Toυ: ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑ
Oλοκληρώνουμε σήμερα το αφιέρωμα στις Στέρνες με 10 ακόμα φωτογραφίες απ’ το όμορφο χωριό. Στην πρώτη, παραδοσιακό κτηριακό συγκρότημα που δωρήθηκε από την Αικ. Καρτεράκη-Σκουλά στον Δήμο Ακρωτηρίου το 1978. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού κι έχει αποκατασταθεί επί δημαρχίας Μ. Κυνηγού.
Στη δεύτερη, ισόγειο σπίτι που κατά πάσα πιθανότητα κτίστηκε στην περίοδο της βενετοκρατίας, όπως φανερώνει ο στρογγυλός φεγγίτης και η αντηρίδα στην πρόσοψη.
Στην τρίτη παραδοσιακό κτίσμα με χαρακτηριστική για τη Δυτική Κρήτη καμινάδα (´ανηφοράς´).
Στις επόμενες δύο, λεπτομέρειες από παλιά κατοικία (αποτελείται από 2 κτίσματα) κοντά στην εκκλησία του Σωτήρα. Πρόκειται για κτίσματα της βενετοκρατίας, όπως σαφέστατα φανερώνει η επιμελημένη κατασκευή τους. Το παλιότερο τμήμα (το ανατολικό) με υστερογοτθικά στοιχεία (οξυκόρυφο θύρωμα, θολωτό δωμάτιο με επίκρανα στο θύρωμα του, στρογγυλό παράθυρο που σήμερα έχει κλειστεί) φαίνεται ν’ ανήκει στο 16ο αιώνα, ενώ το νοτιοδυτικό, που έχει οξυκόρυφα τόξα μ’ επίκρανα στο εσωτερικό, πρέπει να προστέθηκε στις αρχές του 17ου.
Στην τέταρτη, το οξυκόρυφο θύρωμα του ανατολικού τμήματος (ο στρογγυλός φεγγίτης βρισκόταν αριστερά) και στην πέμπτη το νοτιοδυτικό. Διακρίνεται το ένα τόξο στο εσωτερικό του. Αριστερά του σώζεται καμινάδα της ίδιας εποχής.
Στην έκτη, παραδοσιακή αυλή με φούρνο.
Στην έβδομη, γραφική αυλόπορτα που οδηγεί σε περιποιημένο δεντρόκηπο.
Στην όγδοη, ο ναός του Αγ. Αντωνίου μέσα στο χωριό, με εμφανή τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του βενετσιάνικου μανιερισμού.
Στην ένατη παραδοσιακή αυλόπορτα στον κεντρικό πυρήνα του οικισμού.
Στην δέκατη, το γραφικό εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού στην ομώνυμη χαράδρα. Αποκαλύφθηκε ξανά πριν 65 περίπου χρόνια, έπειτα από αιώνες λησμονιάς.
Στην απέναντι πλευρά της χαράδρας, λαξευτοί σπηλαιώδεις τάφοι της ύστερης αρχαιότητας (κατακόμβες;) δυσπρόσιτες σήμερα. Η περιοχή (βρίσκεται νότια του χωριού) έχει οργιώδη βλάστηση.
Τέλος η ενδέκατη δείχνει τη σπηλιά του Αγ. Αντωνίου
-όπου και το ομώνυμο εκκλησάκι- 1,5χλμ. περίπου βόρεια του χωριού.
Την επόμενη βδομάδα θα ασχοληθούμε με το Γκαλαγκάδω.