!

Υ.Γ. Και στους 35 συμμετέχοντες ο Σύλλογος εύχεται καλές αναβάσεις με ορειβατική σύμπνοια και ομαδικό πνεύμα.

Στ. Μπαδογιάννης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα