Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωνση

«Μια πρώιμη διάγνωση της νόσου εξουσιοδοτεί τον ασθενή να πάρει θεραπευτικές αποφάσεις, επιτρέπει σε ασθενείς και φροντιστές να αποφασίσουν για το μέλλον τους, ενώ η πρόωρη εφαρμογή υποστηρικτικών συστημάτων  και πηγών φροντίδας υγείας ελαττώνει το στρες. Αν η θεραπεία ξεκινήσει πριν να συμβεί εκτεταμένη απώλεια των νευρώνων, τότε, ίσως, εξασφαλισθεί η μείωση κόστους και επιβραδυνθεί η ιδρυματοποίηση του πάσχοντος».
Αυτό τόνισε ο Γεώργιος Γεωργακάκης, διευθυντής της Β´ Νευροχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Χανίων και πρόεδρος του ΔΣ του Γηροκομείου, στην ομιλία του με θέμα «Άνοιες και αντιμετώπισης τους» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτητς Ηλικίας.  
Ο κ. Γεωργακάκης πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι«η νόσος Αλτσχάιμερ  χαρακτηρίζεται από προοδευτική εξασθένιση στη μνήμη, προοδευτική εξασθένιση στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, ενώ έχει και συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Επίσης, υπάρχουν και διαταραχές στη συμπεριφορά όπως, απάθεια σε ποσοστό 70%, επιθετικότης, εχθρότης ή αναστάτωση σε ποσοστό 60% και άλλες κινητικές διαταραχές σε ποσοστό  30 – 40%».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργακάκης «η νόσος αυτή έχει και ψυχολογικές διαταραχές όπως την κατάθλιψη, το άγχος ακόμα και ψευδαισθήσεις – παραισθήσεις. Τη νόσο την κατατάσσουμε ανάλογα με τη βαρύτητα σε τρία στάδια, ξεκινώντας από τα ελαφρά συμπτώματα που μπορούν να παρουσιαστούν στους ασθενείς όπως είναι, η βραχείας διάρκειας απώλεια μνήμης και λησμοσύνη, δυσκολία εύρεσης λέξεων, προβλήματα κριτικής ικανότητας, το μέτριο στάδιο βαρύτητας με συμπτώματα όπως, σοβαρά περιορισμένη βραχεία μνήμη, επαναληπτικός λόγος, μειωμένος προσανατολισμός, ενώ στα σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας κυριαρχούν η σοβαρή απώλεια προσοχής και η απώλεια κατανοητού λόγου».
Αναφερόμενος στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου ο κ. Γεωργακάκης σημείωσε ότι είναι «η ηλικία, το σύνδρομο Down, το οικογενειακό ιστορικό αλλά και διάφοροι γενετικοί παράγοντες.  Επίσης, πιθανοί παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης της νόσου μπορεί να είναι τα τραύματα κεφαλής, αγγειοεγκεφαλική νόσος, ενώ το θηλυκό φύλο, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι αμφισβητήσιμοι παράγοντες κινδύνου».
Ο κ. Γεωργακάκης κατέληξε λέγοντας ότι «η νόσος Αλτσχάιμερ, λοιπόν, είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος άνοιας, υπολογιζόμενη ότι περιλαμβάνει το 60 – 87% όλων των γνωστών περιπτώσεων. Η νόσος Αλτσχάιμερ  είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα καθώς ο γεροντικός πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς στις ανεπτυγμένες χώρες. Μια δραματική αύξηση στον αριθμό των ασθενών με Αλτσχάιμερ  αναμένεται το έτος 2025. 34 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν εκδηλώσει άνοια παγκοσμίως. Πρωτοβουλίες απαιτούνται προκειμένου να εκπαιδευθούν οι γιατροί σχετικά με τη διάγνωση. Αυτό θα οδηγήσει σε μια αξιοσημείωτη οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση των κοινωνιών παγκόσμια της νόσου Αλτσχάιμερ και ένας ασφαλής και αποτελεσματικός παράγοντας απαιτείται για την αντιμετώπισή της».
Στην εκδήλωση μίλησε και η Ιωάννα Μελισσάρη, λογοθεραπεύτρια του Κέντρου Νόσου Αλτσχάιμερ, με θέμα «Άνοιες και επιπτώσεις στην οικογένεια και στην κοινωνία». Μιλώντας στα «Χ.Ν.» η κα Μελισσάρη υπογράμμισε ότι «στη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν νοσεί μόνο ο ασθενής αλλά και ολόκληρο το οικογενειακό του περιβάλον. Οπότε είναι πολύ σημαντικό η οικογένεια να είναι αρκετά ενημερωμένη και πληροφορημένη με τους τρόπους αντιμετώπισης του πάσχοντος». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η νόσος Αλτσχάιμερ είναι  εκφυλιστική που προοδευτικά και καθημερινά εξελίσσεται, έτσι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων κι οι συμπεριφορές, αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Πρέπει, λοιπόν, η οικογένεια που φροντίζει τον ασθενή, να  γνωρίζει τις τεχνικές αντιμετώπισης των συμπεριφορών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα